“Depremler hepimizi uyarıyor”

Çanakkale İnşaatçılar ve Yapı Müteahhitleri Birliği Derneği (ÇİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Barış Yüksel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli bir uyarıda bulundu. Ege Denizi’nde yaşanan ve artçıları devam eden depremler nedeniyle vatandaşların kaygılı olduğu Çanakkale’de depreme karşı yetkilileri uyaran Yüksel, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’nin eski binaları ile sahil bandındaki yapıların bir an önce depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

759
1978 yılından önce yapılan yapıların hepsinin elden geçmesi gerektiğine dikkat çeken Yüksel; “Çanakkale dediğimiz yer alüvyonlu arazi üzerine kurulmuş yerdir. Resmi kuruluşundan diğer kuruluşlara kadar olan binaların bir an önce depremlere hazır hale getirilmesi gerekiyor. 1978 yılından önce yapılan bir çok yapıda zemin etüdü veya zemin sağlamlık kat sayısı gündeme gelmemiştir. Bu binaların hepsinin elden geçmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin Çanakkale’yi uyardığını da ifade eden Yüksel; “Kordondaki yapılar vakti zamanında 3 kat düşünülüp daha sonra 4. ve 5. kat eklenmiş binalarımız var. Sahil dolgularla yapılmış. Bence hepimizin düşünmesi gereken nokta, budur. Özellikle geçen haftada meydana gelen depremler hepimizi uyarıyor. Birinci önceliğimiz bu olmalı” dedi.
 
Ege Denizi’nde yaşanan ve artçıları devam eden depremler nedeniyle vatandaşların kaygılı olduğu Çanakkale’de depreme karşı yetkilileri uyaran ÇİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Güven Barış Yüksel, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’nin eski binaları ile sahil bandındaki yapıların bir an önce depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 1978 yılından önce yapılan yapıların hepsinin elden geçmesi gerektiğini ifade eden Yüksel; “Çanakkale dediğimiz yer alüvyonlu arazi üzerine kurulmuş yerdir. Resmi kuruluşundan diğer kuruluşlara kadar olan binaların bir an önce depremlere hazır hale getirilmesi gerekiyor. 1978 yılından önce yapılan bir çok yapıda zemin etüdü veya zemin sağlamlık kat sayısı gündeme gelmemiştir. Bu binaların hepsinin elden geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ister üniversite binası olsun ister diğer yapılar olsun. Önce insan. Çünkü, Çanakkale’de bizim yerine koyamayacağımız birinci en önemli varlık insandır. Bir kişiyi bile maliyeti ne olursa olsun bile bile yitiremeyiz. Birinci önceliğimiz bu olmalı” dedi.
 
“Depremler hepimizi uyarıyor”
Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin Çanakkale’yi uyardığını ifade eden Yüksel; “İskele meydanda Anafartalar Oteli var. Anafartalar Oteli’nin yıkılıp meydan yapılmasına karar verildi. Neden? Çünkü, otelin altı sağlıklı değil. O binadan bir an önce başlayalım. Kordondaki binalarımız, vakti zamanında 3 kat düşünülüp daha sonra 4. ve 5. kat eklenmiş binalarımız var. Sahil dolgularla yapılmış. Bence hepimizin düşünmesi gereken nokta, budur. Özellikle geçen haftada meydana gelen depremler hepimizi uyarıyor. Birinci önceliğimiz bu olmalı” diye konuştu.
 
“Çanakkale’nin zemininde bir sıkıntı var”
Çanakkale’nin zemininde sıkıntı olduğuna da dikkat çeken Yüksel; 50 yıl önce yapılan binaların temelinde sert zemine inilmediğini anımsattı. Zemin iyileştirmesi yapılmayan bu yapıların bir an önce yeniden elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel; “Sarıçay geliyor ve Sarıçay yatağında alüvyonlu bir arazi. Düzgün aşağıdaki sert zemini bulana kadar bizim bağlantımızı yapmamız lazım. Bu binaları yaparken, 50 yıl önce babalarımız ve dedelerimiz mütevali temel yani sert zemine inmemişler. Zemin iyileştirmesi yapmamışlar. Şimdiye kadar bir şey olmamış ama olma ihtimali var mı? Kesinlikle var. Bir an önce bu konuları sırası geldikçe hemen bugünden başlayarak yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
Paylaş