“Çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım”

CHP İl Eğitim Sekreteri Sevil Özyurt, 4+4+4 yeni eğitim sistemini eleştirdi.

552
Hiçbir görüş alınmadan hazırlanan 4+4+4 eğitim sisteminin çocukların geleceği için endişe verici birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirten CHP İl Eğitim Sekreteri Sevil Özyurt; “Yöneticilerin, velilerin, öğrencilerin, eğitim bilimcilerin, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini hiç dikkate almadan hazırlanan 4+4+4 yasası çocuklarımızın geleceği için endişe verici birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Aylardır 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili okula başlama yaşının 72 ayın altına çekilmesini, uygulamanın çocuklarımız için yaratacağı sakıncaları tartışıyoruz.
 
Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamının dışında bırakılmaktadır. Oysa okul öncesi eğitim tüm yaşamımızda başarının ön koşuludur. 0-6 yaş arası çocukların duygusal, fiziksel ve sosyal becerilerinin gelişiminde en önemli dönemdir ve öğrendikleri kalıcıdır. Bu 0-6 yaş arasında kazanılamayan davranışlar daha sonra kazanılamamaktadır. Çocuklarımızın gelişimi normaldir. Anormal olan çocukları erken okula başlamaya zorlamalarıdır. 66-72 ay arasındaki çocukları sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerileri açısından okul öncesi eğitime gitmelidirler. 5 yaş çocuğunun henüz zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula henüz hazır değildir. Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerileri 72 aydan önce tamamlanamaz. Eğitim bilimcileri bu yaştaki çocukların el kaslarının kalem tutma ve yazı yazmak için yeterince gelişmediği, kesme yapıştırma becerilerinin gelişmediği, tuvalet ihtiyacında zorlanacağı, 40 dakikalık dersi dinleyemeyeceği, soyut kavramları anlayamayacağını belirtmişlerdir. Bu durum çocukların sosyal ve duygusal gelişimini zedeleyerek, kendisini güvensiz, yetersiz ve başarısız hissetmelerine neden olacaktır.
 
Ayrıca dürtü kontrolü 5 yaşındaki bir çocukta daha gelişmediğinden davranışlarının kontrolünü saptamakta zorlanacak, ilkokulda uyması gereken kurallara uymakta güçlükler çekecektir. Üstelik 1983 – 1984 Eğitim ve Öğretim yılında 5 yaşını doldurmuş çocuklar 1. Sınıfa kaydedilerek durumları gözlenmiş, olumsuz sonuçlarından dolayı vazgeçilmiştir. Tüm bu gerçeklere karşın okullarda hiçbir yeterli hazırlık olmadan uygulama başlatılmaktadır. Okullardaki merdivenler, tuvaletler, masa ve sıralar, yazı tahtaları bu yaştaki çocukların kullanımlarına uygun değildir.
 
4+4+4’ ün sakıncalarından biri de 5-6-7 yaş grubu çocuklarının aynı sınıfta eğitim gördürülmesidir. Bu durumda çocuğun özgüven kaybına ve okuldan soğumasına yol açacağı eğitim bilimciler tarafından belirtilmektedir. Yeni eğitim ve öğretim döneminin başladığı bu günlerde zorunlu ve parasız okul öncesi eğitimin gerçekleşmesine katkı vererek çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım. CHP çocuklarımız için 1 yıllık zorunlu ve parasız okul öncesi eğitim, 8 yıl kesintisiz temel eğitim ve meslek eğitimini de kapsayan 4 yıl lise düzeyinde eğitimi yani 1+8+4 modelini önermektedir. CHP çocuklarımızın, annelerin, babaların kısaca hepimizin geleceği için uygun olmayan 4+4+4 sistemine karşı mücadeleye devam edecektir” dedi.
Paylaş