“ÇOMÜ’lü öğrenciler için adalet”
ÇOMÜ`lü öğrenciler dün İskele Meydanı`nda bir araya gelerek, ÇOMÜ`deki sınav ve not sisteminin adeletsiz olduğunu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner`in de, öğrencilerin taleplerine `kulak asmadığı`nı ifade ederek, “ÇOMÜ`lü öğrenciler olarak adaletin peşinde olacağız” dediler.
İskele Meydanı`nda toplanan bir grup üniversite öğrencisi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde değişen not sistemini protesto ettiler. “Bugün burada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde 3 Ekim 2013 Tarihinde 28784 Sayılı Yönetmelik değişikliği yüzünden toplanmış bulunmaktayız” diyen öğrenciler, “Değişiklikte özet ile `Bir dersten başarılı sayılabilmek için diğer şartlara ek olarak o dersin yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından en az 50 puan almak gerekir, alamayanlar not ortalaması ne olursa olsun başarısız (FD ve altı) sayılır` ibaresi bulunmaktadır. ÇOMÜ`lü öğrenciler, vize sınavından kaç alırlarsa alsınlar, final sınavından 50 puan altı alırlarsa, o dersten başarısız sayılacaklar. Uç bir örnek ile göstermek gerekirse vize sınavından tam puan 100 alan bir öğrenci, final sınavından 49 aldığı zaman 69.4 ortalama ile o dersten başarısız sayılıyor. 3 Ekimden önce ise bu öğrenci CC-BB gibi direk geçer bir not ile hakkını almaktaydı. Bu sistemden dolayı, okulumuzda bazı bölümlerde yapılan `Çan sistemi` uygulaması kalkmıştır, Yönetmelikte `Çan sistemi` ile bir ibare bulunmasa da, amacı bakımından genel ortalamaya bakılarak harf notu verilen bir sistem olduğu için 50 alma zorunluluğu bu sistemi de etkilemiş ve hocalar tarafından uygulanmamasına son verilmiştir. 3 Ekim 2013 tarihindeki bu yönetmelik nedeni ile binlerce öğrenci mağdur olmuş, geçer bir not aldıkları halde, bütünleme sınavlarına gelmek zorunda kalmıştır. Ortada büyük bir haksızlık vardır, onca emek ile alınan notlar, sistem yüzünden yok sayılmaktadır” ifadelerini kullandılar.
“Adaletin peşinde olacağız”
“Bizler de bu haksızlık karşısında final sınavlarının açıklanması ve üzücü tablo ile karşı karşıya kalmamızın ardından 15 Ocak`ta sosyal medya Facebook üzerinden örgütlenerek kısa bir süre içerisinde 9 bin 100 kişilik bir beğeni sayfası oluşturduk” diyen öğrenciler, “Bu oluşum hiç bir sivil toplum kuruluşu, siyasi parti veya zihniyete bağlı değildir. Tamamen ÇOMÜ`lü öğrencilerin sesini duyurmak amacı ile yapılmıştır. Aynı günün akşamı yine sosyal medya Twitter üzerinden #COMUDENELEROLUYOR hashtagi ile ÇOMÜ`lü öğrenciler binlerce twit atarak Türkiye gündemine girip 1. sıraya yerleşmiştir. Birçok kişi ÇOMÜ`lü öğrencilerin haklı düşüncelerini öğrenmiş ve destek vermişler, birçok bloglar ve köşe yazıları yazılmıştır. Bunun ardından Sayın Rektörümüz bir açıklama yaparak, her üniversitede böyle sistemlerin uygulanmaya başladığını söyleyip, öğrencilerinin söylemlerine tabiri caizse `kulak asmamıştır.` Evet rektör hocamız birkaç barajı yüksek olan üniversitelerden bahsetmiş, ama barajı olmayan ve çok düşük olan üniversitelerden bahsetmemiştir. Ayrıca bu üniversitelerin hepsinde `Çan sistemi` uygulanmaktadır. Bizler ÇOMÜ`lü öğrenciler olarak, Üniversiteyi kazandığımız zamanki Sınav sistemimizin uygulanmasını istiyoruz. Yasalarda da belirtildiği gibi ÇOMÜ’de okuyan tüm öğrencilerin `kazanılmış hak`ları bulunmaktadır. Bu kazanılmış hakkın aleyhine bir değişiklik, yapılması kanunsuzdur. Bizler hem kazanılmış hakkımız olan sistemi isterken, seneye ve diğer seneler Çanakkale`yi ve ÇOMÜ`yü tercih edecek öğrencilerin de final barajı olmayan sınav sistemi ile okuyabilmelerini istiyoruz. ÇOMÜ`lü öğrenciler olarak adaletin peşinde olacağız. Gerekirse örgütlenip, İdari Mahkemeye başvurarak hakkımızı arayacağız. Lâkin buna gerek kalmayacağı düşüncesindeyiz. Bugün bu protestodan sonra, Sayın Rektörümüz Sedat Laçiner ve Senato üyeleri haklılığımıza inanıp sınav sistemini eski haline geri getireceklerdir” şeklinde konuştular.