“Kara paraların kaynağı tespit edilmeli”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye`nin gündeminde yer alan `kara` paralarla ilgili hesap sordu. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile ortaya çıkan telefon kayıtlarında geçen milyon eurolar üzerine bazı göndermelerde bulunan Başkan Gökhan, T.C. vatandaşı olarak `kara` paraların kaynağının bir an önce tespit edilmesini talep etti.

672
 
Çanakkale SMMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Alacaoğlu önderliğindeki oda üyeleri, Muhasebeci Haftası nedeniyle Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı ziyaret etti. Başkan Gökhan ziyarette Türkiye`nin gündeminde yer alan milyon Euro`ların kaynağının bir an önce bulunması gerektiğini belirterek; “Maliye bu kara paraların kaynağını bulmak zorundadır” dedi. `Kara` para aklamalarına karşı mücadele edilmesini talep eden Başkan Gökhan; “Maliyecilerden `kara` para ile mücadele noktasında taleplerimiz var. Biz vergisini dürüstçe veren tüccarlar olarak bu yıl `kara` para aklamalarına karşı mücadele edilmesini talep ediyoruz. Yani odada saklanan paraların takibi gereklidir” diye konuştu.
 
 
“Milyar dolarlar evlerde”
Muhasebecilerin her geçen gün yükünün arttığını ifade eden Başkan Gökhan; “Dikkatlerden kaçan bir husus var. Bu hiç konuşulmuyor. Mesela Türkiye`de geçen yıl milli kalem gelirlerinin içerisinde net hata, noksan ve fazla bir kalem var. Buradaki fazla miktar, geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesindeydi. Bu ne demektir? Kaynağı bilinmeyen gider ya da gelir demektir. Kaynağı bilinmeyen gelirler, Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesindedir. Para gelmiş, ama nereden gelmiş, kime gelmiş, nasıl getirilmiş; işte kara para bu. Odalarda çıkan bu kadar paranın bankacılık sistemi dışında dolaşıyor olmasına kara para denir. Dünyanın her yerinde de böyle görülür. Ama biz de maalesef normal karşılanıyor. Birisi sana 1 trilyon vereceğim yarın alacağım dese uyuyamazsın. Ama milyar dolarlar evlerde bulunuyor” diye konuştu.
 
“Maliye, kara paraların kaynağını bulmak zorundadır”
Maliye`nin kapa paraların kaynağını bulmak zorunda olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan şu şekilde konuştu; “Maliye bu kara paraların kaynağını bulmak zorundadır. Kime ait olduğu önemli değil. Bu kara paranın kaynağının bulunmasını istiyorum. Kimin bu para? Kutsal duygulara katılıyorum. Cami yapalım. Ama bu para nasıl sana geldi? Nereden geldi? Kim tarafından getirildi? Bu rakam, cami kapısında toplanmaz. Cami cemaati bu kadar parayı toplayamaz. Bu parayı kim getirdi ve nasıl geldi? Niçin açıktan geldi? Belediye Başkanı olarak değil T.C. vatandaşı olarak bunların cevabını istiyoruz. Bunlar küçük rakamlar değil, çok büyük rakam bunlar.”
 
Alacaoğlu; “Her kuruş kayıt altına alınmalı”
Çanakkale SMMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Alacaoğlu ise, her kuruşun kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. Alacaoğlu; “Her kuruş ekonomiye girmesi lazım. Kayıt altına alınması lazım. Sonraki süreç içinde bu çok önemli. Vergi bilincinin oluşturulması, kayıt dışının önlenmesi için Vergi Haftası kutlanıyor. Dediğiniz gibi bunun sağlanmasında bizim rolümüz çok büyük. Bu verilerin doğru ve sağlıklı ortamda verilmesi, denetimleri çok önemsiyoruz. Bunun bir kaç tane ana kuralı yok edildi. Denetimin olmadığı yerde, yolsuzluk ve rüşvet olur. Özellikle bu denetimlerin muhasebeciler tarafından yapılması çok önemli. Muhasebeciler olarak biz buna hazırız. Ama tabi bu yavaş yavaş yürürlüğe girecek” şeklinde konuştu.
Paylaş