“Çok büyük bir kaos bekliyorum”

S. S. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Eğitim ve Kültür Kooperatifi Başkanı İsmet Balkan, kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın alan kılavuzları açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi.

1057
 
 
Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu`nda alan kılavuzlarına bilgilendirme yapmak için düzenlenen toplantıya Kooperatif Başkan Yardımcısı Erol Ürken, Kooperatif Genel Sekreteri Fahri Övün, Muhasibi Mehmet Osman Bülent, Ar-Ge Sorumlusu Hakan Avcı ile çok sayıda alan kılavuzu katıldı. S. S. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Eğitim ve Kültür Kooperatifi Başkanı İsmet Balkan; “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı oluşturulması bölgeye güzel hizmetler getirecek ama bizim açımızdan çok olumsuz bir gelişme oldu. Çünkü o oluşturulan kanunlarda ve yasalarda alan kılavuzlarından bahsedilmiyor. Yani alan kılavuzları bir yerde yok sayılıyor. Alan kılavuzlarının o bölgeye sokulmaması veya görev yapmaması gibi bir şey söz konusu dahi olamaz. Çünkü, beklenen çok sayıda yabancı bir ziyaretçi var. Bu tablonun görülememiş olmasından kaynaklandığına inanıyorum ve buna inanmak istiyorum. Aksi takdirde gerçekten 2015 yılında çok büyük bir kaos bekliyorum” dedi.
 
 
“Alan kılavuzlarının yok sayılması büyük şaşkınlık yarattı”
Yeni çıkarılan kanunda, alan kılavuzlarının gelecekteki çalışma şartlarından bahsedilmemesi ve adeta yok sayılmasının büyük şaşkınlık yarattığını ifade eden Başkan Balkan; “Bilindiği üzere Gelibolu Yarımadasında yetki değişikliği yapılarak Şehitlik alanlarımız Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Milli Parklar Müdürlüğü`nden alınmış yeni oluşum Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ismini almıştır. Alan Kılavuzları 8 seneden buyana ülkemizin dört bir yanından gelen misafirlerimize hizmet vermektedir. Gelen misafirlerimiz 8 sene öncesinde olduğu gibi artık sağlıksız bir şekilde şehitliklerimizi gezmemekte, bilgili ve zaman içinde büyük deneyim kazanmış alan kılavuzları refakatinde yakın tarihimiz hakkında bilgilendirilmektedirler. Yeni çıkarılan kanunda, Alan Kılavuzlarının gelecekteki çalışma şartlarından bahsedilmemesi ve adeta yok sayılması tarafımız da büyük şaşkınlık yaratmıştır. Oysa Alan Kılavuzları kestirdikleri makbuz ile bölgenin gelişmesine ve varlıkları ile Seyahat Acentalarının organizasyon kabiliyetlerinin artmasına büyük bir katkı sağlamışlardır. 2015/100. yıl kutlamalarına çok az bir süre kalmıştır. Profesyonel rehberlerin yoğun yabancı akınına karşılık vermeye çalışırken, ziyaretçi sayısının artacağı Türk Misafirlerimize yeterli olamayacakları bir muhakkaktır. Bu durumda acilen Alan Kılavuzlarının çalışma esasları yeni kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenmelidir. Bölgeye hâkim ve deneyimli Kooperatifimiz, Derneklerimiz ve diğer turizm İhtisas kurumlanınız muhatap alınarak bu sorunun giderilmesi gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde önümüzdeki yıl bölgede kayıt dışı kılavuzluk hizmeti artacak ve haksız kazanç sağlayanlar çoğalacaktır” diye konuştu.
 
“Kooperatifimiz her türlü işbirliğine hazırdır”
“Yönetim kurulu olarak, Kooperatifimiz den ümit kesildiği ve hatta kapatılma noktasına geldiği bir dönemde göreve geldik, geldiğimiz günden buyana samimiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Balkan; “Özellikle ani olarak karşılaştığımız bu durum karşısında önemli çalışmalar yaptık, Gelibolu Yarımadasına gelen yılda 2 Milyon ziyaretçiye Kooperatifimiz ve Alan Kılavuzları olmadan sağlıklı hizmet verilmesinin mümkün olmadığını Devlet erkanına ve özellikle Alan Başkanlığı kanununu kaleme alan yetkililere anlattık, baştan dinleme gereği dahi duymayanlar ısrarlı ve sabırlı anlatımlarımızın neticesinde bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etmeye başladılar. Bizi bu sürece taşıyan herkese teşekkürü bir borç biliyorum. Çözüm olarak ana kriter, gelen misafirlerimize kaliteli ve doğru anlatım hizmeti yapılması olmalıdır. Bu noktada Kooperatif ve Derneklerimiz ile Alan Başkanlığının birlikte çalışması ve şehitliklerimize yakışır bir hizmet sunulması başlıca dileğimizdir. Kooperatifimiz her türlü işbirliğine hazırdır. Bu konuda, 8 sene içinde büyük deneyim kazanmış Alan Kılavuzu Kooperatif üyelerimize yürekten güveniyorum. Lütfen Kooperatifimizin çalışmalarına destek olun. Kooperatifimizin varlığı, başta Gelibolu Yarımadası Şehitlik alanları olmak üzere tüm Türk Milleti’ne değer ve güç katacaktır” şeklinde konuştu.
Paylaş