havadurum

“Çocuklar aç, çocuklar eğitimsiz, çocuklar hapiste ve çocuklar dilsiz!”

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, Türkiye’de çocuklar için hayatın güllük gülistanlık gibi gösterildiğini ileri sürdü. Yapılan yazılı açıklamada ; “Ülkemizde, çocukların aç, eğitimsiz, çırak ve çocuk gelin olmadığı; hapse atılmadığı, ayrımcılığa uğramadığı, anadilleri üzerindeki yasakların kalktığı çocuk bayramları için 23 Nisanlar kutlamak istiyoruz” dendi.

682
23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir basın açıklaması yapan Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü yetkilileri; “Dünyada, Tek Çocuk Bayramını Kutlayan Ülke” olarak övünüyoruz, ancak; ülkemizde çocuklar aç, çocuklar eğitimsiz, çocuklar çırak, çocuklar gelin, çocuklar hapiste ve çocuklar dilsiz!” dedi.
 
Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü  yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Her yıl olduğu gibi bu yılda 23 Nisan kutlamaları gerçekleşiyor. Yöneticiler, Türkiye’nin, Dünyanın tek çocuk bayramını kutlayan ülkesi olduğumuzu söyleyip duruyor. Önceki hükümetlerin ve darbecilerin övündükleri kutlamalarla bu gün AKP Hükümeti övünüyor. Dünyanın dört bir yanından, 40 ülkeden; her ırktan, her dilden ve her inançtan çocukların katılarak kendi dillerinde şarkı söyledikleri Türkiye’de çocuklar için hayat sanki güllük gülistanlık gibi gösteriliyor. Oysa, açlık ve sefalet içinde yaşayan milyonlarca çocuk, eğitimsiz ve sağlıksız koşullarda büyüyor. Milyonlarca çocuk çırak veriliyor, ayakkabı boyacılığı yapıyor, simit ve su satıyor, karın tokluğuna çalışıyor. Paralı hale getirilen ve yoksul aile çocukları için oldukça “lüks”  olan eğitim sisteminde “4+4+4 Eğitim Yasası” ve özel okullara kaynak aktarma politikası ile çocuk işçiler ve çocuk gelinler daha da çoğalacak düzenlemeler yapılıyor.
 
Bunların gerçekleştiği ülkede, Türkçenin dışındaki dillere yasaklar sürüyor. Birden fazla ulusun yaşadığı Türkiye’de, 23 Nisan kutlamalarının tek dili Türkçedir. Türklerin dışındaki halklar için, anadilde eğitim hakkı yoktur. Okula başlayan her çocuk anadiliyle eğitim yapamayacağı şokuyla karşılaşır. Kürtler, Araplar, Ermeniler, Lazlar, Çerkezler ve bu topraklarda yaşayan tüm halklar “tek dil, tek inanç, tek ulus” kabul ediliyor. Türk-İslam Sentezi dayatması AKP Hükümeti tarafından da ısrarla sürdürülüyor. Çocuklara yönelik şiddet ve ayrımcılık devam ediyor. N.Ç olayında yaşandığı gibi kız çocukları fuhşa zorlanıyor. Cezaevleri çocuklarla dolup taşıyor. Açlık ve yoksulluğun suça ittiği çocuklar cezaevlerinde baskıya, işkenceye ve tecavüze uğruyor. Dilleri yasaklanan, anadilde eğitim göremeyen, operasyonlar ve süren çatışmalardan etkilenen Kürt çocukları, akıl almaz gerekçelerle, taş attıkları iddiasıyla tutuklanıyor. Pozantı Cezaevi’nde ayyuka çıkan işkence ve tecavüz olayları hemen tüm cezaevlerinde yaygın olarak sürüyor.
 
Tüm çocukların eğitim, sağlık, spor, eğlenme haklarından eşit biçimde yararlandıkları, her dilden, her inançtan çocukların dilleri ve inançları üzerindeki yasakların kalktığı, anadilde eğitim hakkının tanındığı, çocukların cezaevlerine doldurulmadığı, kız erkek çocuk ayrımının yapılmadığı koşullar gerçekleşmediği sürece, 23 Nisan kutlamaları ile övünmek gerçekçi değildir. Ülkemizde, çocukların aç, eğitimsiz, çırak ve çocuk gelin olmadığı; hapse atılmadığı, ayrımcılığa uğramadığı, anadilleri üzerindeki yasakların kalktığı çocuk bayramları için 23 Nisanlar kutlamak istiyoruz”
Paylaş