havadurum

“İktidarın gözünde emekçinin bir katma değeri yok”

Çanakkale Belediyesi ile Tüm Bel-Sen sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Tüm Bel Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, Tüm Bel Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda çalışanın katıldığı toplu iş sözleşmesi imza töre-ninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, toplu iş sözleşmeleri için taban belirleyen AKP hükümetini eleştirerek; “Hükümetin emekten yana bir derdi yok” dedi.

Çanakkale Belediyesi`nin ileri bir seviyede toplu sözleşme yapma yolunda adım atarken, AKP hükümetinin ise toplu iş sözleşmelerinde düzenleme yapıp bu konuda bir şablon oluşturduğu-nu ve belediyelerin bu şablona uyması gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Hükümet bu konuda düzenle-me yaptı ve bir şablon oluşturup buna uyacaksınız dediler. Bizde bütün elde ettiğimiz daha ileri bir mevzuattan geri adım atmak zorunda kaldık. Hükümet burada bir taban belirlemiş. Biz bu-nun %100`ünü vermek suretiyle sözleşmenin gereğini yerine getiriyoruz. Burada hükümetin tanıdığı yetkinin %100`ünü kullanıyoruz. Daha önceki sözleşmelerde yer alan iyileştirici, çalışanı teşvik edici, özendirici bir çok madde bu yıl imzaladığımız toplu sözleşme şablonun-da yok. Yani yaptım oldu olsun diye çok basit bir sözleşme örneği ortaya çıkmış durumda" dedi.

Emekçilerin hakkı veya çağdaş bir anlayışla onların çalışma şartlarının iyileşmesi konusunda AKP hükümetinin kılını kıpırdat-madığına dikkat çeken Başkan Gökhan, hükümetin emekçiye karşı olan yaklaşımını açıkla-mak için Soma örneğini verdi. Gökhan; “Nitekim bunun en somut örneği Soma olaylarında hayatını kaybeden 301 madencinin hakkında bir yasayı bile doğru düzgün çıkarma cesaretini gösteremediler. Böyle bir konuyu Torba Yasa`nın içinde çözmeye çalışıyorlar. Hiç bir şey ortaya doğru düzgün çıkmıyor. Neden? Çünkü suçlular. Çünkü o şartlarda insanların çalışmasına göz yumdular. Onların gözünde emekçinin bir katma değeri yok” dedi.

585
 
 
Çanakkale Belediyesi ile süren görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldı ve TÜM BEL-SEN ile anlaşma sağlandı. Toplu iş sözleşmesi için düzenlenen törende konuşan TÜM BEL SEN Genel Başkanı Ömer Salih Erol, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a övgü dolu sözler söyledi. Erol; "Sendikal mücadelede olmazsa olmazlardan bir tanesi toplu sözleşmedir. Sendikal mücadeleye önemli olan belediye başkanlarının bir iş temeli olarak bakış açısının net olması lazım. Bizim ne yapmak istediğimizi iyi bilmeleri lazım. Emeğe bakış açısı net olan, çalışanlarıyla birlikte özdeşleşen, halkıyla bütünleşen bir belediye başkanı bugün burada toplu sözleşme protokolü yapmak üzere çok değerli bir belediye başkanımla birlikte sizlerle beraberiz. Toplu sözleşme çalışanlara ve sendikal mücadelemize hayırlı olsun" dedi.
 
 
TÜM Bel Sen ile yapılan toplu sözleşmenin hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; "Toplu iş sözleşme görüşmeleri 7 Mart 2014 tarihinde bitmişti. Anayasa değişikliğinden sonra kadın çalışanlarına da sendikal hak verilebileceği ve toplu sözleşme yapabileceği noktasında bir hüküm vardı. Biz bu yayınlanır yayınlanmaz oturduk toplu sözleşme protokolü yaptık. O zaman hatırlayacaksınız bir çok madde ekledik. İyileştirmeler yaptık. Bayramlarda ikramiyeler koyduk. Eşlerin birbirine karşı şiddet gösterdiği takdirde maaşlarının bir bölümü diğer eşe ödeneceği noktasında madde koyduk. Yani ileri bir seviyede toplu sözleşme yapma yolunda adım attık. Ama hükümet bu konuda düzenleme yaptı ve bir şablon oluşturup buna uyacaksınız dediler. Bizde o bütün elde ettiğimiz daha ileri bir mevzuattan geri adım atmak zorunda kaldık. Hükümet burada bir taban belirlemiş. Biz bunun %100`ünü vermek suretiyle sözleşmenin gereğini yerine getiriyoruz. Burada hükümetin tanıdığı yetkinin %100`ünü kullanıyoruz. Daha önceki sözleşmelerde yer alan iyileştirici, çalışanı teşvik edici, özendirici bir çok madde bu yıl imzaladığımız toplu sözleşme şablonunda yok. Yani yaptım oldu olsun diye çok basit bir sözleşme örneği ortaya çıkmış durumda" şeklinde konuştu.
 
 
"Hükümetin emekten yana bir derdi yok"
"Zaten bu hükümetin emekten yana bir derdi yok. Ne işçi, ne memur ne emekli ve ne de çalışan kimseyle derdi yok. Dikkat ederseniz hiç televizyonlarda emekten yana tartışma olduğunu göremezsiniz" diyen Başkan Gökhan; "Bazı yandaş sendikalarla yaptırmış oldukları toplu sözleşmeler falan vardır. Grev hakları yoktur. Grevin adını bile söylemek suçtur. Bu durumlara geliyoruz. Hiç emekten yana bir tavrını bu hükümetin ben televizyonlarda görmedim. Yandaş medya ve yandaş olarak görevlendirilmiş insanlar hep ekonominin çok iyi gittiğini hep sermayeden yana bir takım veriler verirler. Ama emekçinin hakkı konusunda veya çağdaş bir anlayışla onların çalışma şartlarının iyileşmesi konusunda hep ayak direrler. Nitekim bunun en somut örneği Soma olaylarında hayatını kaybeden 301 madencinin hakkında bir yasayı bile doğru düzgün çıkarma cesaretini gösteremediler. Böyle bir konuyu Torba Yasa`nın içinde çözmeye çalışıyorlar. Hiç bir şey ortaya doğru düzgün çıkmıyor. Neden? Çünkü suçlular. Çünkü o şartlarda insanların çalışmasına göz yumdular. Onların gözünde emekçinin bir katma değeri yok. İktidarın katma değeri değilsiniz. Onun için ölebilirsiniz, sakat kalabilirsiniz, işsiz kalabilirsiniz, sigortasız çalışabilirsiniz her şey uygundur. Onlar için hiç bir sakıncası yoktur" şeklinde konuştu.
Tüm Bel Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder ise, her konuda hassasiyet gösteren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a teşekkür etti. Önder; "İmza törenini gerçekleştirdiğimiz bu toplu iş sözleşmesinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi, emeğe ve çalışanlarına verdiği değeri, her zaman, her platformda göstererek bize haklı taleplerimiz konusunda her türlü desteği veren ve bundan sonrada vereceğine inandığımız, Belediye Başkanımız sayın Ülgür Gökhan`a önemli katkıları için çok teşekkür ediyor, minnetlerimizi sunuyoruz. İmzalanan bu toplu iş sözleşmesi ile bundan sonraki sendikal mücadelemizin, üretkenliğimizin ve son zamanlarda daha çok ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenerek artacağına inanıyoruz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile TÜM BEL SEN Genel Başkanı Ömer Salih Erol toplu iş sözleşmesini imzaladılar. Toplu iş sözleşmesi imza protokolü pasta kesimiyle birlikte sona erdi.
Paylaş