“HDP’nin barajı geçmesi iyi oldu”

7 Haziran`da gerçekleşen 2015 genel seçimleri ile 25`inci dönem milletvekillerini belirleyen Çanakkaleliler, seçim sonuçlarını gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi. CHP`nin Çanakkale`de birinci parti olmasının ve ülke genelinde ise HDP`nin barajı aşmasının önemli olduğunu ifade eden kent halkı, konuyla ilgili görüşlerini sebepleri ile anlattılar.

565
Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de sandığa giden Çanakkaleliler, tercihlerini yaptılar. Kent halkının tercihi doğrultusunda Çanakkale il genelinde birinci parti olan CHP 2, oylarında büyük bir düşüş yaşayan AKP 1 ve oyunu büyük ölçüde artıran MHP ise 1 milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde kenti temsil edecek. Yine, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de büyük bir değişime sahne olan 2015 genel seçimlerini kent halkına sorduk. CHP`nin Çanakkale il genelinde birinci parti olmasının, HDP`nin barajı aşmasının ve Kürşat Tuna`lı MHP`nin oyunu artırmasının önemli olduğunu ifade eden kent halkı, tercihlerinin nedenlerini de gazetemiz OLAY aracılığı ile paylaştı.
 
İşte Çanakkale`de oy kullanan yurttaşların seçimlere ilişkin görüş ve düşünceleri;
Yakup Aslan: Beklediğimiz ve istediğimiz bir sonuçtu. CHP`nin 1`inci parti olarak çıkacağını tahmin ediyorduk. Geçen seçimlerde 2`ye 2`ydi milletvekili sayısı. Bu yıl MHP adayı sevilen bir insandı. Bu da MHP oylarının artmasına neden oldu. Tüm Türkiye genelinde zaten demokrasideki zedelenmeler, cumhurbaşkanının tarafsız davranmaması bunlar hepsi tepkilere neden oldu. Bu yıl bir de HDP olayı vardı. Bunların hepsinin etkileri Çanakkale`ye de yansıdı. Bu seçim sonuçlarına baktığımız zaman, bence Türkiye açısından demokrasi anlamında bir kazanç oldu. İnsanların artık istedikleri gibi hukuk,insan hakları gibi değerlerin artık istenildiği gibi çiğnenemeyeceği dair halkın bir cevabıdır diye düşünüyorum. Bu ülkede insanların tamamının TBMM`de temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda yüzde 10 barajının HDP tarafından aşılmasına da sevindim. HDP`nin barajı aşması da beklediğim bir sonuçtu. HDP`nin yüzde 13 gibi bir oranla barajı çok rahat aşması çok sevindirici oldu. Buna herkesinde sevineceğini düşünüyorum. Çünkü mutlaka kürt hareketinin bir şekilde mecliste olması gerekiyordu.
 
Mahir Basrioğlu: Çanakkale sosyal demokrat bir kent. Tarihsel bir geçmişi de var. Çanakkale`de CHP`nin çok ciddi bir çalışma yaptığını söyleyebilir miyiz? Hayır. Pek bir çalışma yapılmamasına rağmen de, Türkiye atmosferindeki genel durum, ister istemez Çanakkale`yi de etkiledi. 13 yıllık AKP hükümetinden kaynaklı bir bıkkınlık da vardı. Bir de Çanakkale`de MHP adayının çok ön plana çıkması, herkes tarafından takdir edilmesi, Çanakkale`de AKP`nin kaybetmesine sebep olan nedenlerden biridir. Gönlümüzden geçen bu değildi ama Çanakkale yereli için düşündüğümüzde olabilecek en iyi sonuç buydu. HDP açısından baktığımızda Çanakkale`de çok bir beklentisi yoktu bence. Ama Çanakkale ile bakmıyoruz bu saatten sonra, Türkiye geneli bakıyoruz. Bu genele baktığımız zamanda, seçimin kazananı HDP`dir. Yapılan açıklamalarda hiç bir partide kaybedilmemiş bir hava olsa da, gerçekliğe baktığımız zaman, bu seçim tek kazanını HDP olmuştur. Temennimizde bu yöndeydi. En başından beri HDP`nin barajı geçmesi konusunda bir tereddüdümüz yoktu. Böyle bir seçim bildirgesiyle, böyle bir milletvekili adayı kadrosuyla seçim sahasına çıkan bir partinin, barajı yıkacağını da biliyorduk. Çok adaletsiz bir seçim atmosferi oldu. Devletin tüm imkanlarının karşısında HDP, kendi öz desteğiyle, özgüveniyle bir kampanya yürüttü. Bu açıdan değerlidir. Seçim sonrasında AKP`den gelen açıklamalara bakıyorum da, sanki hiçbir şey olmamış gibi. Tekrardan tek başına iktidar olmuşlar gibi. AKP kaybetmiştir. Yüzde 48 oydan, yüzde 40`lara düşmüştür. Bence onlarda bugünden itibaren nerede hata yaptıklarını düşünmeye başlayacaklardır. Umarım oturup akıllıca, büyük bir sağduyuyla bunu düşünür, tartışırlar.
 
