“İşçiler hukuki anlamda bir zafer kazanmıştır”

ÇOMÜ’de işten atılan işçilerin başlattığı mücadelenin zaferle sonuçlanması kentte sevinç yarattı. İlgili mahkeme, işe iade davası açan işçilerin işe iadesine karar verirken, mahkemenin vermiş olduğu bu karar kentte büyük yankı uyandırdı. Mahkemenin kararını değerlendiren sendika temsilcileri, ÇOMÜ yönetimine de çağrı yapmayı ihmal etmedi. ÇOMÜ yönetiminin, mahkemenin vermiş olduğu kararı uygulaması ve işçileri yeniden işe alması gerektiğini ifade eden sendika temsilcileri, ÇOMÜ işçilerinin yürüttüğü mücadelenin Türkiye’ye örnek olduğunu dile getirdi.

875
Geçen sene işten çıkarıldıkları için mahkemeye işe iade davası açan işçiler, açmış oldukları hukuk mücadelesini kazandı. 2012 yılının Mayıs ayında başlayan işe iade davası sonuca bağlandı. İlgili mahkeme, işe iade davası açan işçilerin, işe iadesine karar verirken, mahkemenin vermiş olduğu bu karar kentte büyük sevince neden oldu. İş Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı değerlendiren sendika temsilcileri, ÇOMÜ yönetimine çağrıda bulundu. ÇOMÜ yönetiminin, mahkemenin vermiş olduğu kararı uygulaması ve işçileri yeniden işe alması gerektiğini ifade ettiler. ÇOMÜ işçilerinin yürüttüğü mücadelenin Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden sendika temsilcileri, bundan sonra yaşanacak olan gelişmeleri yakından takip edeceklerini de dile getirdiler.
 
 
“Onurlu bir mücadele vererek hukuki sonuca ulaştılar”
Mahkemenin vermiş olduğu işe iade kararını olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, süreç içerisinde onurlu mücadele vererek hukuki sonuca ulaşan ÇOMÜ’lü işçilerini kutladı. Koç; “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak emeği için onurlu mücadele vererek hukuki sonuca ulaşan Sosyal İş Sendikası üyesi olan arkadaşlarımızı gönülden kutluyoruz. ‘Her mücadele eden kazanmaz ama kazananlar mutlaka mücadele edenlerdir’ sözünün tekrar doğrulandığını ifade ediyoruz. Bu olaylar, Türkiye’de emeğin karşılığını alma noktasında gelinen acı bir durumun sonucudur. Çünkü, Türkiye bir anlamda yoksulluk alanı ve işçi pazarı haline getirilmeye çalışılıyor. Sağlıktan eğitime yani her alanda taşeronlaşma yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. İşin üzücü tarafı ise, bunların olmaması gerektiğini ifade etmesi gereken üniversitelerde taşeronlaşma daha da yaygınlaştırılmaya çalışılıyor” dedi.
 
“İşçiler, hukuki anlamda bir zafer kazandı”
İşten atılmalarıyla birlikte konuyu mahkemeye taşıyan üniversite işçilerinin hukuki anlamda bir zafer kazandığını ifade eden Koç; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne sendika olarak her zaman daha sağlıklı iş barışını destekleyen ve verimi arttıracak öneriler konusunda katkıda bulunmaya çalıştık. Ama üniversite yönetimi hiçbir zaman bu katkılarımıza açık olmadılar. Gönül isterdi ki, ÇOMÜ bir yılı geçen bir süreçte özellikle çalışanlarının huzurunu sağlamak için uğraşsın, bu süreçte hiçbir işçiyi işten atmasın ve taşeron çalıştırmasın. Bununda eğitim bilim kalitesinin artması için bir fırsat olsun. Ama bu uygulama ÇOMÜ’de gerçekleşmedi. ÇOMÜ yönetimi huzuru sağlamak yerine işçileri işten atmış. Başından beri işçilerin işten atılmasının hukuksuzluk olduğunu hem işçiler haykırdı hem de sendikamız haykırdı. Sendika olarak işçilerin yanlarında olduk. İşçilerin hukuki anlamda bir zafer kazandılar ama bu süreçte çok sıkıntı çektiler” diye konuştu.
 
“ÇOMÜ yaklaşım tarzını değiştirmelidir”
ÇOMÜ yönetiminin hem işçilere hem de öğretim görevlilerine karşı yaklaşım tarzını değiştirmesi gerektiğini kaydeden Koç şu şekilde konuştu: “Hukuki kanallardan haklarımızın geri alınması için mücadele edeceğiz. ÇOMÜ yönetimine düşen görev ise, emek ve hak mücadelesindeki yaklaşım tarzını değiştirmesidir. Çünkü, daha önceki yaklaşım tarzında ÇOMÜ yönetimi değişik karalama ve hedef saptırma yöntemleriyle hem sendikamızı hem de Sosyal İş Sendikası’nı bazı suçlamalar ve hukuk yollarıyla cezalandırma çabası içine girmiştir. Amaç, üniversitede ve kentimizde çalışma barışının ve barışın egemen olmasıdır. Bu nedenle çalışma barışına ve barışa katkı sunmaya her zaman hazırız. Ama bu kesinlikle emeğimizin karşılığını alma noktasında fedakarlık ederek değil, emeğimizin karşılığını alarak olacaktır.”
 
