havadurum

“ÇOMÜ’de yaşanan haksızlığa sessiz kalmayacağız...”

ÇOMÜ’de yaşanılan olayları yakından takip eden Sosyal İş Sendikası, işten çıkarılan üyeleri için işe iade davası açacak. ÇOMÜ`de işten çıkarılan işçiler ile ilgili basın açıklaması yapan Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, üniversitede yaşanan haksızlığa karşı sessiz kalmayacaklarını açıkladı.

866
Son ihaleyi, eski taşeron şirket almasına rağmen, yaklaşık 36 işçinin işbaşı yaptırılmadığını belirten Sosyal-İş Sendikası yetkilileri, atılan işçilerin yerine yeni işçilerin alındığını bildirdi. Hiçbir gerekçe gösterilmeksizin kara kışın ortasında 36 işçinin işsiz bırakılmasına tepki gösteren sendika yetkilileri; “Sendikamızın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) taşeron ilişkisinin incelenmesi için yaptığı başvuru üzerine, iş müfettişleri inceleme yapmıştır. İş müfettişleri, muvazaalı yani hukuka aykırı taşeron ilişkisi tespit ederek, rapor tutmuştur. ÇOMÜ Rektörlüğü, rapora iş mahkemesinde itiraz etmiştir. Ancak ÇOMÜ Rektörlüğü, dava açtığı için kesinleşmeyen müfettiş raporunu gerekçe göstererek, yeni ihalenin geciktiğini iddia etmiştir. İhalenin gecikmesi nedeniyle, işçiler Ocak ayının yaklaşık ilk 20 gününde çalışamamıştır. Dahası ÇOMÜ Rektörlüğü, 30 Aralık 2011 tarihinde yaptığı açıklamada, “Üniversitemiz bir tek personelini dahi çıkarmamıştır, çıkarmayı düşünmemektedir” ve “Ancak yenilenecek ihale geçtiğimiz yıl almış olduğumuz hizmetin gerektirdiği personel sayısını bile aşacak mahiyettedir” demiş olmasına rağmen, ÇOMÜ Rektörlüğü verdiği sözü tutmamıştır. Yeni ihalede personel sayısı artmamıştır. Öte yandan yeni ihaleyi, eski taşeron şirket almasına rağmen, yaklaşık 36 işçiye işbaşı yaptırılmamıştır. Dahası bu işçiler yerine yeni işçiler almıştır. Sonuçta hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, kara kışın ortasında 36 işçi, işsiz bırakılmıştır” dediler.
 
Sendikadan ÇOMÜ’ye tepki
36 işçinin işine son verilmesinin sorumlusunun ÇOMÜ Rektörlüğü ile taşeron şirket olduğunu kaydeden sendika yetkilileri, ÇOMÜ Rektörlüğü’nün uyguladığı politikayı eleştirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ÇOMÜ Rektörlüğü, ihalenin gecikmesi ve bazı işçilerin işe başlatılmamasının nedeninin sendikamızın yaptığı başvuru olduğunu iddia etmektedir. Rektörlük, bir yandan müfettiş raporuna itiraz etmekte, bir yandan da itiraz ettiği yani kabul etmediği müfettiş raporu nedeniyle mevcut sorunun ortaya çıktığını öne sürmektedir. Rektörlük, işine geldiğinde müfettiş raporunu reddetmekte, işine geldiğinde kabul etmektedir. Bugüne kadar taşeron şirketler değişmesine rağmen, işçiler işlerine devam etmiştir. İlk defa 2012 yılının başında, hem de taşeron şirket değişmemiş olmasına rağmen, 36 işçi dışarıda bırakılmıştır. Bu durumun sorumlusu, sözünü tutmayan ÇOMÜ Rektörlüğü ve taşeron şirkettir. ÇOMÜ’de işçiler ilk defa bu Rektörlük döneminde, hem de Rektörlük söz vermesine rağmen işten çıkarılmıştır. Hal böyle iken Rektörlüğün “Bizimle ilgisi yok” demek gibi bir lüksü yoktur. Sendikamız her aşamada ve her konuda Rektörlük ile görüşme yapmış olmasına rağmen, Rektörlük sürekli olarak “Sendika bizle görüşmedi” demektedir. Aynı Rektörlük, işçilerin işten çıkarılmasına ilişkin sendikamızın yaptığı tüm görüşme çağrılarına yanıt dahi vermemiştir.”
 
Sendikadan ÇOMÜ’ye çağrı
Sendika olarak işten çıkarılan üyeler için işe iade davası açacaklarını vurgulayan sendika yetkililer;  ÇOMÜ Rektörlüğü’nü işten çıkarılan tüm işçilerin işbaşı yapması için göreve çağırdı. 27 Ocak 2012 günü saat 12:30’da Adliye önünde basın açıklaması yapılacağını duyuran yetkililer şu şekilde konuştu: “Dolayısıyla sendikamız bu haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı sessiz kalmayacaktır. Sosyal-İş Sendikası, tüm işçiler, işlerine dönene kadar, fiili ve hukuki olarak her türlü girişimde bulunacaktır. Bu kapsamda ilk olarak 27 Ocak 2012 günü, işten çıkarılan üyelerimiz için işe iade davası açacağız ve saat 12:30’da Çanakkale Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapacağız. Basın açıklamasında, ÇOMÜ’de yaşanan haksızlık ve hukuksuzluğu ayrıntılı bir biçimde tek tek kamuoyuna açıklayacağız ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları duyuracağız. Tüm Çanakkalelileri, işten atılan işçilere destek olmak için 27 Ocak 2012 günü saat 12:30’da Adliye önüne bekliyoruz. Sendikamız, dün olduğu gibi bugün de Rektörlük ile görüşmeye açıktır. Sosyal-İş Sendikası ÇOMÜ Rektörlüğü’nü, işten çıkarılan tüm işçilerin işbaşı yapması için göreve çağırmaktadır.”
Paylaş