Oya Akman: Bu seçim sonuçlarının hem Çanakkale açısından hem Türkiye açısından biraz rahatlama sağladığını düşünüyorum. Daha olumlu değerlendiriyorum bu sonuçları. AKP`nin oylarında bir azalma var. MHP`nin oyları yükselmiş. Bu erken seçime de gidebilir. Koalisyon da olabilir. Ama öyle ya da böyle Türkiye`de bir rahatlama var. MHP`nin seçim sürecinde iyi çalıştığını düşünüyorum. Çanakkale`de de böyle oldu. Burada ikiyi zorlar diye düşündüm. MHP`nin de milletvekili sayısının artmasının tek bir hakimiyeti kırması açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Türkiye halkı yasakların olmadığı, iyi bir yaşam istiyor. Evini geçindirmek istiyor. Huzurunun kaçmasını istemiyor. Bunun ekonomik boyuta da var tabii ki. AKP`nin çok uç çıkışlarının oy kaybettirdiğini düşünüyorum. Son haftalarda konuşulan resmi nikahsız, dini nikaha onay vermesinin özellikle genç kesimden AKP`ye oy kaybettirdiğini düşünüyorum. AKP`den de, CHP`den de HDP`ye oy geçişi oldu. HDP`nin barajı geçmesi de iyi oldu. Mecliste konuşurlar, herkes her şeyi mecliste görür. Millet artık kavga istemiyor, ölüm, kan istemiyor.
 
Yunus Emre Yüksel: AKP Çanakkale`de büyük bir oy kaybetti. Çanakkale özgürlükçü, barışçı bir kent olduğu için CHP`yi seçti yine. MHP geçen dönem milletvekili çıkaramamıştı. Bu dönem kuvvetli bir aday çıkardığı için oylarını yükseltti. Çanakkale`nin içinden çıkan bir adayı olduğu için milletvekili çıkardı. AKP`nin Çanakkale`de oylarının düşmesinin sebebi AKP adayı Bülent Turan`ın dışarıdan olmasıydı. Çanakkale`de kimse tanımıyordu. Türkiye genelinde AKP`nin oylarının düşmesinin sebebi başbakanın seçim sürecindeki hataları.AKP`nin başkanlık sistemini istemesi hataydı. Oradan kaybetti. Cumhurbaşkanın çıkıp 400 milletvekili istemesi çok yanlış bir şey. Yine seçim sürecinde HDP`ye, Selahattin Demirtaş`a çok fazla yüklenmesi oy kaybettirdi. Seçim sürecinde sadece muhalefete yüklendiler. Kendi seçim vaatlerini ön plana çıkarmadılar. 13 yıldır iktidardalar. Halk güvendi onlara. O yüzden seçim vaatlerini göstermeliydiler. Muhalafete baktığımızda kendi seçim vaatlerini ön plana çıkardılar. HDP`nin barajı geçmesi, 80 milletvekili çıkarması büyük bir başarı. Halkın CHP`ye geçmişten gelen bir güvensizliği olduğu için başarılı olamadı. Oylarında bir artış olmadı. Seçim vaatleri iyiydi. Ama insanlara inandırıcı gelmedi. Yeni hükümet İşçinin, emekçinin, halkın yanında olan bir hükümet olsun. 8 aydan beri bende işsizim. O yüzden işsizlik sorununu çözmeleri lazım.
 
