“İnsanların yaşam haklarını elinden alıyorlar”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, kentin içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı`nın önemine değindi. Yasal olarak koruma altında olan Atikhisar Barajı`nın yakınlarında altın arama çalışmaları yapılmasının yasalara aykırı olduğunu belirten Koç; Atikhisar Barajı yakınlarında yapılacak olan altın arama çalışmalarının, bölgede yaşayan insanların yaşam haklarının elinden alınması anlamı taşıdığını söyledi.

560
Yasal olarak koruma altında olan Atikhisar Barajı`nın yakınlarında altın arama çalışmaları yapılmasının yasalara aykırı olduğunu belirten Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; akla, mantığa ve bilime aykırı olan bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Atikhisar Barajı yakınlarında yapılacak olan altın arama çalışmalarının, bölgede yaşayan insanların yaşam haklarının elinden alınması anlamı taşıdığını ifade eden Koç; “ Bir an önce bundan vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.
 
“Kentin susuz kalmasına neden olacak”
Altın arama çalışmaları sırasında yeraltı sularının kirlenmesi nedeniyle kent halkının susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini kaydeden Koç; “Çanakkale`nin içe suyu ve sulama suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı, yasal olarak koruma altında olan bir alandır. Su kalitesi kontrol yönetmeliğine göre, barajın su toplama havzasında yapılmasına izin verilen etkinlikler belirlenmiş durumdadır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde Atikhisar Barajı su toplama havzasında yer alan Serçiler Köyü ve Kirazlı Köyü yakınlarındaki altın madenciliği çalışmalarının hepsi yasalara aykırı uygulamalardır. Bu uygulamalara nasıl oluyor da cesaret edebiliyorlar sorusunu gündeme getiriyor. Bu noktada bir anlamda yasaları uygulayıcı olan kişilerin fiilen bunlara göz yumduğu sonucunu da gündeme getiriyor. Oysa yasalara aykırıdır. Çünkü, burada yapılacak olan altın madeni arama çalışmalarının her boyutu doğrudan hem yasal değil, hem de bu sahadaki su kaynaklarının kullanım dışına çıkmasına ve yaklaşık 200 bini bulan nüfusun susuz kalmasına neden olacak. Bu da beraberinde yeraltı suyunu ve sulama suyu olarak kullanılan kaynakları da kirletecek” dedi.
 
“Yaşam haklarına bir saldırıdır”
Atikhisar Barajı yakınlarında altın arama çalışmalarının yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Koç, şu şekilde konuştu: “Bu uygulamalar, ülkeyi yöneten kişilerin çok uluslu altın şirketlerle bir anlaşma içinde olduğunu ve Türkiye`nin kendi kaynaklarını yok etme pahasına bu kaynakları yurt dışındaki şirketlere pazarladığını gösteriyor. Bilimsel ve yasal olarak tamamen akla, mantığa ve bilime aykırı olan bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Atikhisar Barajı yakınlarında, Serçiler`de ve Kirazlı`da yaşayan insanların yaşam haklarının elinden alınması anlamına geliyor. Bu uygulama insanların yaşam haklarına bir saldırıdır. Bir an önce bundan vazgeçilmesi gerekir diye düşünüyoruz.”
Paylaş