“Huzurumuzu bozmaya çalıştılar”

1 Mayıs işçi bayramı düzenleme komitesi, Cumhuriyet Meydanındaki kutlamalar sırasında huzursuzluk yaratan gurupları Çanakkale halkından özür dilemeye davet etti. Yapılan açıklamada “Sendika olma niteliğini kazanamamış bazı gruplar iki yıldır emekçiler ile emekçilerin coşkusunu paylaşan halkımızın huzurunu bozmaktadır” ifadeleri dikkat çekti.

542
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Çanakkale 1 Mayıs Düzenleme Komitesi Adına açıklama yapan Enerji-Sağlık Maden İş Şube Temsilcisi Mehmet Aşık, “Sendika olma niteliğini kazanamamış bazı gruplar iki yıldır emekçiler ile emekçilerin coşkusunu paylaşan halkımızın huzurunu bozmaktadır. Bu davranışların emek mücadelesi ve ahlaki bakımdan değerlendirmesini öncelikle bu yapıların iyi niyetli üyeleri olmak üzere emekçiler ile halkımızın değerlendirmesine bırakıyoruz. Bu tatsız davranışlar dışında da konuşma isteklerini anlayabilmiş değiliz. Bu nedenle emekçiler ile Çanakkale halkının bayramının tadını kaçırmaya çalışanları bu davranışlarından dolayı özür dilemeye davet ediyoruz” dedi.
 
“Özür dilemeliler”
Çanakkale de DİSK, Türk-iş ve KESK tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramının coşku içerisinde kutlandığını belirten Enerji-Sağlık Maden İş Şube Temsilcisi Mehmet Aşık, “KESK olarak yükselen emek mücadelemiz emperyalizm yanı sıra değişik amaçlarla kurulmuş veya kurdurulmuş yapıları da rahatsız etmektedir. Bu yapılar iki yıldır, Çanakkale halkı ile birlikte giderek artan bir coşku ile kutladığımız bayramımızın tadını kaçırmaya çalışmaktadırlar” dedi. Aşı şunları söyledi; “Emek mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayarak 1 Mayıs 2012’de Çanakkale Cumhuriyet Meydanında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramına katılımızdan dolayı teşekkür ediyoruz.
 
Gün geçtikçe artan baskılara ve yıldırma çabalarına rağmen sevgi dolu bakışlarınız ve gülen gözlerinizle yanımızda oldunuz. Sizlerin bu enerjisi ve coşkusu mücadelemizin güç kaynağıdır. Çanakkale Halkı ile dayanışma içinde olmamız, hem bayramların tadına vararak kutlanması hem de emek mücadelesinin hakkını vererek gerçekleştirilmesi bakımından önemlidir. Bu emek mücadelemizin bir parçası olarak 1 Mayıs emekçi bayramımızı birlikte kutladık. KESK olarak yükselen emek mücadelemiz emperyalizm yanı sıra değişik amaçlarla kurulmuş veya kurdurulmuş yapıları da rahatsız etmektedir. Bu yapılar iki yıldır, Çanakkale halkı ile birlikte giderek artan bir coşku ile kutladığımız bayramımızın tadını kaçırmaya çalışmaktadırlar.
 
1 Mayıs etkinlikleri Çanakkale’de DİSK TÜRKİŞ ve KESK tarafından düzenlenmiştir. Bu etkinlik yasal çerçevede gerçekleştirilen ve aynı zamanda etkinlikteki her konuyla ilgili olarak düzenleyicilerinin hukuki sorumluluğu olduğu bir etkinliktir. Bütün sürece emek ve kaynak ayıran düzenleme komitesinin kendi emeğine sahip çıkmaması beklenilemez. Çanakkale’de 1 Mayıs etkinliklerine elli’den (50) fazla farklı siyasi yapı ve grup katılmaktadır. Bazı gruplar 2 kişiyle bazıları ise 200, 300, 400 kişi ile alana giriş yaptı. Bu etkinliklerin nasıl olacağı bütün yapılar ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Her katılımcı grubun alana girişi sırasında kendilerinin belirlediği metin onları tanıtmak için okunmuştur. Bunlara ek olarak alanda huzursuzluk yaratan kişilere bu konu önceden özellikle belirtilmiş ve onlarda kabul ettiklerini ifade etmişlerdir. Bu uygulama dışında her isteyenin bir konuşma yapması ya da şiir okuması şenliğin eğlence olmasını niteliğini engelleyecektir.
 
Çanakkale halkı bu çabamızı çok iyi bilerek coşkumuza giderek artan bir katılım göstermektedir. Bununla birlikte sendika olma niteliğini kazanamamış bazı gruplar iki yıldır emekçiler ile emekçilerin coşkusunu paylaşan halkımızın huzurunu bozmaktadır. Bu davranışların emek mücadelesi ve ahlaki bakımdan değerlendirmesini öncelikle bu yapıların iyi niyetli üyeleri olmak üzere emekçiler ile halkımızın değerlendirmesine bırakıyoruz. Bu tatsız davranışlar dışında da konuşma isteklerini anlayabilmiş değiliz.
 
Bu nedenle emekçiler ile Çanakkale halkının bayramının tadını kaçırmaya çalışanları bu davranışlarından dolayı özür dilemeye davet ediyoruz. Emek mücadelemizin bir parçası olan bağımsız ve özgür basının desteklenmesi amacıyla 1993 yılından bu yana 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Ancak dünyanın dört bir yanında gazeteciler, silahlı grupların ve baskıcı iktidarların hedefi olmaya devam ediyor. Basın özgürlüğü konusunda araştırma yapan kurumlara göre Türkiye`nin de karnesi çok kötü. Buna rağmen ve inadına basın emekçilerinin 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyoruz.”
Paylaş