İbrahim Uyanık: CHP oyunu fazla arttıramadı. CHP uzun yıllardır 1`inci parti olamıyordu Çanakkale`de. İlk defa 1`inci parti konumuna geldi. CHP`nin oylarının artması, Çanakkale`nin aydınlık yüzünü gösteriyor. Çanakkale Belediyesi`nin başarıları birazda arttırdı bu oyu. Belediyenin başarılı hizmetler yapması, CHP`nin birinci parti olmasındaki en büyük etken. AKP`nin adayının dışarıdan gelmesinden dolayı oylarının düştüğünü söylüyorlar ama ben pek bu inançta değilim. Burada Çanakkale Belediyesi`nin hizmetlerinin etkili olduğunu düşünüyorum. MHP oyların çoğunu AKP`den aldı. Türkiye geneli sonuçlarına baktığımız zaman, CHP kıyı bölgelerini koruyor. Daha önceki seçimlerde AKP söylüyordu, CHP eleştiriyordu. İlk defa bu seçimde CHP`nin projeleri güzeldi. Ama buna rağmen oyların artmamasını da CHP oturup değerlendirecektir. AKP`nin oylarının düşmesinin sebebi ekonomik sorunlar. Günümüz şartları insanları etkilemeye başladı. Kırsalda yaşayanlarda, kentlerde yaşayanlarda iyice yoksullaştı. Cumhurbaşkanın meydan meydan dolaşması da yanlıştı. Ben AKP`ye oy kazandırdığı değil, kaybettirdiğini düşünüyorum. Selahattin Demirtaş`ın `Seni başkan yaptırmayacağız` sloganı HDP`nin başarılı olmasını sağladı. HDP`nin barajı geçmesini de olumlu buluyorum. Demokrasi kazandı. Dağdaki insanlar gelsinler mecliste siyaset yapsınlar. Ben bölüneceğimize inanmıyorum.
 
Umut Söğüt: Burada kazanan Çanakkale oldu. 13 yıllık AKP iktidarında Çanakkale`de ne yapılıp ne yapılmadığını gördük. Dışarıdan gelen ithal bir adayın son günlerde gerçeği yansıtmadığını düşündüğümüz vaatleride Çanakkale`de AKP için olumlu bir sonuç çıkarmadı. MHP`nin tabanı her zaman Çanakkale`de bir milletvekili çıkaracak konumdaydı. Bir önceki dönem ithal aday getirmelerinden dolayı oyları düşmüştü. Kürşat Tuna`nın da bu başarıda etkisi vardır. Cumhurbaşkanımızın dahi, Türkiye`nin bütçesini kullanarak, mitingler düzenleyerek iktidarı desteklediği partiyi, 400 milletvekili talebiyle meydanlara çıkmasına karşın ben halk gerekli açıklamayı yapmıştır. Halkın iradesinin ne kadar kuvvetli olduğunu kendileri de zaten açıklamalarında beyan ettiler. HDP`nin barajı aşmasını olumlu görüyorum. Sadece hitap ettikleri kesimden oy almadıklarını, sol bir bakış açısıyla yola çıktıklarında, başarılı bir siyaset yaptıklarını görüyoruz. Bunu iyi değerlendirirlerse gelecek dönem için daha başarılı olacaklarını düşünüyorum.
 
Murat Yavuz: AKP güzel işlerde yaptı. Ama yaptığı kadar, yıktığı bir sürü şey var. Benim 16 yaşında çocuğumu bisiklet çaldı iddiasıyla cezaevine attılar. Bu çocuğa devlet bakmadı. Ben baktım. Buna ceza verecek devlet, yargı sistemi önce babaya sormalı. Çünkü daha çocuk. Bu ülkede çocuk cezaevlerini kapatılması gerekiyor. Bu Türkiye için çok büyük bir ayıp. Seçim bildirgesinde bunu yapacağını söyleyende HDP. Bu yüzden oyumu kullanamasam da HDP`yi destekledim. Ben Trabzonlu`yum. Çanakkale`de de HDP`nin kazanmasını isterdim. Çünkü Selahattin Demirtaş seçim bildirgesinin başında da sonunda da arkasında olduğunu, bunları yapacağını söyledi. Bunlar da Çanakkale için çok ideal şeylerdi. CHP`nin bunları yapabileceğini düşünmüyorum. AKP kendi kendini yaktı. Kimse onu yakmadı. Diktatörlüğe doğru gitmeye çalıştı. Böyle bir şey yok. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Bu ülke kimsenin şahsi malı değil. (Tekin Bozkurt)
Paylaş