“Hukuki süreci başlattık”

Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, geçtiğimiz günlerde hem CHP`yi hem de Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı yerel seçim öncesi bazı karikatürlerle eleştiri konusu yapan ilanı Çanakkale`de dağıtanları `omurgasız’ kişiler olarak nitelendirdi. Söz konusu ilanın basımı ve dağıtımın yapan kişilerden hesap soracağını belirten Erkek; “Bu ilan ile ilgili hukuki süreci başlattık. Yani bunu hazırlayanlar, dağıtanlar tespit edilecek ve gerekli işlem yapılacak” dedi.

1495
 
 
CHP Merkez İlçe binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile çalışanlarını baz alan ilana sert tepki gösterdi. İllegal bir yayınla bu kentte bir şeyler elde etmeye çalışan anlayışın korkakça ve zavallıca bir tavır sergilediğini belirten Erkek; “Geçen hafta 19 Mart Çarşamba gecesi, Çanakkale`deki birçok gazeteye bir ilan dağıtıldı. Bu ilanda bazı yazılar ve karikatürler var. Biz karikatürü seven insanlarız karşı da değiliz. Yazıları da çok doğal karşılayabiliriz ama burada bizim için önemli olan bir şey var. Bu ilanın kimler tarafından hazırlandığı ve künyesi belli değil. Yani illegal bir yayınla bir şeyler elde etmeye çalışan bir anlayış, bu ilanı bütün gazetelere dağıtıyor. Bu çok korkakça ve zavallıca bir davranış. Bu hukuk dışı ve siyasi ahlak dışı davranış sebebiyle bu basın açıklamasını yapma zorunluluğunu hissettik. Çünkü, bizim için bu kentte özellikle seçim süreçleri çok önemli. Biz daha önce AKP adayı sayın Murat Efe`nin adaylığında da iki seçim süreci geçirdik. Ama böyle bir çirkinliği ve basitliği Çanakkale hiç yaşamadı. Ancak herkes rahat olsun, Çanakkale halkı herkesi tanır ve bilir” dedi.
 
 
“Bu ilanı hazırlayanlar, bastıranlar ve dağıtanlar omurgasız kişilerdir”
Söz konusu ilanı hazırlayanların, bastıranların ve dağıtanların omurgasız kişiler olduğunu ifade eden Erkek; “İlanda yer alan sayın Ülgür Gökhan`ın akaryakıt şirketi 1940 yılında kuruldu. Herkes bu işin nasıl icra edildiğini çok iyi bilir. Bu ilanı hazırlayanlar, bastıranlar ve dağıtanlar bize göre omurgasız kişilerdir. Çünkü omurgalı olsalar, burada isimleri olurdu. Yani cesur ve ilkeli insanlar olsalar, burada açıkça çıkarlar, mert adam gibi evet biz hazırladık derlerdi. Biz de hukuki hesabımızı ona göre görürüz. Çanakkale`de basının büyük çoğunluğu büyük duyarlılık gösterip bu ilanı dağıtmadı. İlkeli bir davranış gösterdiler bu nedenle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
“Ahlaklı ve ilkeli siyaset”
Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek; “Bazı aldığım duyumlar üzerine cep telefonumdan Can Mildon`u aradım. Aldığımız duyumlara göre Miller Oto`nun araçlarıyla sizin çalışanlarınız bunları Çanakkale`ye dağıtıyormuş dedim. Ve Can Mildon da evet bilgim var dedi. Bizden araç ve adam istediler bizde kendilerine verdik dedi. Peki içeriği hakkında bilgin var mı diye sordum. Bilgim yok dedi ama çok sağlıklı cevap veremedi. Bunlardan kimlerin bilgisi olduğunu biz biliyoruz. Çanakkale`de siyaset yapmak zordur. Çünkü Çanakkale kamuoyu aydın bir kamuoyudur. Çanakkale`deki basın her şeyi takip eder. Mildon kardeşler Çanakkale`yi yönetme sevdasında iseler, önce ahlaklı siyaset ve ilkeli siyaset yapmayı öğrenecekler. Mert Mildon ÇAGİAD`da yönetimde başkan yardımcısı, kardeşi Can Mildon AKP İl yönetiminde başkan yardımcısı. Bir ayağın cemaatte bir ayağın AKP`de. Türkçe Olimpiyatları`nda sayın Mert Mildon Vali`den sonra uzun bir konuşma yapıyor. En son konuşmayı Vali`den sonra Mert Mildon yaptı. Benim bildiğim Vali`den sonra Bakan konuşur. Bakan yok ise sayın Vali en son konuşur” dedi.
 
