“Dolarla dava açmak da neymiş!”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Bayramiç`in Karaköy Köyü`nde maden şirketinin “İş ve çalışma hürriyeti engellemek” suçlaması ile haklarında dava açılan üç genç için verilen 7 bin 200 dolarlık cezayı değerlendiren Nalbant, “Biz o parayı toplayıp, cezayı ödeyeceğiz. Ama biz Türk Lirası olarak ödeyeceğiz. Çünkü burası Türkiye Cumhuriyeti!” dedi.

615
Bayramiç`e bağlı Karaköy Köyü`nde, üç gencin 2012 yılında maden şirketini protesto etmelerinin ardından, “İş ve çalışma hürriyetinin engellenmesi” iddiasıyla haklarında dava açılmıştı. İşte o davada üç gence 7 bin 200 dolarlık ceza geldi. Ceza başta Karaköy ve Bayramiç olmak üzere tüm Çanakkale kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Hem üç gencin protestosunun iş ve çalışma hürriyetini engelledikleri iddiası hem de verilen dolar bazındaki ceza kentte ciddi ölçüde tepkiler aldı. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, iddianın yersiz olduğunu ifade ederek, köylülerin sindirilmek ve susturulmak istendiğini ileri sürdü.
 
“Bunlar doğru şeyler değil”
“Önce, köylünün yıllardır gezdiği, hayvanını otlattığı, odununu topladığı, mantar topladığı yerlere girmeme cezası verdiler. Arkasından da madencinin `bizim işimizi gücümüzü engellediler` gerekçesi ile tazminat davası açtılar” diyen Nalbant, bunların doğru kararlar olmadığını ifade etti. Nalbant, “Bu konuda biraz gerçekçie olmak lazım. Madenin bir sürü militanı var, 30-40 tane adamı var, iki kişi gidiyor, bunların işine gücüne engel oluyor! Hiç olacak bir iş değil. Verilen kararlar tabiki henüz kesinleşmiş değil, Yargıtay`a gidecek. Umarım oradan geri döner. Sanki madencilerin hep istediği doğrultuda işler yürüyor. Bu da yöredeki insanları yıldırmak, korkutmak gibi yorumlanmaya başladı. Bunlar doğru şeyler değil, böyle olmaması lazım” dedi.
 
“Dolar de neymiş?”
“Ancak biz o köylülere şunu söylemiştik; `dolarla dava açmak ne demek oluyor?` demiştik” diyen Nalbant, “Olur da bu davayı kaybederseniz, biz aramızda imece usulü ile birer lira toplayarak bu parayı biz ödeyeceğiz, sizi mağdur etmeyeceğiz demiştik. Şimdi de bu sözümüzün arkasındayız. Önümüzdeki günlerde herkes gönlünden koptuğu kadar verecek, bu paraları toplayıp, o köylüler adına yatıracağız, ondan sonra da Yargıtay`ın vereceği kararı bekleyeceğiz. O cezayı bulup yatıracağız. Cezayı Türk Lirası olarak yatıracağız. Çünkü burası Türkiye Cumhuriyeti!” şeklinde konuştu.
Paylaş