havadurum

“Halkın hakları mücadelesi engellenemez”

Çanakkale Halkevi üyeleri Çarşı Caddesinde bir araya gelerek polisin biber gazı ile yaptığı müdahaleyi ve göz altıları basın açıklaması ile protesto etti.

648
Adliyeye kadar polis eşliğinde giden grup burada savcılığa emniyetin yaptığı sert müdahale hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
Halkevleri üyesi bir grup polisin biber gazı ile yaptığı müdahaleyi ve göz altıları protesto etti. Çarşı caddesinde bir araya gelen Halkevi üyeleri yaşananları protesto eden bir basın açıklaması yaptı.
 
Kuruluş yıldönümü gibi geleneksel anma gösterisi olan yürüyüşlerin yasa kapsamında gösteri yürüyüşleri yasasına girmediğini ancak polisin hukuku yok sayarak yürüyüşlerini engellediğini ifade den Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Halkevlerinin 80. Yılı kapsamında 16 Şubattan bugüne kadar film gösteriminden, tiyatroya, sergiden dayanışma yemeğine her gün yaptığımız etkinliklerle Halkevlerinin 80. Yılını Çanakkale`de kutladık. Bu etkinliklerimize dünde Ziraat Bankasının önünden Saat Kulesine kadar bir halk yürüyüşü gerçekleştirip orada okuyacağımız basın açıklamasından sonra hazırladığımız sokak tiyatrosunu sergileyecektik. Ama tam bir polis devletine yakışır bir biçimde "izinsiz yürüyüş" gerekçesiyle yürüyüşümüze izin verilmemiş ve önümüze jopuyla, kalkanıyla, biber gazıyla çevik kuvvet çıkmıştır. Kuruluş yıldönümü gibi geleneksel anma gösterisi olan yürüyüşler yasa kapsamında gösteri yürüyüşleri yasasına girmemektedir. Buna rağmen polis hukuku yok sayarak yürüyüşümüzü engellemiştir. Bununla da kalınmamış, sokak tiyatrosu için hazırlanmış "Padişah Tayyip" kuklasını gören Güvenlik Şube Müdürü hiçbir açıklama yapmadan "Padişah Tayyip"in üzerine atlamış ve onu zorla almak için arkadaşlarımıza saldırmıştır. Polisin bu faşizan tutumu AKP`nin demokrasi anlayışını çok güzel ortaya koymaktadır.
 
Ülkemizde artık hiçbir insan hakkı dikkate alınmadan polis şiddetine maruz kalınmaktadır. AKP polisinin saldırısında bir arkadaşımız biber gazının etkisiyle ciğerleri zarar görmüş ve ağırlaşarak hastaneye kaldırılmıştır. Bir arkadaşımız ise biber gazının etkisiyle astım krizi geçirmiş sokak ortasında bayılmıştır. AKP polisinin vahşi saldırısından görme engelli bir kadın ve görme engelli bir erkek halkevi üyesi de nasibini almış, polislerin yumruklu saldırılarına maruz kalmışlardır. Bizler halkın hak mücadelesi yürütenler olarak ne AKP`den ne de onun polisinin saldırısından yılıp geri çekilmeyeceğiz. Eğitim hakkımızı, sağlık hakkımızı, barınma hakkımızı, çevre hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dün hiçbir yasal gerekçe olmadan keyfi bir biçimde bizi yürütmeyen Çanakkale Emniyetinden, "Padişah Tayyip" kuklasına yoğun ilgisi sonucu Halkevcilere saldıran ve kuklayı zorla gasp eden Güvenlik Şube Müdürü ve tutundukları vahşi tavırla yumruklarla saldıran güvenlik güçlerini kınıyor ve haklarında suç duyurusunda bulunmak üzere Adliyeye gidiyoruz.”
 
 
Basın açıklaması yapan gurup Adliye binasına kadar toplu halde yürümek istedi. Emniyet Güçlerinin izin vermediği gurupla çevik kuvvet arsında kısa süreli tartışma yaşandı. Halkevi üyeleri polis eşliğinde attıkları sloganlarla adliyeye kadar yürüdü.  Burada Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk savcılığa suç duyurusunda bulundukları dilekçeyi verdi. Halkevi üyeleri daha sonra polis eşliğinde geldikleri adliyeden halk evine kadar polisin herhangi bir müdahalesi ile karşılaşmadan yürüdüler.
 
Halkevleri üyeleri serbest
Çanakkale’de geçtiğimiz hafta sonu yürüyüş yapmak isteyen grup ile polis arasında yaşanan tartışmada gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı.
 
 
Çarşı caddesinde bulunan bir bankanın önünde yürüyüş yapmak isteyen Halkevleri üyeleri ile çevik kuvvet ekipleri arasında tartışmalar yaşanmıştı. Biber gazının da kullanıldığı arbede de 6 kişi gözaltına alınarak İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. Polis tarafından gözaltına alınan ve İl Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları tamamlanan 6 kişi, savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.
Paylaş