“Bu izleri takip edin Mildon kardeşleri bulursunuz”
“Burada bir karikatür var. Partimizi de lekelemeye çalışıyorlar ama buna güçleri yetmez. Buna hiç değinmeyeceğim bile. Yerde deste deste paralar ve bak bu izleri takip et `Para Remzi`yi bulursun diyor. Bende diyorum ki; bu izleri takip edin Mildon kardeşleri bulursunuz” diyen Erkek; “Siyaset toplum, fikir ve hizmet için yapılır. Öyle bir ayağın orada diğer ayağın burada, muktadir yalakalığıyla siyaset yapılmaz. O zaman sen para için siyaset yapıyorsun. Menfaatlerin için siyaset yapıyorsun. Böyle illegal yayınlarla bunları Çanakkale`ye dağıtarak kent halkı size ancak güler. Başbakan bunlarda ahlak, vicdan ve kişilik yok diyor. Bunları kime söylüyor? O zaman sana söylüyor Mert Mildon. Ama sen hem Başbakanı koşturuyorsun hem cemaati koşturuyorsun. Çanakkale`de böyle ilkesiz siyaset tutmaz. Yapacaksanız adam gibi cesur ve ilkeli siyaset yapın. Siyasetle ticareti karıştırmayın. O zaman Çanakkale halkı belki size bir imkan tanır ama bu şekilde asla” şeklinde konuştu.
 
“Hukuki süreci başlattık”
Çanakkale`de dağıtılan ilan ile ilgili hukuki süreci başlattıklarına dikkat çeken Erkek; “Bu ilan ile ilgili hukuki süreci başlattık. Yani bunu hazırlayanlar, dağıtanlar tespit edilecek ve gerekli işlem yapılacak. Bizim için hukuki süreçten daha önemlisi, siyasi etik ile ilgili olandır. Barışın kenti Çanakkale böyle çirkinlikleri ve basitlikleri hak etmiyor. Böyle kişiselleştirerek siyaset yapılmaz. Son düzlüğe girdik artık. Umarım daha fazla AKP zihniyeti, siyaseti çirkinleştirmez ve basitleştirmez. Çünkü Çanakkale böyle bir şeyi ilk defa yaşıyor” dedi.
 
“Çanakkale halkı bunları yemez”
Çanakkale halkının tepkisine neden olan AKP`nin kordon boyundaki içkili reklamına da değinen Erkek şu şekilde konuştu: “Kordondaki raketlerde AKP, seçim sürecinde bazı reklamlar kullandı. Reklamın bir tanesinde meyhanede içki içen 3 kişi, önlerinde rakı kadehleri var. Reklamda kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadık yazmışlar. Böyle bir kompleksleri de var. İkide bir rakı ile reklam yapıp kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadık diyorlar. Çanakkale`de isteyen meyhaneye isteyen ise camiye gidiyor. Çanakkale onun için özgür bir kent. Onun için barışın kenti. Çanakkale böyle bir kent. Çanakkale`yi başka yerlerle karıştırmasınlar. Bu arkadaşlar, Çanakkale`yi de tanımıyorlar. Çanakkale`nin kültüründen ve yaşam biçiminden de uzaklar. En komiği ise rakılı reklamın altında `Çanakkale kazanacak` yazıyor. Çanakkale zaten çoktan kazandı. O kadar komik duruma düştüler ki, çok hata da yapmaya başladılar. Özgürlükleri kısıtlamadık diyorlar ama Twitter`ı kapatıyorlar. Emin olun bunlar yakında postaneleri de kapatacaklar. İnsanlar birbirleriyle mektuplaşmasın, sakıncalı mektuplar yazmasın diye bunlar postaneleri de kapatabilirler. Çanakkale halkı bunları yemez.”
 
