“Fikret Hoca” adalet arıyor...

CHP il yönetimini eleştirdiği gerekçesi ile CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edilen, CHP`lilerin Fikret Hocası, Fikret Özben, adalet arıyor. Haksızlığa uğradığı ve partiden kasti olarak atılmasının sağlandığı gerekçesi Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği aracılığı ile hukuk sürecini başlattı.

1016
Biga`da tüm CHP`liler tarafından sevilen ve saygı duyulan parti büyüklerinden biri olan, 30 yıllık öğretmenlik yaşamının ardından 24 yıllık parti üyesi Fikret Özben`in partiden atılması büyük tepkilere neden oldu. “Fikret Hocaları`nın partiden atılması nedeni ile CHP Milletvekili Serdar Soydan ve İl Başkanı Hamza Karagöz`e tepki gösteren Bigalılar, “Hocamıza sahip çıkacağız” derken, partiden atılan Fikret Özben ise hukuk mücadelesini başlattı. Ankara Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği aracılığı ile hukuk sürecini başlatarak adalet arayışına giren Fikret Özben, dava dilekçesinde olayı tüm ayrıntıları ile anlattı. Özben`in “Sosyal demokrat ders” niteliğindeki dava dilekçesinde, “Yerel yönetim seçimleri öncesinde il Genel meclisi üyeliğine adaylar belirlenirken, Biga İlçe Yönetim Kurulu üç adayın adını belirlemiştir. Belirlenen liste Çanakkale İl Yönetimine sunulmuştur. Adaylar belirlenirken, davacıya (Fikret Özben) isnat edilen olayda geçen Karabiga`daki yemek olayı yaşanmıştır. Yemekte Çanakkale İl yöneticileri ile Rıdvan İpek (İl Genel Meclis üyesi) birliktedir. Ekonomik durumu iyi olmayan kişilerin belediye meclis üyeliklerine de milletvekilliğine de aday gösterilmediği yaşadığımız acı gerçeklerden biridir. Belediye meclislerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde ekonomik durumu iyi olmayan seçilmiş bir insanın bulunmadığı da acı, kaba ve çirkin bir gerçekliktir” dendi.
 
“Yöneticiler eleştirildi”
Özben`in “İhtiyati tedbir kararı istemiyle” açtığı davanın dilekçesinde “Davacı (Fikret Özben) sosyal demokrat parti olduğunu iddia eden CHP`nin üyesidir. Yaşamı boyunca eşitlik, özgürlük, kardeşlik duygularının arkasından yürümüş, saygı değer bir kişidir. Davacının (Fikret Özben) üyesi olduğu partinin, il yöneticilerinin eşitlik, özgürlük, kardeşlik ilkelerine aykırı davranmasının davacı tarafından alkışlanması beklenemez. Davacı hakkında tutanak tutan ve davacıyı şikayet eden il yöneticileri bunu iyi bilirler. Karabiga ve Biga çevresinde CHP Çanakkale İl Yönetim Kurulu üyelerinden Turan Karakoyun, Hamza Karagöz ile milletvekili Serdar Soydan`ın Biga il genel meclisi üyeliğine adayların sırasına belirlediği yaygın olarak söylenmektedir. Bu söyleme ek olarak Karabiga`da Turan Karakoyun, Hamza Karagöz ile milletvekili Serdar Soydan`a Rıdvan İpek`in içkili bir yemek ısmarladığı, yemek parasının Rıdvan İpek`in ödediği de yaygın olarak söylenmektedir. Rıdvan İpek deri ticareti ile uğraşan bir iş adamıdır, ekonomik durumu güçlüdür. Söz konusu yemekten sonra, CHP Biga İlçe yönetim kurulunun belirlediği il genel meclisi üyeliğine aday listesini bozduğu listenin birinci sırasına ekonomik durumu güçlü olan Rıdvan İpek`in getirileceği de önceleri yaygın bir söylentidir. Daha sonra da söylenti gerçeğe dönüşmüştür. Rıdvan İpek`in Çanakkale İl Yönetim kurulu üyelerine içkili yemekler ısmarladıktan sonra birinci sıraya yerleştirilmesi kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Davacı, Rıdvan İpek`in birinci sıraya yerleştirilmiş olmasına üzülerek, eleştiri niteliğinde bir konuşma yapmıştır. Konuşma sosyal demokrat programda olduğu iddiası olan partinin il yöneticilerinin eleştirisidir. Davacı, eleştirisini yaparken, rüşvet almak, parayla satın alma gibi sözler kullanmamıştır. Davacının olayı ilişkin söylemi ve iddiası sosyal demokrat bir partinin de ekonomik durumu iyi olan kişileri aday göstermesini kınamadan ibarettir” denildi.
 
“Adil yargılama hakkı ihlal edildi”
“Sosyal demokrat düşünceye yakışmayan tavırları, iyi niyetle eleştirmesi nedeni ile davacının sözleri çarpıtılmış, Çanakkale İl Yönetimine başvurulmuş, il yönetimi de dosyayı il disiplin kuruluna sevk etmiştir” denilen dilekçede, “İl disiplin kurulu, `ceza vermeye yer olmadığı`na karar vermiş, yönetim kurulu itiraz yoluyla dosyayı yüksek disiplin kuruluna göndermiştir. Yapılan yargılama sonunda yüksek disiplin kurulu, davacı hakkında üyelikten kesin çıkarma kararı vermiştir. Davacıya isnat edilen suçun da il yönetim kuruluna karşı işlendiği iddia edilmektedir. Kısacası soruşturmacı olarak atanan Turan Karakoyun, hem yakınan hem de soruşturan konumundadır. Bu uygulama ile davacının adil yargılama hakkı ihlal edilmiştir. Soruşturma sonunda davacı hakkında kesin ihraç istemi ile dosyanın yüksek disiplin kuruluna gönderilmesi hükmü altına alınmıştır. Karar incelendiğinde soruşturmada taraf olan Turan Karakoyun`un verilen kararın altında imzasının olduğu görülecektir. Bu kararda daha da ileri gidilerek Turan Karakoyun yargıç konumundadır. Kısacası disiplin işlemlerinin tamamı adil yargılama hakkı ihlal edilerek yürütülmüştür. Söz konusu karar, yasaya ve usule bu yönüyle aykırıdır. Bu kararlara dayanarak verilen disiplin cezası da hukuka aykırıdır. Tutanak tanıkları dinlenmemiştir. Bizce davacının eylemi parti çıkarlarını korumak amacıyla uygar ve çağdaş bir eleştiridir. Anılan eleştiriye dayanılarak ceza verilemeyeceği inancındayız. Davacının isnat edilen suçu işlemediği açıktır. Suçu asla kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Paylaş