“Hastanene sahip çık Çanakkale”
Çanakkale Devlet Hastanesi’nin şehir dışına taşınması çalışmaları devam ederken, kentte hem doktorluk mesleğini sürdüren hem de belediye meclis üyesi olarak hizmet eden Celal Karakaş, hastanenin kent merkezinde kalması gerektiğini ifade etti. Karakaş, ulaşılabilirlik ve ekonomi gibi sebepler nedeni ile Çanakkale Devlet Hastanesi’nin kent dışına taşınmasının doğru olmadığını söyledi.
Kentte uzun yıllardır doktorluk mesleğini sürdüren, Çanakkale’nin CHP’li Belediye Meclis üyesi Celal Karakaş, devlet hastanesinin şehir dışına taşınması konusuna ilişkin görüşlerini aktardı. Karakaş, hastanenin Çanakkale kent merkezinde kalması gerektiğini ifade ederek; “Öncelikle son dört yıldır sürdürülen modernizasyon çalışmalarıyla çağdaş bir şehir hastanesi haline gelen ÇDH`nin bulunduğu yerde ilave yatırımlar ile büyütülmesi veya yeniden yapılması daha doğru olacaktır” dedi.
Kentte uzun yıllardır doktorluk mesleğini sürdüren, Çanakkale’nin CHP’li Belediye Meclis üyesi Celal Karakaş, gazetemiz Çanakkale OLAY’ın sorularını yanıtlayarak, devlet hastanesinin şehir dışına taşınması konusuna ilişkin görüşlerini aktardı. Karakaş, hastanenin Çanakkale kent merkezinde kalması gerektiğini ifade ederek, “Öncelikle son dört yıldır sürdürülen modernizasyon çalışmalarıyla çağdaş bir şehir hastanesi haline gelen ÇDH`nin bulunduğu yerde ilave yatırımlar ile büyütülmesi veya yeniden yapılması daha doğru olacaktır” dedi.
“Şehrin dışı olumsuz etkiler”
CHP’li Belediye Meclis üyesi Dr. Celal Karakaş,açıklamasında daha önce hastanenin kent merkezinde kalması gerektiğini sebepleri ile anlattığının altını çizdi. Karakaş, “Ben yaklaşık 4 yıl önce bu konuda bir çalışma yaparak kent merkezinde böyle bir alan olduğunu ve ÇDH`nin taşınmasının, Çanakkale halkına sağlık, ulaşım, trafik ve ekonomik olarak olumsuz etkileri olacağı belirlenerek aynı bölgede yeni bir hastane yapılması mümkün olduğunu anlattım” dedi.
Çanakkalelilere çağrı
Dr. Celal Karakaş, devlet hastanesinin kent dışına, farklı bir yere taşınması noktasında kent halkının da görüşünün alınmasının önemli olduğunu ifade etti. Karakaş, “Çanakkale halkı için yapılacak devlet hastanesinin yeni ama uzak olması yerine merkezde ve ulaşılabilir olmasının her yönden daha doğru olabileceğini düşünmekteyim. Bu konuda tüm Çanakkale halkının bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması daha doğru olacaktır” dedi.
Çanakkale’nin CHP’li Belediye Meclis üyesi Dr. Celal Karakaş’ın Çanakkale Devlet Hastanesi’nin (ÇDH) şehir dışına taşınması noktasındaki açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz.
OLAY: Çanakkale Devlet Hastanesi’nin (ÇDH) şehir dışına taşınması noktasında çalışmalar devam ediyor. Sizin de bu konuda daha önceye dayanan uyarılarınız vardı. Nelerdi bunlar?
