“Hükümet bir yanlıştan döndü”

Bakanlar Kurulu kararı ile artırılan `İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harç`ları gelen yoğun tepkiler üzerine, eski tarifeye döndürüldü. “Hükümet bir yanlıştan döndü” diyen Gökhan, bu kararın alınmasında örgütlü mücadelenin önemine değindi. Gökhan, “Burada özellikle Esnaf Odaları Birliği Konfederasyonu`nun ve Türkiye Belediyeler Birliği`nin çok büyük baskıları oldu. İki kurum bu işi düzelttirdi” ifadelerini kullandı.

977
Çanakkale`den de tepki ile karşılanan Bakanlar Kurulu`nun 18 Aralık tarihinde aldığı karar doğrultusunda 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 96. Maddesinde yapılan değişiklik sonrası özellikle yerel esnafı ilgilendiren “İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı” ile ilgili müjdeyi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan verdi. Başkan Gökhan, kararın Resmi Gazete`de yayınlandığını ifade ederek, “Hükümet bir yanlıştan döndü” dedi. “Yapılan değişiklikle tabela ve eğlence vergisiyle işgal, çalışma ve işyeri açma ruhsatı harçlarında eskiye dönüldü. Her yerde 2,5 liraydı şimdi 0,50 kuruşa geri döndü. Eğlence vergilerinde de düzenleme oldu, yine eskisi sisteme dönüldü. Tabi ki doğru birşey yapldı. Biz de bilindiği gibi 18 Aralık kararına istinaden tahukkuklarımızı vermiştik, şimdi yeni tahakkukları yapacağız. Tatil günlerde çalışma ruhsat harçları ile iş yeri açma izin harçları da değişti. Yani daha önceki Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğü giren bütün o yüksek vergilerin hepsi eski haline geldi” ifadelerini kullandı.
 
“Ben yaptım oldu” mantığı!
Başkan Gökhan, “Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz, bu hükümetin bir müjdesi mi?” sorusu üzerine ise, “Öncelikle bu değişimden memnunuz tabiki. Hem Esnaf Odaları`nın, hem da bizim Türkiye Belediyeler Birliği`ne yaptığımız müracaatlar dikkate alınmış oldu ki, Bakanlar Kurulu da yaptığı bu yanlıştan dönmüş oldu. Ayrıca bu bir müjde falan da değil, tam tersine seçim öncesi esnafın yüreğini hoplattılar. Biz tabiki hemen oda başkanları ile birlikte basın toplantısı yaparak müdahale ettik. Bu sadece Çanakkale`den değil, tüm Türkiye`den tepki görmüştü. Burada `ben yaptım, oldu` mantığının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gördük. Konu ile alakası olmayan, bilgisiz bürokratların yaptığı bir düzenlemenin, Bakanlar Kurulu`ndan irdelenmeden geçirilmiş olması sonuçlarının ne olduğunu da görmüş olduk” şeklinde konuştu.
 
“Toplumun örgütlenmesinden korkmamak gerek”
Örgütlü toplumun önemine de değinen Başkan Gökhan, “Sonuç itibariyle yapılan bu yanlıştan dönüldü, yine de herşeye rağmen teşekkür ederiz. Burada özellikle Esnaf Odaları Birliği Konfederasyonu`nun ve Türkiye Belediyeler Birliği`nin çok büyük baskıları oldu. İki kurum bu işi düzelttirdi. Burada birlikteliğin ve örgütlü olmanın ne kadar yararlı olduğunu görmüş olduk. Toplumun örgütlenmesinden korkmamak lazım. Bizi yanlışlarımızdan koruyor. Bu örgütler olmasıydı, bizim sesimizi kim duyuracaktı. Burada bir kere katılımcı demokrasinin önemini görmüş olduk” dedi.
 
“Biz onları yutmayız”
Seçim öncesi yapılan bu düzenlemenin iktidar partisi tarafından seçim malzemesi olarak kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya ise Gökhan, “İktidar partisinin seçim kullanacağı bir malzeme değil bu” dedi. “Onların verdiği söz ile bir geri adım atılmış değildir. Bu örgütlerin sözleri ile yerine gelmiş bir düzeltmedir” diyen Gökhan, “Sadece bir milletvekilinin sözüyle kimse düzeltme yapmaz. Biz onları yutmayız. Kendi iktidar partisi yaptı bu yanlışı. Önce kendi iktidar partisini, bakanlar kurulunu eleştirsin. Yani bakanlar kurulunun yanlışını bir milletvekili mi düzeltecek? Örgütlü toplum bu durumu düzeltti. Bu durumu hiçbir şekilde kendilerine mal edemezler, tam tersine bu konuyu kapatmalılar. Çünkü kendi yanlışlarını biz düzeltmiş olduk” ifadelerini kullandı.
Paylaş