havadurum

“Gruplaşmalar Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmaz”

Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesini değerlendiren Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, seçimler nedeniyle kentte yaşanan gruplaşmaları da tasvip etmediğini açıklayarak işadamlarına birliktelik çağrısı yaptı. ÇASİAD ile ÇAGİAD gruplaşmalarına atıfta bulunan Üzen; “Bu tür çekişmeler Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmaz” dedi.

572
Oda ve borsaların üst kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Merkezi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`ndan, oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesini isteği Bakanlar kurulu tarafından uygun bulunarak; seçimler Mayıs ayına ertelendi. Çanakkale’de oda ve borsa seçimleri nedeniyle ÇAGİAD ve ÇASİAD arasında yaşanan gruplaşmalara değinen ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, kentte az sayıda olan işadamlarının bu tür gruplaşmalar içersinde olmasını tasvip etmediğini söyledi. Üzen, kentte hizmet eden işadamlarının birbirleriyle ters düşmesinin ve bu tür gruplaşmalara gitmesinin hoş bir durum olmadığına dikkat çekti.
 
Oda ve borsaların üst kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Merkezi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`ndan, oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesini isteği Bakanlar kurulu tarafından uygun bulunarak; seçimler Mayıs ayına ertelendi. Çanakkale’de oda ve borsa seçimleri nedeniyle ÇAGİAD ve ÇASİAD arasında yaşanan gruplaşmalara değinen ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, kentte az sayıda olan işadamlarının bu tür gruplaşmalar içerisinde olmasını tasvip etmediğini söyledi. Kentte hizmet eden işadamlarının birbirleriyle ters düşmesinin ve bu tür gruplaşmalara gitmesinin hoş bir durum olmadığına dikkat çeken Üzen, bu tür yaklaşımların Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmayacağını ifade ederek; “Seçimler nedeniyle kentte yaşanan gruplaşmalar ile ilgili her zaman şunu söylüyorum. İnsanların bence yaptıkları işin niteliği çok çok önemli. Çanakkale’de zaten sayı olarak oldukça az sayıda işadamıyız. Dolayısıyla iki avuç insanın birbiriyle ters düşmesi ve bu tür gruplaşmalara gitmesi hiç hoş değil. Ben bunları kesinlikle tasvip etmiyorum. Bu tür kurumlarda görev alacak kişileri değerlendirirken bir takım kriterler koymamız lazım. O kriterlere uyan kişilerin, tabiki en demokratik şekilde seçilerek gelmesinde fayda vardır. Sadece bu kurumlarda görev almak değil, görev aldıktan sonra orada da nitelikli projeler ve fikir üretmesi çok çok önemli. Bu anlamda da sonuca gidilmesi çok çok önemli. Burada işte sen ÇASİAD’cısın ben ÇAGİAD’cıyım ötekisi şu ve bu gibi yaklaşımlar çok yanlıştır. Bunlar son derce gereksizdir. Bu şehre hiçbir şey kazandırmaz” dedi.
 
“Birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle hareket etmeliyiz”
Çanakkale’de işadamlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Üzen; “İşadamlarının birlikten kuvvet doğar diye düşünerek hep birlikte hareket etmesi gerekiyor. Bu şekilde hareket etmeliyiz. Bir kişi temsil yeteneğine sahip ise ve kendini sektöründe belli bir yere getirmişse, elini taşın altına koyup belli bir istihdam, ciro ve katma değer yaratıyorsa, belli bir şekilde ticari faaliyetlerini geçmişte ve şu anda her şeyiyle yerine getiriyorsa, tabii ki Çanakkale’de ticaret ve sanayi odasında ve ticaret borsasında yerini alır. Ama biz grup olarak Ahmet’i destekliyoruz, bizde grup olarak Mehmet’i destekliyoruz gibi yaklaşımlar bu kente hiçbir şey kazandırmaz” diye konuştu.
 
“Seçimler ertelenmeseydi haksızlık yapılmış olacaktı”
Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesiyle ilgili de görüşlerini kamuoyu ile paylaşan ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen şu şekilde konuştu: “Oda ve borsa seçimlerinin ertelenme talebi NACE kodlarıyla ilgili genel anlamda ciddi şikayetler alındı. Odalar Birliği de bu şikayetleri Bakanlığa iletti ve ertelenme talebinde bulundu. Çünkü, NACE kodlarına göre, gruplandırmalar yapıldı. Bu gruplandırmalar da bir istikrarsızlık oluştu. Bu nedenle böyle bir karar alında ve bu karar uygulanıyor. Öteki türlü seçime gidilseydi, kurum ve kuruluşların temsilcilerine haksızlık yapılmış olacaktı. Biraz da iş sıkıntıya girecekti. Dolayısıyla bu NACE kodlarının tekrardan düzenlenmesiyle daha doğru bir iş yapıldığına inanıyorum. Keşke baştan daha düzenli olarak yapılmış olsaydı. Ama ne olursa olsun, sonuçta yanlışın düzeltilerek bunun daha faydalı olacağına inanıyorum. NACE kodlarının daha sağlıklı hale getirilerek seçime gidilmesi, 4 yıllık bir sürecin daha sağlıklı bir ortam olmasını sağladı. Şimdi seçimler daha sağlıklı bir ortamda yapılmış olacak. Tabi ki bu bir süreç alacaktır. 3 ay ertelendi demektir. 3 ay sonra tekrardan seçimlere herkes hazırlanacak. Durum bundan ibarettir.”
Paylaş