Celal Karakaş: Son dönemde Çanakkale kamuoyunu meşgul eden konu; Çanakkale devlet hastanesinin (ÇDH) şehir dışına taşınmasıdır. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmış olup ihale aşamasındadır. Halen Çanakkale merkezde 4 hastane mevcuttur: tıp fakültesi hastanesi, ÇDH, askeri hastane ve özel Anadolu hastanesidir. Tıp fakültesinin yeni bina için yer tespiti yapılmış olup inşaat aşamasındadır. Bu yer ÇOMÜ Terzioğlu kampusu girişindedir. 250 yataklı hastane olarak planlanmıştır. Yeni Tıp Fakültesi yeri Çanakkale Kepez sınırlarına yakındır. Şimdi ihale yapılması planlanan yeni ÇDH yeri daha da uzakta, Çanakkale belediye sınırları dışındadır. Yaklaşık 5-6 yıldır ÇDH’nin şehir dışına taşınması gündeme getirilmiştir. Gerekçe olarak yeni yönetmeliğe göre bir hastane yapımı söz konusu ve merkezde böyle bir alan olmaması gösterilmektedir. Ben yaklaşık 4 yıl önce bu konuda bir çalışma yaparak kent merkezinde böyle bir alan olduğunu ve ÇDH`nin taşınmasının, Çanakkale halkına sağlık, ulaşım, trafik ve ekonomik olarak olumsuz etkileri olacağı belirlenerek aynı bölgede yeni bir hastane yapılması mümkün olduğunu anlattım. Gerek belediye meclisinde gerekse medya da bu konuda açıklayıcı bilgiler verdim.
OLAY: Bahsettiğiniz bu bilgileri biraz daha açabilir misiniz?
Celal Karakaş: Bu bilgileri özetleyecek olursak; ÇDH 20 bin 390 m² alana kurulu merkez ve 40 bin m² alana kurulu kadın doğum ve çocuk hastanesiyle bölümleriyle hizmet vermektedir. Toplam yatak kapasitesi 520`dir. Çanakkale şehrinin nüfusu 111 bindir. Bu iki hastane de şehir merkezinde bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan çok ciddi yatırımlar ile özellikle merkezde yer alan hastanenin kapasitesi arttırıldı. Modern işlevsel bir hastane haline getirildi. ÇDH`nın ise şehir dışına taşınmasını gerektiren herhangi bir sebep bulunmamaktadır. Öncelikle son dört yıldır sürdürülen modernizasyon çalışmalarıyla çağdaş bir şehir hastanesi haline gelen ÇDH`nin bulunduğu yerde ilave yatırımlar ile büyütülmesi veya yeniden yapılması daha doğru olacaktır. Böylece aynı zamanda çocuk ve kadın doğum hastanesinin de merkez hastane bünyesine alınması mümkün olabilecektir. Bu şekilde bütün ünitelerin bir arada bulunması ile hizmet ve kalite arttırılmış olacaktır. Aynı zamanda bugüne kadar yapılan harcamalar da boşa yapılmış olmayacaktır.
OLAY: Bu uyarılar dikkate alınmaz ve devlet hastanesi şehir dışına taşınırsa yani “Aksi” bir durum olursa ne gibi sorunlarla karşılaşılır?
