“Gökçeada’ya Sintine Tesisi istemiyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı M. Cumhur Ersümer ve dönemin siyasetçileri Bayramiç’te verilen iftar yemeğinde bir araya gelerek ülkede yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Gökçeada`ya kurulması planlanan sintine tesisi ile ilgili Vali Ahmet Çınar`a çağrıda bulunan Ersümer; “Lütfen bu işi sonuna kadar takip edin. Sintine tesisinin Gökçeada’ya kurulmasını istemiyoruz. Gökçeada’ya yazık olmasın” dedi.

571
 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı M. Cumhur Ersümer ve dönemin siyasetçileri Bayramiç’te buluştu. Ortakhan restauranta düzenlenen iftar yemeğinde siyaset tartışıldı. 1983 yılından buyana her yıl farklı bir ilçede düzenlenen iftar yemeklerinde eski dostlarıyla bir araya gelen Ersümer, ülke gündemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı iftar yemeğinde konuşan Ersümer, eski dostlar ile 31. kez buluşmuş olmanın sevincini yaşadığını söyledi. Bu süreçte yaşamını yitiren dostlarının tek tek adlarını sayarak onları saygı ve minnetle anan Ersümer, geçtiğimiz yıl yine böyle bir iftar yemeğinde söylediklerini anımsattı. Ersümer; “Ne demişiz. Ekonomimiz dışardan gelen sıcak parayla ayakta duruyor. Sıcak para gelişi azaldığında, hızla artan döviz fiyatları ekonomik dengeleri bozduğunu, Merkez Bankası’nın milyarlarca dövizi piyasaya sürerek, döviz fiyatlarını baskıladığını, sıcak paranın gelişini ve gidişini biz düzenleyemediğimize göre bu ağır riskten ülkenin kurtarılması lazım. O zaman ekonomimiz iyidir diyebiliriz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez dış borç 200 milyar doları aştı. Yine ülkenin en önemli yaralarından biri, yüksek işsizlik oranı. Türkiye 34 OISD ülkesi arasında 15- 29 yaş arası evde oturan gençlik oranında birinci. Türkiye’nin milli gelirinin yarısı dış borca eşitlenmiş. Bu ne demek? Türkiye’nin yarısı batmış, yarısı ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye gelir eşitsizliğinde de OISD’de birinci. 80 yılın birikimini tükettiler. Bir yandan özelleştirme yapıyorsunuz, işsizliğiniz devam ediyor. Gelir eşitsizliği devam ediyor. Dış borç milli gelirin yarısına ulaşmış. Ekonomi bakanı diyor ki bizim bu gidişimiz gidiş değil, bu şartlarda bu gidişi sürdürebilmemiz mümkün değil. Bizim üretmemiz, ürettiğimize pazar bulabilmemiz gerekiyor” dedi. “Ekonominin geldiği nokta budur” diyerek Türkiye`nin dış politikada da başarısız olduğunu ileri süren Ersümer; “Dış politikada ki başarısızlıkların sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.
 
 
“Geldiğimiz nokta yalnızlıktır”
Türkiye`nin dış politikada yalnız olduğuna dikkat çeken Ersümer şu şekilde konuştu: “Komşuları ile 0 sorun, komşuları ile hiçbir problemi olmayan ülke, hatta eski Osmanlı imparatorluğunun sahip olduğu abilik pozisyonu ile hareket eden bir ülke, geldiğimiz şu nokta yalnızlıktır. Suriye de çok sıkı ilişkiler ile başladığımız adı Esat olan lider, Esed’e dönüştü. Birlikte tatile giden liderler, birlikte tatilde buluşan aileler, neticede birbirlerine düşman oldular. Kapımıza gelip dayanan milyonlarca Suriyeli mültecinin çektiği sıkıntı, bunun Türkiye’ye yüklediği yükü paylaşan yok. Şimdi de bir İŞİD çıktı. Geldi devlet kurdu halifeliğini ilan etti, bayrak çekti. Bizde de garnizonda bayrak indi. Ne göğe çıkan bayraklara, nede yere inen bayraklara ses çıkaramayan yönetimle nereye kadar gidecek bu ülke bilemiyoruz. Kuzey Irak’ta kurulmaya çalışa Kürt Devletinin kurulma çabalarını en çok destekleyen iktidar partisinin genel başkan yardımcısı. Çokta iyi olur diyor, zaten artık kimse itiraz edemez diyor. Orda bir Kürt devleti kurulması lazım diyor. Peki Irak’taki Türkmenlerin adını anan yok. Türkiye’nin Güney Doğusunun adı Kuzey Kürdistan olmuş. Hiç bundan bahseden yok. Meclisten bir yasa geçti, hükümete yetki veriyor, neyin ne şekilde olacağı belli değil. Anaların ağlamasını istemiyoruz. Şehit haberleri almak istemiyoruz. Ama üniter yapımızdan, toprak bütünlüğümüzden, neye mal olursa olsun, fedakarlık yapmayacağımızı yüksek sesle tekrarlıyorum.”
 
 
Ersümer`den Vali Çınar`a çağrı
Gökçeada’ya kurulması planlanan Sintine Depolama Tesisi`ne de değinen Ersümer, tesisin Gökçeada`ya kurulmaması için Vali Ahmet Çınar`a çağrıda bulundu. Ersümer; “Geçtiğimiz günlerde sayın valimizin bir açıklamasını okudum, bürokratlarına, memurlarına diyor ki, hiç birşeyi duymazlığa gelmeyin. Her şeyi sonuna kadar takip edin. Ben sayın valimize buradan açık çağrı yapıyorum, lütfen bu işi sonuna kadar takip etsinler. Biz bu sintine tesisinin Gökçeada’ya kurulmasını istemiyoruz. Biz Gökçeada’ya yazık olmasın diyoruz. Gökçeada’ya kıymayın diyoruz” ifadelerini kullandı.
 
 
“Siyaset bir aday üretemiyor”
10 Ağustos tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Ersümer, genel başkanını Cumhurbaşkanı seçmiş bir partinin üyeleri olduklarını anımsatıp; “Bundan da gurur duyuyoruz” dedi. Ersümer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bana sorarsanız bu adaylar için ne diye, rahmetli Ecevit’in bir sözü vardır `İçime sindiremedim` bende bunların hiç birini içime sindiremiyorum. Şuna üzülüyorum siyaset bir aday üretemiyor” dedi. Yapacakları toplantı ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adayı destekleyeceklerine karar vereceklerini dile getiren Ersümer, toplantıdan çıkacak olan sonucun ise kamuoyuna bildireceklerini sözlerine ekledi.
 
 
Paylaş