“Cezaevlerinde açlık grevleri ölüm sınırına yaklaşıyor...”

Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Örgütü, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

675
Cezaevlerinin ağzına kadar siyasi tutsakla doldurulduğuna dikkat çeken EMEP Çanakkale İl Örgütü yetkilileri, on binden fazla Kürt siyasetçinin sudan gerekçelerle siyasi tutuklu olarak çeşitli hapishanelerde baskı ve şiddet gördüğünü ileri sürerek;
 
“AKP Hükümetinin icraatları sürerken, adalet, barış ve özgürlük ülkenin temel gündemi olmaya devam ediyor. AKP Hükümetinin faşizan uygulanmaları artarak devam ediyor. Cezaevleri ağzına kadar siyasi tutsakla dolduruldu. On binden fazla Kürt siyasetçi sudan gerekçelerle siyasi tutuklu olarak çeşitli hapishanelerde baskı ve şiddet görüyor. Kürt oldukları, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlükleri, kimlik, statü, anadilde eğitim hakkı istedikleri için içeri atılanlara, anadillerinde savunma hakkı bile tanınmamaktadır. AKP Hükümeti işçilere, Kürtlere, aydınlara, sanatçılara, kadınlara, gençlere, Alevilere; farklı dil, inanç ve kültürden halklara saldırmaya devam ediyor. Ağzını açan AKP’nin hışmına uğruyor. Düşünce, sanat, akademi, siyaset insanları hakkında soruşturmalar, kovuşturmalar, mahkemeler ve tutuklamalar birbirini izliyor.
 
Fazıl Say hakkında dava açılıyor. Mahkemeler AKP’nin politik tercihleri doğrultusunda karar vermeye, hukuku ve adaleti AKP’nin terazisinde tartmaya devam ediyor. 12 Eylül’den bu yana, cezaevlerinde 37 gündür açlık grevinde olan binlerce Kürt tutuklu ölüm sınırına yaklaşıyor. Hükümetin tutukluların sesine kulak vermemesi üzerine tüm cezaevlerini kapsayan açlık grevleri karşısında bir çözüm bulunamazsa, cezaevlerinden tabutların çıktığını göreceğiz. Bayrama girmek üzere olduğumuz bu günlerde, barış yerine çatışma ve savaşı derinleştiren politikalardan vazgeçilmeli, gözyaşlarını dindirecek çözümler bulunmalıdır. AKP Hükümetinin sözcüleri bir yandan görüşmelerden, müzakereden söz ediyorlar, Başbakan ve bakanlar “gerekirse Öcalan ile de görüşürüz” açıklamaları yapıyorlar. Ancak diğer taraftan kıyasıya süren çatışmalar ve ölümler var. Analar ve babalar çocuklarını toprağa vermeye, hükümet kan üzerinden politika yapmaya devam ediyor. Bir an önce adım atılmalı, Kürt siyasi tutsaklarının sürdürdüğü açlık grevinin bitirilmesi için talepleri değerlendirilmeli, ölümleri önleyecek adımlar derhal atılmalıdır” dediler.
Paylaş