“Havaalanı taşınmalı”

Çanakkale’de bulunan oda ve borsalar, geçtiğimiz hafta yaptığı müşterek toplantıda kent ulaşımını değerlendirerek havaalanının yerinin değiştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Dün, ÇTSO Meclisi, ÇTSO yönetimine havaalanının uygun bir yere taşınması konusunun ilgili kurumlarla görüşülmesi için yetki verdi. Daha önce özellikle siyasiler tarafından “Havaalanına başka bir yer bulalım” çağrıları kabul görmemiş, sadece uzatılması gerektiği ifade edilmişti.

1279
 
Çanakkale Havaalanı’nın bakım onarım, genişletme ve uzatma çalışmaları gündemdeki yerini korurken, işadamları havaalanının uygun bir yere taşınması konusunu görüştü. Geçtiğimiz hafta yapılan Çanakkale İli Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı’nda gündeme gelen konuyla ilgili olarak mevcut havaalanının teknik yönden uygun bir yere taşınması ve bu havaalanıyla ilgili olarak da araştırma, etüd ve planlama çalışmalarının yapılması konusu üzerinde duruldu.
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı olağan meclis toplantısında meclis üyeleri Çanakkale Havaalanı’nın uygun bir yere taşınması konusunda TSO yönetimine yetki verdi. Dün gerçekleşen toplantıda, toplantıya katılan meclis üyelerinin büyük çoğunluğunun havaalanının şehrin içinde kaldığı gerekçesi ile daha uygun bir yere taşınmasını istediği görüldü. Öte yandan Çanakkale’de bulunan oda ve borsa başkanları ile genel sekreterlerinden oluşan bir komisyonun da bu konuyu takip edeceği öğrenildi.
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Mart ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanvekili Remzi Gula’nın yönetiminde gerçekleşti. Bir önceki toplantı tutanağının okunup oylanması ile başlayan toplantıda 2013 Şubat ayı mizanı tetkik edilerek onaylandı. Toplantıda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığında kurulacak Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi konusu ile ilgili bilgiler verildi. TSO Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından verilen bilgide, Çanakkale’ye kurulacak üniversite konusunda Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan (YÖK) onay çıkmadığı ve YÖK’ten gelecek onayın görüşüldüğü öğrenildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ise “Bu zamana kadar onayın çıkması gerekiyordu. Çanakkale ekonomisine de katkı sunacağına inandığımız bir proje. Bunun hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Çanakkale’de böylesi bir projeye ihtiyaç var, rekabetçi bir üniversite olacağına inanıyorum” dedi.
 
İş adamları iş kanunundan memnun değil
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısında gündeme gelen diğer bir konu da İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu idi. TSO Yönetim Kurulu üyesi Yücel Aka, kanunla ilgili bilgiler vererek kanunu eleştirdi. Aka, “Nur topu gibi bir kanunumuz oldu. Zaman içinde bu kanundan zarar görenler oldukça kanunun daha iyi anlaşılacaktır. Kanunun içeriğinden çok fazla bahsetmeyeceğim ayrıca araştırılabilir. Ancak dört sayfalık bir yükümlülükler konusu var. Bunun üç buçuk sayfası işvereni ile ilgili. Geriye kalan yarım sayfası ise işçilerle ilgili. İşverene büyük yükümlülükler veren, bu kanun bir kişiyi çalıştıran iş yerlerini bile kapsıyor. Yükümlülükler bakımından artık işveren, üretimi ve ticari düşünemeyecek bu yükümlülükleri yerine getirmekle uğraşacak. Dolayısıyla çok acımasız ve gereksiz bir çok yükümlülük var. Konuyla ilgili olarak Odalar ve Borsalar Birliği’ne görüşlerimizi ifade eden bir yazı yazmayı düşünüyoruz” dedi. Meclis üyeleri de konuyu aralarında tartışarak yükümlülükler ve cezalar bakımından kanunu “Acımasız” olarak değerlendirerek eleştirdiler.
Paylaş