Celal Karakaş: Aksi durumda iki önemli sorunumuz olacaktır; Bunlardan birincisi ve en önemlisi uzak bir hastaneye ulaşmanın güçlüğü. Bu hem hastaları, refakatçileri hem de ziyaretçileri ilgilendiren bir sorun olacaktır. Çanakkale Türkiye’nin en yaşlı kentidir. Çanakkale’de 65 yaş üstü 10 bin kişi ilköğretim ve lise çağında da en az 15 bin kişi mevcuttur. Özellikle bu yaş grupları anne, baba veya çocuklarıyla hastaneye gitme durumundadır. Bu da ciddi bir iş güç kaybıdır. Hastaneye ulaşma konusunda yaşanacak zaman kaybı, özellikle yaşamsal durumlarda dakikaların değil saniyelerin söz konusu olduğu anlarda ciddi problemlere sebep olabilecektir. İkinci sorun: günlük 3-4 bin kişiye poliklinik hizmeti veren ÇDH refakatçi ve ziyaretçilerle birlikte yaklaşık 10 bin kişilik bir insan sirkülasyonu yaratmaktadır. Gelen hastaların ve refakatçilerinin ortalama 5-6 saat harcadıklarını düşünürsek bu insanların şehir ekonomisine yapacakları katkıyı daha rahat anlayabiliriz. Bundan da market, restoran, taksi, çarşı esnafı gibi pek çok meslek grubu ve yüzlerce esnaf yararlanmaktadır. ÇDH`nin şehir dışına çıkması bundan dolayı ekonomik olarak şehrimize yansıması olumsuz olacaktır. Üstelik merkezde, yürüme mesafesindeki bir hastane yerine ancak otomobil veya toplu taşıma araçları ile gidilebilecek bir hastanenin sebep olabileceği trafik sorununu da unutmamak gerekir. Hastanenin genişletilmesi ile birlikte İzmir şehir çıkışı tek hat üzerinden sadece Atatürk Caddesinde olacak ve artan trafik yükünü kaldırmak mümkün olmayacaktır. Üstelik bu yolun bir kısmı da şehirlerarası yolu içine alacaktır.
OLAY: Sizce çözüm nedir?
Celal Karakaş: Çözüm ÇDH`nin etrafındaki kamu arazilerini içine alarak şehir merkezinde kalmasını sağlamaktır. Mevcut kamu arazileri: Karayolları 8 bin 511 m², ziraat müdürlüğü 32 bin 579 m², Gazi İlköğretim Okulu 5 bin 600 m², Tarım İl Müdürlüğü 24 bin 662 m², Çanakkale Devlet Hastanesi 20 bin 390 m², toplam 91 bin 342 m². Bu alan mevcut hastanenin ilave yatırımlarla büyümesi için ya da yeni bir hastane yapılması için yeterli bir alandır. Sağlık bakanlığının yönetmeliğine göre yapılacak her yatak için 150 m² arsa gerekir. Dolayısıyla 500 yataklı bir hastane için 75 bin m² alan gerekmektedir. Bu alan merkezde mevcuttur.
OLAY: Hastanenin mutlaka şehir dışına taşınması gerekirse uygun yer şimdi belirlenen yer midir? Yoksa sizin farklı bir öneriniz var mı?
Celal Karakaş: Bu arada şöyle bir gelişme oldu. Çanakkale sağlık çalıştayında ben o zamanki sağlık bakanımız Recep Akdağ`a bu konudaki düşüncelerimi ilettim.Her şeye rağmen yine de Çanakkale devlet Hastanesi şehir dışına yapılacaksa, uygun olanın Çanakkale-Ankara çıkışı olacağını söyledim. Eski mezarlık karşısı, otagar kavşağı, havaalanı çevresi gibi bir yerde olmasının daha doğru olacağını anlattım. Çünkü bu alanlar şehrin bütün semtlerine eşit mesafededir. Dolayısıyla trafiğin tek bir hat üzerinde tıkanması da söz konusu olmayacaktır. Eğer ÇDH Kepez’deki Toki Konutlarının üzerine yapılacak olursa Tıp Fakültesi binası ile aynı hat üzerinde ve şehrin uç noktasında olacaktır. Sayın bakan sözlerime hak verdi ve alternatif alanların kendisine daha önce söylenmediğini belirtti.
OLAY: Son olarak bu konuda eklemek istediğiniz görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Celal Karakaş: Çanakkale devlet hastanesinin şehir dışına taşınmasının Çanakkale ve Çanakkale halkı için ne gibi kazanımları olabileceğini iyi sorgulamamız gerekiyor. Çanakkale halkı için yapılacak devlet hastanesinin yeni ama uzak olması yerine merkezde ve ulaşılabilir olmasının her yönden daha doğru olabileceğini düşünmekteyim. Bu konuda tüm Çanakkale halkının bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması daha doğru olacaktır.
OLAY: Teşekkür ederiz…