“Geçici görevlendirmelerle zulüm ediliyor...”

Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, geçici görevlendirmelerle zulüm edildiğini ileri sürdü.

1121
Geçici görevlendirmelere tepki gösteren Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “Kamu hizmetinin aksamaması amacıyla kullanılması gereken geçici görevlendirmeler bir baskı ve zulüm aracına ne yazık ki dönüştürülmüştür. Kamu hastaneleri kurumu genel sekreterliğin de bu durum öylesine bir vahim hale gelmiştir ki, artık geçici görevlendirmelerden hastane çalışanlarına gına gelmiştir. Bu zulümde son perde de laboratuar teknisyenlerine yapılanlar olmuştur. 2012 ve 2013 yıllarında bazı ilçe hastanelerinden laboratuar teknisyenlerinin tayinleri Çanakkale devlet hastanesine yapılmış ve bazıları da uzun süreli geçici görevlerle görevlendirilmişlerdir. Sağlık sisteminde görev alan idareciler hak ve hakkaniyetten uzak eşitlik ilkelerinden yoksun bir şekilde hareket ettiklerine zaman içerisinde oldukça örnekleri çoğalan uygulamalarına şahit olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Öncelikle geçici görevin amacının ne olduğunu bilinmesi gerekmektedir. Geçici görevlerde ihtiyaca binaen olması şartı unutulmuş hatta hatıra binaene çevrilmiştir. İhtiyacı olmayan bir yere neden geçici görevle görevlendirilme yapıldığı da ciddi merek konusu olmuştur. Hastane yöneticilerine ve başhekimlere sorulmadan bilgileri olmadan yapılan geçici görevlere yöneticiler ve çalışanlar tepki göstermektedir” dedi.
 
“Niteliğine uygun görevlendirilmemişlerdir”
“Yapılan tayinlerde ve geçici görevlendirilmelerde neyin amaçlandığını tüm kamu oyu bilmek istemektedir” diyen Çavdar; “Amaç kurumun işleyişini sağlamak mı yoksa bazılarının gönlünü yapmak mıdır? Bu olayları daha da enteresan kılan yapılan tayinler sonrasında ilçelere geçici görevlendirmeler yapılmaya başlanması ve hala yapılmaya devam edilmesidir. Çan ilçesi devlet hastanesinden merkeze laboratuar teknisyeni tayinleri yapılmış görevli laboratuar teknisyeni kalmamış akabinde aynı laboratuar teknisyenleri geçici görevle Çan devlet hastanesine defalarca görevlendirilmişlerdir. Bu görevlendirmeler hala devam etmektedir. Gelibolu devlet hastanesinde Lapseki devlet hastanesine ne laboratuar teknisyeni tayini yapılmış akabinde Lapseki devlet hastanesinden Çanakkale devlet hastanesi laboratuarına 2 kişinin geçici görevlendirilmesi yapılmış ama aynı zamanda Çanakkale devlet hastanesi laboratuarından Gelibolu devlet hastanesine geçici görevle teknisyen istenmiştir.Daha da enteresan olan gelen laboratuar teknisyenleri fazlalık diye laboratuarda sekreter görevlendirilmesiyle görevlendirilmiş olmalarıdır.Bu ne perhiz ne lahana turşusudur. Artık bu geçici görevlendirmelerdeki trafik öyle bir hal almıştır ki adeta baş döndürmektedir. Bu geçici görevlendirmelerle bazı çalışanlara zulüm uygulanmış, psikolojisi bozulanlar, tayin isteyip gidenler olmuştur. Bu geçici görevlendirmelerde doktorlarda nasiplerini almışlardır. Çalışanların bir sonraki hafta nereye görevlendirileceklerini bilmeden öylece beklemektedirler. Merkezde ihtiyaç yok iken tayin yapıp ilçelerin boşaltılması ile nasıl bir kamu hizmet yararı güdülmektedir. Anlayabilmek mümkün değildir. İşin garip tarafı devlet hastanesinde sekreter ihtiyacı olduğu söylendiği hatta laboratuardaki sekreterlerin alınıp ihtiyaç olan yere verildiği ve laboratuar teknisyenlerinin sekreterlik yaptırılmak istendiği bir zaman da kadrosu tıbbi sekreter olan kişinin Ezine devlet hastanesine neden geçici görevle görevlendirildiği de ayrı bir merak konusu olmuştur. Amaç ihtiyaç mıdır yoksa sağlık sen yöneticisinin ricasını yerine getirmek midir. Yoksa orada acil tıbbı sekreter ihtiyacı mı doğmuştur. Neden hastaneye geçici görevle ihtiyaçtan laboratuara tayinleri yapılanlar laboratuar da değil de sekreter olarak görevlendirilmişlerdir. Yani hizmetin ihtiyaç duyulduğu yer boşaltılmış, çalışanlar ise sahip oldukları kadroların niteliğine uygun görevlendirilmemişlerdir” şeklinde konuştu.
 
“Konunun takipçisi olacağız”
Çanakkale’de bir geçici görevlendirme çılgınlığının yaşandığına dikkat çeken Çavdar şu şekilde konuştu: “Ayrıca Genel Sekreterliğe yapılan tayinler vardır. Genel sekreterlikte çalışanların hangi kritere göre tayinlerinin yapıldığı herkes tarafından merak konusudur. Bir kriteri var mıdır. word Excel ve yazışma tecrübesi aranmakta mıdır. Yoksa orada da genel sekreterin inisiyatifi mi söz konusu olmuştur. Sonuç olarak geçici görevlendirmelerin bir kısmı ile çalışanlar böyle mağdur edilirken, bir kısmı ile de devlet maddi anlamda zarara uğratılmaktadır. Bir ilçeden merkeze çekilen kişi tekrar aynı ilçeye geçici görevlendirilmekte ve böylece bazı kişilere yolluk gibi maddi kazanç sağlanmanın derdine düşülmüştür. Devletin ve milletin parasından bu tür işlerle kazanç sağlanması ve buna aracı olunması nasıl bir ahlaki anlayıştır dikkatinize sunuyorum. Kısacası Çanakkale’de bir geçici görevlendirme çılgınlığı yaşanmaktadır. Çalışanların büyük bir bölümü bu geçici görevlendirmelerle zulüm edilirken, bazılarına da tabiri caizse kıyak yapılmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak yapılan bu uygulamalara kayıtsız kalmadığımızı ve asla göz yummayacağımızı herkesin bilmesini isterim. Geçici görevlendirmelerde yapılan haksızlıkları Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına yapılacak bir başvuru ile dile getiriyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Paylaş