havadurum

“Kazdağları III. Ulusal Sempozyumu’nun ardından”

Kazdağları’nın sahip olduğu tüm değerlerin tartışılacağı “Kazdağları III. Ulusal Sempozyumu”, Balıkesir Üniversitesinin öncülüğünde, 24-25-26 Mayıs’ta Güre-Edremit’teki Adrina Termal Otelde gerçekleşti.

654
 
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyuma Edremit Kaymakamı Osman Tunç, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, bazı daire müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda başkanları da katıldı. Sempozyuma dünya çapında tanınmış 2 bilim adamı da çağrılı konuşmacı olarak katıldı.
 
Konuşmacılardan birisi; hem ülkemizde hem de dünyada Ekoloji ve Çevre alanında uzmanlığı kabul edilmiş bu konuda birçok eserleri bulunan Kanada Manitoba Üniversitesi, Doğal Kaynaklar Enstitüsü, Seçkin Profesörü Dr. Fikret BERKES, diğer konuşmacı ise, Türkiye`de botanik babası olarak bilinen İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Tuna Ekim’di. Sempozyum sayesinde, Kazdağları’nın sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik, klimatik, flora ve fauna ile kültürel zenginliği, alan üzerinde araştırma yapanlar arasında işbirliği ve bilimsel bulguların uygulanabilirliği tartışıldı.
 
 
 
Yetkililer, “Neden Kaz Dağları Sempozyumu?” sorusuna; “En son 2006 yılında düzenlenen ‘Kazdağları II. Ulusal Sempozyumu’ndan sonra geçen 6 yıl boyunca alanda yeni yerleşme kalıpları ortaya çıkmış, doğa koruma ile ilgili çok sayıda araştırma ve rapor yazılmış, yeni canlı türleri keşfedilmiş ve alanda arazi kullanımı konusunda kamuoyunda hararetli tartışmalara sebep olan bazı uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler ‘Kazdağları III. Ulusal Sempozyumu’nu yapılmasını zorunlu kılmıştır” şeklinde yanıtlıyor.
 
Sadece Kazdağları ve çevresiyle ilgili çalışmaların kabul edildiği sempozyumun bilimsel programı oldukça yoğun geçti. Biyoloji, Coğrafya, Korunan Alanlar, Turizm, Orman, Zeytin, Kültür, Edebiyat ve Tarih başlıklı oturumlarda 71 sözlü, 27 poster bildiri olmak üzere toplam 98 bilimsel çalışma sunuldu. Sempozyumda sunulan çalışmalar büyük bir çoğunluğu tam metin olarak Bildiri Kitabında basıldı.
Son gün ise; Kazdağı Milli Parkına arazi gezisi düzenlendi. Sempozyumun destekçi kuruluşları ise; Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Edremit Kaymakamlığı, Güre Belediyesi, Zeytinli Belediyesi, Adrina Termal Otel, Afrodit Termal Otel, Edremit Ticaret Odası, Edremit Ticaret Borsası, YDS Academy Dil Okulları, Lasesan, Kale Naturel Doğal Ürün Ltd. Şti., Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzları Derneği ve Zeytinbağı.
 
 
Bu sempozyuma; Erzurum’dan gelen de oldu; Çanakkale’den gelemeyenler de.. Birinci ve İkinci Kazdağları Ulusal Sempozyumu’nun Sonuç bildirgesini yazanlar her neyi paylaşamıyorlarsa.. Ortada ne Kazdağı Araştırma ve Uygulama Merkezi; ne Marçep, ne Kazdağı Koruma Girişimi, ne Kazdağı Otelciler Birliği (Kazod), ne Çanakkale Çevre Platformu, ne de Kazdağı ve Madra Dağı Yerel Yönetimler Birliği vardı.. Çanakkale ve Balıkesir Valiliği ve Belediye Başkanları, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Rektörü, Çanakkale Milletvekilleri bile bir kutlama telgrafı göndermeyi bile akıl edememişler her ne hikmetse.. Kazdağı’nın nimetlerinden yararlananlarla, Bilimsel Danışma Kurulu’na adını yazdıranlar bile ortada yoktu.
 
Bütün bu olumsuzluklara rağmen Sempozyum; Organizasyon Komitesi’nin sıcak davranışları, yakın ilgisi ile aksamayan teknik donanım ve yardımcı öğrencilerin üstün gayretleriyle son gün havanın açmasıyla da Teknik Gezi’nin güzel geçmesiyle başarıyla sona erdi.
 
Artık bilmem kaç yıl sonra,  dördüncü sempozyumu yapmak Çanakkale’ye düşüyor.. Kazdağları 3. Ulusal Sempozyumu’ndan çıkarılacak derslerden; ya da ortada mücadele edilecek bir dağ kalmadıktan sonra.. En sonunda “Dağ gitti, kavga bitti..”
 
Şahabettin Kalfa
Gönüllü Doğa Koruyucusu
 
 
Paylaş