“Derslik ve laboratuarların hali içler acısı”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve ÇOMÜ`lü öğretim üyesi Prof. Dr. Telat Koç, üniversitenin övünerek anlattığı “Üç cami ve 53 mescit” ile ilgili değer-lendirmede bulundu. Gazetemize açıklamada bulunan Koç, “Üniversitenin laboratuarları, derslikleri ya da gerçek anlamda öncelikleri olan konuları içler acısı bir durumdayken, bir inancın ibadethanelerinin yapılması konusu üzerinde uzun uzun tartışmak gerekiyor. Bunun de üniversitedeki seçim süreci ile alakalı olarak oy devşirme aracı olarak kullanılması, ülkemizi ve üniversitelerimizi hiç de iyi bir noktaya götürmez” ifadelerini kullandı.

889
 
 
ÇOMÜ`de son dört yılda biri tamamlanan ikisi yapım aşamasında olan üç cami ve 53 mescit ile ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve ÇOMÜ`lü öğretim üyesi Prof. Dr. Telat Koç, bilimsellikten uzaklaşıldığına değindi. “Her şeyden önce üniversite özelinden konuşursak, üniversite kavramından doğru bakmak gerekiyor. Üniversite, her görüşü ve düşünceyi sorgulayan ve düşünce üreten bir ortamdır” diyen Koç, “Bu nedenle üniversite ortamında herhangi bir gücü temsil eden, herhangi bir siyasi düşünceyi temsil eden, herhangi bir inancı temsil eden, özellikle tek bir inancı ve gücü temsil eden anlayış üniversite kavramına aykırıdır. Bu herhangi bir inancı ya da herhangi bir gücü dışlamak değil, aksine üniversitenin olması gerektiği gibi bütün inançlara, bütün güçlere eşit mesafede olması anlamına gelir. Bilim, sorgulayabileceği konu ile ilgilenir, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanacak bir konuyla ilgilenir. O nedenle bilimsel ortamda doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanacak konunun olması gerekir. Elbette üniversite ortamında insanların inancı da vardır. Ama o inanç insanların özel hayatıdır. Özel hayatı ile ilgili şeyler de devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu boyutuyla üniversitenin laboratuarları, derslikleri ya da gerçek anlamda öncelikleri olan konuları içler acısı bir durumdayken, bir inancın ibadethanelerinin yapılması konusu üzerinde uzun uzun tartışmak gerekiyor. Bunun de üniversitedeki seçim süreci ile alakalı olarak oy devşirme aracı olarak kullanılması, ülkemizi ve üniversitelerimizi hiç de iyi bir noktaya götürmez. Bu noktadan bakmak gerekiyor bu konuya. O nedenle üniversitede bu kadar mescit ve caminin yapılmasının en basit anlamıyla bir israf olup olmadığını, ihtiyaç olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Üniversitenin özüne, her şeyi sorgulamaya ve bilim yapmaya dönmesi ve kaynaklarının da oralara aktarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Bilimsel çalışmalara kaynak ayırın”
Derslik ve laboratuarların durumunu “içler acısı” olarak değerlendiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Koç, “bu durum övünülecek bir durum mudur?” sorusu üzerine ise; “Her şeyden önce bu durum laiklik ilkesine ve üniversite mantığına aykırı bir durumdur. Üniversite kaçınılmaz olarak laik olmak zorundadır ve bu üniversite felsefesine aykırı bir durumdur. Dersliklere, laboratuarlara girdiğimizde karşımızda her inançtan insan olduğunu bilerek onlara eşit mesafede durmamız gerekmektedir. Rektörlüğü buradan hareketle üniversitenin gerçekten ihtiyacı olan, dersliklerine, laboratuarlarına ve arazi çalışmalarına kaynak ayırmaya davet ediyorum” dedi.
Paylaş