“Çanakkale halkını kandırmaya çalışıyorlar”
AKP`nin Belediye Başkan adayı Metmet Daniş`in Çanakkale`de dile getirdiği projelerin çoğunun CHP`li Çanakkale Belediyesi tarafından daha önce projelendirilmiş ve yapılmış işler olduğunu dile getiren Erkek; “Projeler dağıtmışlar. O projelerin zaten yarısı Çanakkale`de yapıldı. Yarısı da maalesef insanları kandırmaya yönelik hazırlanmış. Hamidiye Tabyaları`na da iki tane afiş asmışlar. Mecburen kaldırıldı çünkü Kültür Bakanlığı`ın veya Kültür Müdürlüğü`nün logosu yok. Bunları hukuka saygı için anlatıyorum. Orası bir kamu kurumudur. Kamu kurumunun duvarıdır. Orayı siyasi propaganda amacıyla kullanamazsınız. Asmışlar tepki olunca kaldırıldı. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın logolarını yapıştırarak bir sürü afişler asmışlar Hamidiye Tabyaları böyle olacak diye. Hamidiye Tabyası`nı zaten Çanakkale Belediyesi`ne devretseydiniz, Hamidiye Tabyaları çoktan öyle olmuştu. Ama korktunuz, Kültür Bakanlığı`na verdiniz. İşte hala Hamidiye Tabyaları orada öyle duruyor. Ama biz onu da yapacağız. O tabyaları restore ederek orada nefis bir tarih kültür parkı yapacağız. Çanakkale`ye kazandıracağız bunu. Yani 20 yıldır Çanakkale`de konuşulan projeler. Çoğunluğu bizim tarafımızdan daha önce projelendirmiş ve yapılmış işler. Çanakkale halkını kandırmaya çalışıyorlar” dedi.
 
“Siz Kazdağları`nı koruyamadınız. Sarıçay`ı nasıl yapacaksınız?”
Kazdağları altın tekelleri tarafından delik deşik edilirken, AKP`li milletvekillerinin kılını bile kıpırdatmadığını vurgulayan Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek; “Projelerin içerisinde Sarıçay düzenlemelerinden bahsediyorlar. Siz Kazdağları`nı koruyamadınız, Sarıçay düzenlemelerini nasıl yapacaksınız? Kazdağları delik deşik edilirken, AKP Milletvekilleri altın madencilerinin yanında yer aldı. Kazdağları delik deşik edilirken bir tek sesleri çıkmadı ve bir tek tavırlarını görmedik. Kazdağları yalnızca Çanakkale için değil, bütün bu coğrafya için havasıyla, suyuyla ve her şeyi ile hayat demektir. Sarıçayımız da, barajlarımızda, Çanakkale`nin her şeyi Kazdağları`na bağlı. Siz Kazdağları`nı altın madencileri delik deşik ederken, binlerce ağaç kesilirken, yüzlerce metrelik sondajlar yapılırken neredeydiniz? Altın madencilerini destekliyordunuz. Şimdi çıkıyorsunuz, biz Çanakkale`de Sarıçay`ı şöyle yapacağız böyle yapacağız diyorsunuz. Sarıçay`ın kenarında insanlar özgürce geziyor zaten” ifadelerini kullandı.
 
