“Hastaneler Birliği kendi iç dinamikleri ile çözsün...”

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kenan Eliuz’un 11 hastanenin 24 saat çalışması için gerekli doktor ihtiyacının aile hekimlerinden alınacak destek ile çözülmesi önerisine Çanakkale Aile Hekimleri Derneğinden cevap geldi.

951
Çanakkale Aile Hekimleri Derneği Çanakkale’de 1 Mart tarihinden itibaren aile hekimlerine yazılan acil nöbet uygulamasının genelgelere uygun olmadığını belirtti. Yazılı bir açıklama yapan Çanakkale Aile Hekimleri Derneği nöbetlerin Aile Hekimliği Yönetmeliği ve Nöbet Genelgesi ile kriterleri belirlenmiş olduğu belirtilerek; bir ildeki hekim oranının %80’den aşağıda olması halinde nöbet tutulacağı, Çanakkale ilinde bu oranın %86’ olması nedeniyle nöbetlerin genelge hükümlerine aykırı bir şekilde uygulandığı bildirildi.
 
Yanlış bilgilendirme
Çanakkale Aile Hekimleri Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada acil nöbeteleri konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:
 
“Çanakkale’de 1 Mart itibariyle Aile Hekimlerine Acil Nöbeti yazılmaya başlanmıştır. Bu nöbetlerle ilgili yerel medyada kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılmaktadır. Öncelikle Aile hekimliği Birinci Basamak koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getiren bir sistemdir. Aile Hekimleri Bebek-gebe izlemleri, aşılamalar, kronik hastalıkların takibi, yerinde hizmet ile hastaların takibi, mobil hizmetlerle köylerdeki hastalarımızın tetkik, tedavileri, izlemleri, adli nöbetler ve ortalama her Aile Hekiminin 4000 hastası ile onların birebir tüm sağlık sorunlarıyla sorumlu olup ilgilenmektedir”.
 
“Acil nöbetler halka sunulan sağlık hizmetini aksatır”
Cumartesi Pazar nöbetinden sonra izin olmadığını, bunun da pazartesi günü yorgun bir şekilde sağlık hizmeti sunmaya yol açacağını belirten Çanakkale Aile Hekimleri Derneği; “Aile Hekimlerinin sayısı yine bazı yayın kuruluşlarında yazıldığı gibi 200 değil 135 kişidir ve Çanakkale ili ve ilçeleri ile ortalama 500.000 kişiye sağlık hizmeti sunmaktadır. Acil Nöbetleri halkımıza sunduğumuz bütün bu sağlık hizmetlerini aksatacak ve Cumartesi, Pazar günü nöbetten sonra izin olmadığı için pazartesi yorgun bir şekilde hastalarımıza sağlık hizmeti sunmaya çalışacağız. Bu da işimizde aksamalara ve halkımıza verdiğimiz sağlık hizmet kalitesinde düşüşe yol açacaktır” ifadelerine yer verdi.
 
Yasal değil
Çanakkale Aile Hekimleri Derneği; Kamu Hastaneler Birliği’nin bu sorunu kendi iç dinamikleri doğrultusunda görevlendirme ile çözebileceğini belirterek; Aile Hekimlerine nöbet tutturulmaya çalışılarak çözüm yoluna gidilmesinin yasal olmadığını aynı zamanda hakkaniyete de uygun olmayacağını belirtti.
Paylaş