“İşçilerin bütün hakları ayaklar altına alındı”

DİSK Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasının bir gecede meclisten geçirilmesi kararının tarihte kara bir leke olarak yerini alacağını söyledi.

460
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın bir gecede meclisten geçirilmesine tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Erdinç Uslan siyasi iktidarın ve işveren örgütlerinin bir gecede işçilerin bütün haklarını ayaklar altına aldıklarını belirtti. Sendikaların ve muhalefetin karşı çıktığı yasayla, yüzde 10 olan işkolu barajının yüzde 3`e indirildiğini ve işkolu sayısının 28`den 20`ye düşürüldüğünü belirten Uslan yasanın geçirilmesini Cumhuriyet tarihinde çalışanların haklarına yönelik yapılan en ciddi saldırı olarak nitelendirdi. Uslan böylelikle hükümetin sermaye ile kol kola girerek bir sosyal sınıfın başka bir sosyal sınıf karşısında ezilmesinin önünü açtığını söyledi. Uslan yasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve aynı zamanda uluslararası örgütlerin çalışmalarına karşı da atılmış bir adım olarak değerlendirilebileceğini belirterek, anlam verilemeyecek bir şekilde bir gecede alınmış bu kararın tarihte kara bir leke olarak yerini alacağını söyledi. Uslan örgütlenme hakkına yapılan saldırı karşısında her türlü tepkiyi göstereceklerini kaydetti.
 
Sendikaların ve muhalefetin eleştirdiği yasa neler getiriyor?
İşkolu sayısı 28`den 20`ye, işçi sendikasına üye olma yaşı 16`dan 15`e düşürülecek .Yüzde 10 olan işkolu barajı, yüzde 3`e indiriliyor. Sendika, iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3`ünün üyesi bulunması şartıyla, iş yerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının, işletmede ise yüzde 40`ının kendi üyesi olması halinde toplu iş sözleşmesi yapabilecek. İşletmede birden çok sendikanın yüzde 40 veya fazla üyesinin olması durumunda başvuru tarihinde en çok üyeye sahip sendika, toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olacak. Yasaya göre, İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiasıyla açılacak davada, feshin nedenini ispat yükümlülüğü işverene ait olacak. Sendika üyeliği ve üyelikten çıkmada noter şartı aranmayacak; üyelik ve üyelikten çekilme, e-devlet üzerinden yapılacak. İşçinin, işsiz kalması halinde sendika üyeliği 1 yıl boyunca sürecek. Sendika ve konfederasyonlar, dış temsilcilik açabilecek. Grev kararı, uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde alınabilecek ve bu süre içinde 6 iş günü önce karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilecek. Bu süre içinde, grev kararının alınmaması veya uygulanacağı tarihin karşı tarafa bildirilmemesi halinde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi düşecek.
Paylaş