“Çanakkale halkının kafasında seçim bitti”
Çanakkale`de seçimin bittiğini ifade eden Erkek; “Çok güzel bir söz var. Üç şeyi gizleyemezsiniz diyor. Güneş, ay ve gerçekler. Gerçeği hiç kimse gizleyemez. Sayın Daniş`in de önünde kamuoyu araştırmaları var. Bizim önümüzde de var. Bunlar açıklanmaz. Biz hukuka saygılı insanlarız. Biz Yüksek Seçim Kurulu kararlarına saygılı insanlarız. Biz topluma saygılı insanlarız. Ama herkes gerçeği biliyor. Çanakkale`de seçim bitti. Ama bizim üzüntümüz şudur. Daha fazla çirkinleşmeden ve basitleşmeden bu süreci tamamlayalım. Yoksa bundan siyaset ve demokrasi zarar görür. Kişiler zarar görmez. Böyle basit ve omurgasız işlerle hiç kimse bir şey kazanamaz. Aksine ters tepki yapar. Onun için herkesin Çanakkale`de dikkat etmesi lazım” diye konuştu.
 
“20 bin kişi fener alayında yürüdü”
Kentte düzenlenen fener alayına Çanakkaleli 20 bin kişinin katıldığına dikkat çeken Erkek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu arkadaşlar yoksulluğu ve yolsuzluğu kaldıracağız dedi. Yasakları kaldıracağız dedi. Ama maalesef hala İstanbul`da okula gitmesi gereken küçük çocuklar dileniyor. Simit ve su satıyor. Çocuklarımızı bile koruyamıyoruz. Ama yoksullukla mücadele etmişiz ve 17. büyük ekonomi olmuşuz. Yolsuzluklardan bahsetmiyorum artık çünkü bunu herkes biliyor. Çanakkale`de 20 bin kişi fener alayında yürüdü. Çanakkale halkı bu yürüyüşe katıldı. Dışarıdan gelen insanlar falan değil. Çanakkale halkı yürüdü ve hırsız AKP diye bağırdı. Ne o yolsuzlukla mücadele etmişler. Acaba insanlar böyle bağırdığı için mi bunları yapmak zorunda hissettiler kendini bunu da bilemiyorum. Bu basitliği ve çirkinliği yarattılar.”
 
“Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunacağız”
Yerel seçimler öncesi sandık listelerini tek tek kontrol ettiklerini ve bu kontrollerde ikametgahı Biga ve Çan ilçesine bağlı köylerde gözüken bazı seçmenlerin isimlerinin Çanakkale`deki sandık listelerinde olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Erkek, bu kişilerin Çanakkale`de oy kullanmaları halinde Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Erkek; “Çanakkale`de sandık listelerini tek tek kontrol ediyoruz. Sandık listelerinde şunu gördük, çok önemli bir sayı olmasa da Biga ve Çan ilçesinin köyünde oturduğu halde Çanakkale`deki sandık listelerinde isimleri olan kişiler var. Buradaki bir ikametgahta oturuyor gözüküyorlar ve Çanakkale`nin seçmeni olmuşlar. Bunları tek tek tespit ettik. Eğer bu kişiler, seçim günü gelip burada oturmadıkları halde oy kullanırlarsa derhal seçimden sonra bu kişiler hakkında seçimlere hile karıştırmaktan ve gerçeğe aykırı beyanda bulunmaktan Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunacağız. İnsanları da kullanıyorlar. Köylerde yaşayan insanları neden kullanıyorsunuz? Bırakın herkes nerede oturuyorsa ve nerede yaşıyorsa orada oy kullansın. Utanmıyor musunuz?. Umarım Çanakkale`de daha fazla çirkinlik, basitlik ve hukuka saygısızlık, siyasi etiğe saygısızlık yaşamayız. Güzel bir seçim süreci yaşarız. Çanakkale halkı kararını verdi. Çanakkale halkı bu kentte yaşamaktan mutlu ve bu şekilde yaşamaya devam etme kararlılığında. Onun için hiç bir güç bunu değiştiremez” dedi.
Paylaş