“Cezaevleri ölüm evleri olmasın”

İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar cezaevlerinde sürmekte olan açlık grevleri ile ilgili bir basın açıklaması yaparak ; Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin 12 Eylül 2012 günü başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinin 42. gününe girdiğini söyledi.

515
İnsan hakları savunucuları olarak açlık grevi yapılan cezaevlerini yakinen takip ettiklerini belirten Bayar; “2000 yılında yaşanan açlık grevleri ve müdahale sonucu 30 insanın ölmesi yüzlerce insanın sakat kalma-sına neden olan bir durumun ortaya çıkmaması için gerekli girişimlerde bulunmak için Adalet Bakanlığı`nın başta tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret etmesine izin vermesi gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak açlık grevi yapılan cezaevlerini yakinen takibe aldığımızı, şimdilik Avukatlar vasıtası ile yaptığımız ziyaretleri daha da sıkıştıracağımızı ve süreci yakından takip ederek olası ölümlerin ve sakatlanmaların önüne geçmek için gayret göstereceğimizi belirtmek isteriz” dedi.
 
1980 yılından bu yana Türkiye cezaevlerinde 144 kişinin açlık grevleri ve ölüm oruçları nedeniyle hayatını kaybettiğini de anımsatan Bayar; “Siyasal iktidarın AKP kongresinde ifade ettiği gibi anadilde savunma hakkının kabul edilmesi için bir an önce gerekli yasal değişikliklerin yapılması açlık grevi eylemlerinin sona erdirilmesine de katkı sunacaktır. Bu kadar ağır bir sürecin yaşandığı Türkiye`de yeni ölümlerin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı`nı sorumlu davranmaya ve süreci zorlaştırmamaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Paylaş