“Eşkıya yorumu eshef vericidir”

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Taksim Gezi Parkı`ndaki direnişe `Bahar değil, eşkıyalık` ifadesini kullanan ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner`in Türk halkından özür dilemesi gerektiğini söyledi.

842
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner`in yazısında kullandığı ifadelerin esef verici olduğunu belirten CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, üniversitede eğitim alan binlerce öğrenciye yol göstermesi gereken bir rektörün bu türden aşağılayıcı ifadeler kullanmasının doğru olmadığını ifade etti. Bu nedenle Rektör Laçiner`in Türk halkından ve özellikle gençlerden özür dilemesi gerektiğini kaydeden Sarıbaş; “Türkiye`de halk, kendi yaşam alanlarına inşaat yapılmasını engellemek ve baskılara tepki göstermek için eylemlerini sürdürüyor. Bu eylemlerde de vatandaşlar taleplerini dile getiriyor. Çok doğru bir talepleri de var. Özellikle gençliği yetiştiren bir bilim adamının böyle bir yazı yazmasını anlamakta güçlük çekiyorum. ÇOMÜ Rektörü, Gezi Parkı`ndaki gençleri anlayamıyorsa kendisinde ya da eğitiminde bir sıkıntı vardır. Bu nedenle yazısından da anlaşılacağı gibi Rektör Laçiner, olaylara doğru bakmamaktadır. Bilim adamlığı konusunda da ağzına yakışmayacak ifadeyi kullanmasını doğru bulmuyorum. Rektör Laçiner, Gezi Parkı`na katılan vatandaşlardan, gençlerden ve Türk halkından özür dilemelidir” dedi.
 
“Esef vericidir”
“Özellikle ötekileştirme, farklı bir biçimde olayları bir başka tarafa çekme ve bundan önceki hareketlerine de baktığımızda Rektör Laçiner, verdiği her demeçte ve yazısında kendisine düşen görevi yerine getirerek bir yere göz kırpmasının çok doğru olmadığını düşünüyorum” diyen Sarıbaş; “Rektörün yazdığı bu yazı, birirlerine göz kırpıp Türkiye`yi farklı bir rezervde tutmak istiyorlarsa bunu başaramayacaklardır. Rektörlük sıfatını da kullanarak bu yazıyı yazması çok doğru bir yaklaşım değildir. Rektör Laçiner bir an önce özür dilemelidir. Çok önemli bir üniversitenin rektörlüğünü yapmaktadır. Ağzından çıkacak her kelimeye dikkat etmelidir. Üniversitede yetişecek binlerce öğrenciye örnek davranış içerisinde, öğrencilere yol gösterici, onları kucaklayıcı olması gereken bir rektörün bu tür ifadeler kullanması bence çok esef vericidir. Koltuklar gelip geçicidir. Bilim adamlığı önemlidir. Derhal gençlerden, Gezi Parkı`ndaki vatandaşlardan özür dilemesi büyük bir erdemlik olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Sarıbaş`tan Başbakana soru önergesi
CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş, ABD ile AB arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili TBMM`ye soru önergesi verdi. Önergede yer alan soruların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Sarıbaş; “Önümüzdeki günlerde ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (Serbest Ticaret Anlaşması) İmzalanacağı ifade edilmektedir. Buna göre; ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (Serbest Ticaret Anlaşması) imzalanacağı doğru mudur? Bu anlaşma ülkemizi nasıl etkileyecektir? ABD ile AB arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması imzalanır ve Türkiye’de bu anlaşmanın dışında kalır ise, Ülkemiz yıllık 20 milyar dolar zarara uğratacağı ve en büyük zararın da, dünyanın en pahalı mazot, gübre ve ilacını kullandığı ifade edilen Türk Çiftçisi başta olmak üzere tüm kesimleri olumsuz yönde etkileyeceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise Başta tarım sektörümüz olmak üzere diğer hangi sektörler ne oranda olumsuz etkilenecektir? Türkiye’nin ABD ile AB arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması’ndan etkilenmemesi için ABD ile paralel olarak serbest ticaret anlaşması imzalanması Ülkemiz adına doğru olur mu? Ülkemizin bu anlaşmadan olumsuz etkilenmemesi için hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz? ABD ile AB arasında imzalanacağı iddia edilen, serbest ticaret anlaşmasının ülkemiz adına yaratacağı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için AB giriş sürecinin önündeki engelleri aşıp, süreci hızlandırmayı düşünüyor musunuz? AB’ye tam üyelik gerçekleştirilemiyor ise, AB ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması, Serbest Ticaret Anlaşmasına çevirmek mümkün değil midir? AB ile Gümrük Birliği Anlaşmasının yerine Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması, ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın Ülkemiz adına oluşacak olumsuzlukları bertaraf edebilir mi?” dedi.
Paylaş