“Hukuka ve kanunlara uygun davranın”
Ağız Diş Sağlığı hizmeti sunulan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki yönetmelik değişikliği için hazırlanan taslağa tepki gösteren Diş Hekimleri Odası Başkanı Haldun Erdem, taslağın yürürlüğe girmesi durumunda, meslek örgütlerine Anayasa ve Kanun ile verilmiş olan yetkilerin otoriter iktidar anlayışıyla gasp edileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı`nın Ağız Diş Sağlığı hizmeti sunulan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki yönetmeliğin değiştirilmesi için hazırladığı taslak tepkilere neden oldu. Çanakkale Diş Hekimleri Odası Başkanı Haldun Erdem yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı`nı hukuka ve kanunlara uygun hareket etmeye çağırdı. Erdem; "Sağlık Bakanlığı`nı sağ duyuya ve sağlık hizmetlerinin gelişmesinde öncülük eden meslek örgütlerine gereken saygıyı göstermeye davet ediyoruz" dedi.
"Yetki verilmesini talep ediyoruz"
Batı ülkelerinde olduğu gibi meslek örgütlerine meslek icrası ile ilgili çalışmalarda yetki verilmesini talep eden Erdem; "Anayasamızın 135 maddesi; meslek odaları ve meslek birliklerini şöyle tanımlamaktadır; `...mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir.` Anayasanın bu amir hükmü doğrultusunda 3224 sayılı Türk Diş hekimleri Birliği Kanununda da meslek icrası ile ilgili Diş hekimleri Odalarına ve Türk Diş hekimleri Birliğine yetki ve sorumluluk verilirken, yine meslek icrasını detaylandıran bir yönetmelikte yani Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik değişiklik taslağında odaların ve Türk Diş hekimleri Birliğinin, tek bir cümlesinde yer almaması, bakanlığın meslek örgütlerine bakışındaki olumsuzluğu göstermektedir. Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik mesleğini serbest olarak icra eden diş hekimlerinin çalışma koşullarını belirlemektedir. Serbest çalışan diş hekimleri yasamıza göre odalara üye olmak zorundadırlar. Yine yasaya göre tabela düzenleme yetkisi Odalara verilmiştir. Diş hekimlerinin meslek icrasına yönelik disiplin işlemleri de Diş hekimleri Odalarının yetki ve sorumluluğundadır. Anayasa ve Kanunlar böylesine açık hükümler taşırken Sağlık Bakanlığının Yönetmelik taslağında Odaların ve Birliğin yetki ve sorumluluklarını göz ardı ederek onları “yok” kabul edilmesi anlaşılır gibi değildir. Sağlık Bakanlığını hukuka ve kanunlara uygun hareket etmeye çağırıyoruz. Batı ülkelerinde olduğu gibi meslek örgütlerine meslek icrası ile ilgili çalışmalarda yetki verilmesini talep ediyoruz. Diğer bir başka konu da Sürekli Diş hekimliği Eğitiminin söz konusu taslaktan çıkarılmasıdır" diye konuştu.
"Yetkiler otoriter iktidar anlayışı ile gasp edilmektedir"
"1998 yılında Birliğimiz tarafından yürürlüğe konulan Sürekli Diş hekimliği Eğitimi Yönergesi, diş hekimlerinin mezuniyet sonrasında da gelişen ve değişen bilgi ve teknoloji konusunda eğitimleri amaçlanmıştır" diyen Erdem; "Şimdiye kadar yaklaşık 15000 diş hekimi bu Yönerge doğrultusunda mezuniyet sonrasında hastalarına duydukları sorumluluk ile eğitimlere katılmışlar, kendilerini dünya standartlarına uygun bilgilerle geliştirme gayreti göstermişlerdir. Yönetmelikte özendirici bir hüküm olarak yer alan Sürekli Diş hekimliği Eğitimi bu yönetmelik taslağıyla buradan çıkarılmaktadır. İşte bu nedenlerle diyoruz ki; meslek örgütümüze anayasa ve kanunla verilmiş yetkiler otoriter iktidar anlayışı ile gasp edilmektedir. Sağlık Bakanlığını sağ duyuya ve sağlık hizmetlerinin gelişmesinde öncülük eden meslek örgütlerine gereken saygıyı göstermeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.