havadurum

“Herkes risk altında”

Greenpeace`in efsane gemisi `Rainbow Warrior`ın (Gökkuşağı Savaşçısı) Karabiga açıklarına demirleyerek yaptığı eyleme katılan ve burada solunum testi yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkan Yardımcısı ve ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkan Prof. Dr. Arzu Mirici, “Yaptığımız çalışmada nefesini ölçtüğümüz 100 kişiden 15`inin akciğerleri ile ilgili sorunu olduğunu gördük. Bu oran ülkemizin genel ortalamasına uygun olarak değerlendirilir. Kömürlü termik santralleri artmasıyla bu oran korkutucu biçimde artacak ve herkes risk altında olacaktır” dedi.

714
Greenpeace`in efsane gemisi `Rainbow Warrior`ın (Gökkuşağı Savaşçısı) Karabiga açıklarına demirleyerek yaptığı eyleme Çanakkale Tabip Odası aracılığıyla katıldığını ifade eden, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkan Yardımcısı ve ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkan Prof. Dr. Arzu Mirici, gazetemize yaptığı açıklamasında “Derneğimiz Türkiye’de akciğer sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulmuş eski ve köklü bir dernektir. Ağırlıklı olarak Akciğer sağlığı alanında çalışan hekimler ve sağlık profesyonellerinden oluşur. Bu alandaki eğitim çalışmaları halka yönelik farkındalık projeleri ve sağlık yöneticilerinin uygulamaları derneğimizin uğraşı alanındır. Geçtiğimiz Çarşamba günü Karabiga`ya gelen Greenpeace gemisinin termik santrallere karşı yaptığı eyleme de bu nedenle katıldık. Gemi ziyaretinden önce kıyıda bir stant açarak gönüllü olanların solunum testini yaptık. Bu test zaman almayan herkesin yapabileceği ağrısız acısız bir nefes ölçüm işlemidir. Bu şekilde kişilerin akciğerlerinin ne kadar sağlıklı olduğu anlaşılır. Solunum sistemi hastalansa bile belirtiler geç ortaya çıkar ve solunum testi iyice bozulduktan sonra şikayetlerle doktora gidilir. Oysa böyle bir testle hastalıkları daha erken tespit edebiliyoruz. Bu etkinliğin amacı nefesin da tansiyon ya da kolesterol gibi ölçülebilen bir şey olduğunu göstermektir” ifadelerini kullandı.
 
 
“Termik santraller akciğer sağlığına zararlıdır”
“Öte yandan kömürlü termik santraller insan sağlığına özellikle akciğer sağlığına kesinlikle zararlıdır” diyen Mirici, “Hava kalitesini bozan bütün faktörler gibi ilk bir kaç yılda etkisi daha az olduğundan hemen anlaşılmayabilir. Sonraki yıllarda kronik bronşit, KOAH, Akciğer kanseri geri dönülmez hastalıklara yol açarlar. Söz konusu hastalıklar hem hastane ve ilaç harcamalarının artmasına hem de iş gücünün kaybına yol açan önemli nedenlerdir. Oysa bu hastalıklar önlenebilir hastalıklardır ve halen Sağlık Bakanlığı bu amaçla yani bu hastalıkların önlenmesi amacıyla bir dizi çalışma yürütmektedir” ifadelerini kullandı.
 
 
“Herkes risk altında”
Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Projesi ile ilgili olarak da bilgiler veren Mirici, Türkiye genelinde 81 il merkezinde olduğu gibi Çanakkale`de de son 3 yıldır yoğun olarak faaliyet gösterildiğini bildirdi. Mirici, “Bölgemizde halen var olan kömürlü santrallere ek santral yapılmasından kesinlikle vazgeçilmelidir. Bu durum koruyucu hekimlik uygulamaları ile bağdaşmamaktadır. Yaptığımız çalışmada nefesini ölçtüğümüz 100 kişiden 15`inin akciğerleri ile ilgili sorunu olduğunu gördük. Bu oran ülkemizin genel ortalamasına uygun olarak değerlendirilir. Kömürlü termik santralleri artmasıyla bu oran korkutucu biçimde artacak ve herkes risk altında olacaktır” dedi.
Paylaş