“ÇOMÜ yönetimi, mahkemenin kararını uygulamalı”
ÇOMÜ yönetiminin hukukun belirlediği kurallara ve haklara saygı göstererek, bir an önce işçileri yeniden işe alması gerektiğinin altını çizen Koç; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne düşen görev, hukukun belirlediği kurallara ve haklara saygı göstererek, bir an önce işçi arkadaşlarımızın kazandığı hukuki kararları uygulamaya geçirmesidir. Üniversite yönetimi çalışma barışının da sağlanması için olumlu bir atmalıdır. ÇOMÜ yönetimi eğer olumlu bir adım atma çabası içinde olursa, her zaman olumlu işlerde katkı vermeye ve daha olumlu olması için uğraş vermeye hazırız. Bu mücadele hem ÇOMÜ’ye hem Türkiye hem de Çanakkale için onurlu bir zafer olmuştur. Bu nedenle üniversitedeki emekçi arkadaşlarımızı hem de Türkiye’deki emekçi arkadaşlarımızı bu fırsattan yararlanarak daha yoğun bir örgütlenme çabası içinde olmaya davet ediyorum” dedi.
 
 
Uslan; “Bu dava işçi sınıfının zaferiyle sonuçlanmıştır”
Başından sonuna kadar haklı oldukları mücadelede işçilerin hukuk zaferi kazandığını belirten DİSK Genel İş Sendikası Şube Başkanı Erdinç Uslan, işçilerin tüm Türkiye’ye örnek olacak bir hukuk mücadelesine imza attığını ifade ederek; “Belirli bir kesim tarafından istenmeyen insan olarak ilan edilen arkadaşlarımız, işlerini kaybetmişlerdi. Bu süreç içerisinde eşini kaybeden arkadaşlarımızda oldu. Süreç başladığından itibaren arkadaşlarımız, muvazaa işi nedeniyle bir dava açmışlardı. Muvazaa ne demekti? İşverenin, asıl kendi işini alt işverenlere yaptırmasıyla ilgili bir tespitti. Çalışmış oldukları şirketler üzerinden işe giriş yapıp, üniversitenin kendi öz işini yaptığını iddia etmişlerdi arkadaşlar. Bu mahkeme kararıyla tespit edilmiş ve belgelenmişti. Hemen akabinde işe iade davaları da bir başka boyutta devam etti. İşe iade davalarında sona gelindi ve işe iade davaları sonlandırıldı. İşçi arkadaşlarımızın lehine sonuçlandı. Bu mücadelede ÇOMÜ işçilerimiz, mücadelelerini hukuken kazanmış oldular. Ancak bundan sonra arkadaşlarımızın işe iade edilip edilmeyeceklerinin takipçisi olmamız gerekiyor. Çünkü, bu mahkeme kararı yargıtaya taşınacaktır. Böyle bir takvim bizi bekliyor. Ama arkadaşlarımız, tüm Türkiye’ye örnek olacak bir hukuk mücadelesine imza atmışlardır. Başından sonuna kadar haklı oldukları mücadelede işçiler, hukuk zaferini kazanmışlardır. Bu nedenle işçi arkadaşlarımızı kutluyorum. Bu dava işçi sınıfının Çanakkale’deki zaferiyle sonuçlanmıştır” şeklinde konuştu.
 
TKP’den işçilere destek
Türkiye Komünist Partisi Çanakkale İl Örgütü, emek mücadelesinde zafer kazanan ÇOMÜ’lü işçilere destek verdi.
 
Çanakkale Adliyesi’nde görüşülen dava neticesinde işe iade ve muvazaa davalarını kazanan işçilerin kazanımlarının korunup uygulanmasının takipçisi olacaklarını belirten TKP Çanakkale İl Örgütü yetkilileri; “ÇOMÜ`de sendikalaşma çalışmaları nedeniyle işten atılan taşeron işçiler işe iade ve muvazaa davalarını kazandı. Zafer bir kez daha boyun eğmeyenlerin, mücadele edenlerin oldu! AKP yandaşı Rektör Sedat Laçiner, Suriye’yi fethededursun (!) zafer, direnen ÇOMÜ işçisinin oldu! İlk andan beri olduğu gibi, davanın olduğu gün adliye önünde de kararı heyecanla bekleyerek yanında olmaktan onur duyduğumuz ÇOMÜ işçilerini selamlıyoruz. İşçiler, direndiler, haklarını aldılar. Bu noktada derhal mahkeme kararı uygulanmalı, işbaşı yaptırılmalılar. Bu anlamda işçilerinin kazanımlarının korunup uygulanmasının da takipçisi olacağız. Selam olsun direnen, kazanan onurlu ÇOMÜ işçisine! Selam olsun boyun eğmeyen Türkiye işçi sınıfına!” dediler.
Paylaş