havadurum

“Devrim Yasaları ve eğitim” söyleşisinde dikkatler güncel gelişmelere çevrildi

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Çanakkale Şubesi tarafından Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı ile; 3 Mart 1924 yılında çıkarılmaya başlanan ve 1934 yılında tamamlanan Devrim Yasaları içeriğine ilişkin gerçekler gündeme taşındı.Hükümetin 4+4+4 yasa tasarısıyla eğitim sisteminde yapmak istedikleri irdelendi.

577
 
 
Düzenlenen seminerde; Başbakanlık genelgesiyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonlarının ve kutlamalarının tüm yurtta iptal edilmesi, Gençliğe Hitabe’nin ders kitaplarından çıkarılmaya çalışılması ve son olarak 4+4+4 diye tabir edilen sistemle eğitim birliğine saldırılarak Devrim Yasaları’nın çökertilmeye çalışıldığı savunuldu.
 
“Eğitim birliği olmazsa kültür çatışmaları kaçınılmazdır”
“Devrim Yasaları ve Eğitim” konulu konferansa konuşmacı olarak İzmir’den gelen ÇOMÜ’den emekli Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Zeyrek 8 adet devrim yasasından ve öneminden bahsetti. 1961 Anayasası’nda devrim, 1982 Anayasası’nda ise inkılap yasası olarak var olmaya devam eden Devrim Yasaları’nın günümüzde ciddi tehdit altında olduğuna vurgu yaptı ve “Osmanlı’nın sonunu getiren en büyük etken eğitim birliğinin çöküşü olmuştur. Son yıllarda eskiye dönüş yaşanmaktadır, devrim karşıtlığı doruğa ulaşmıştır. Günümüzde hedefi ve amacı olmayan bir eğitim sistemi vardır. Eğitim birliği olmazsa kültür çatışmaları kaçınılmazdır” dedi. Konferansa katılan Yeni Kuşak Köy Enstitüsü üyeleri devrim yasaları konusunda görüşlerini paylaştılar.
 
Paylaş