“Çevre düzeni planına karşı durmalıyız”

Çanakkale ile Balıkesir`i ilgilendiren ve kamuoyunda çeşitli tepkilere neden olan 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı ile ilgili tartışmalar meclise taşındı.

586
Ekim ayı meclis toplantısında gündem dışı söz alan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant, 1/100000 ölçekli çevre düzeni planına tepki göstererek herkesin kentte sahip çıkması gerektiğini söyledi. Planın içerisinde yer alan bazı ayrıntılar nedeniyle gelecekte kenti büyük sakıncalar ve kirlilikler beklediğine dikkat çeken Nalbant; "Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir kentte bu kadar termik santral kurmak ya da bunu plana işlemek kesinlikle ihanettir diyeceğim ama bunu söylemeye dilim varmıyor. Bu değerlerimizin tümünün yok olması anlamına geliyor. Bu plana karşı durmamız gerekiyor" dedi.
 
"Kesinlikle bu planı kabul etmiyoruz"
"Geçtiğimiz günlerde 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı kabul edildi. Şimdi itiraz aşaması var. İtirazlar ne kadar dikkate alınır onu bilmiyoruz. Biz çevre düzeni planının bu haliyle geçmesi durumunda nelerin olacağını paylaşmak istiyorum" diyen Nalbant; "Bu plan hem Balıkesir hem de Çanakkale`nin çevre düzeni planı. Bu plan içerisinde Bandırma`ya 50 bin dönümlük bir sanayi alanı düşünülüyor. Bandırma`dan Çanakkale`ye kadar olan bölgede demir çelik tesislerine, çimentoya, enerji üretim tesislerine açılmak isteniyor. Bu güne kadar yapılan enerji üretim tesisleri özellikle termik santraller bu bölgeye kurulmak isteniyor. Bu konuyla ilgili verilmiş ne kadar izin var ise tümü plana işlenmiş durumda. Plana işlenmeyen bölüm Lapseki ile Çanakkale arası. Plana `Bu bölgede eğer termik santraller kurmak isteyenler olursa gerekli koşulları sağlamak kaydıyla yani ÇED almak kaydıyla yapabilirler` diye not düşülmüş. Hali hazırda 10 bin megavat dolayında termik santral planlanmış. Bir kısmı kurulmuş bir kısmı ise kurulmak üzere. Bu konuda yargı kararları var. Tümüyle ilgili ÇED`ler iptal edildi. Ama yeni ÇED`ler alınıyor. Bu bölge cehenneme çevrilmek isteniyor. Bizim ilimiz önemli bir tarım ili. Her türlü ürün yetişiyor. Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir kentte bu kadar termik santral kurmak ya da bunu plana işlemek kesinlikle ihanettir diyeceğim ama bunu söylemeye dilim varmıyor. Bu değerlerimizin tümünün yok olması anlamına geliyor. Biga Ovası`nı yok edecek hiç bir hareketin içinde olmamalıyız. Demir üreten demir çeliğin yanına bir de çimento fabrikası kurdurmamalıyız. Dünyanın en kirli sanayilerini getirmemeliyiz. Bu plan, değerli madenlerin üretimi arttırılmalıdır ve geliştirilmelidir diyor. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Bu olmamalı. Bu planın hiç bir yerinde tarım bu ilin en önemli sektörüdür demiyor. Bu il için sanayi çok önemlidir diyor. Enerji üretim sektörü ve madenler çok önemlidir diyor. Bu bakış açısı çarpık bir bakış açısıdır. Kesinlikle bu kabul edilecek bir durum değildir. Bu değiştirilmelidir. Kazdağları ortadan ikiye bölünüyor. Bunun da kabul edilebilir bir tarafı yoktur" şeklinde konuştu.
 
"Hepimiz kentimize sahip çıkmalıyız"
İl Genel Meclisi`nin çevre düzeni planı konusunda sınıfta kaldığına dikkat çeken Nalbant şu şekilde konuştu: "Gelecekte çok büyük sakıncalar ve kirlilikler ortaya çıkacaktır. Adalarla ilgili katı atık bertaraf tesislerinden ve sintine tesislerinden söz ediliyor. Niyet inşallah Bozcaada`ya kurulmak istenen ve bu çevreden geçen gemilerin bütün atıklarını bertaraf edecek tesis değildir. İnşallah bunu kastetmiyorlardır. Eğer bunu kastediyorlarsa bu da bu planın ayıbıdır. Bu plana karşı hepimizin bir şeyler söylemesi lazım. İl Genel Meclisimiz de bu konuda sınıfta kalmıştır. Çevre planı düzeni ile ilgili toplantılar yapıldı. İl Genel Meclisimiz bu toplantılarda yok. Keşke bizi bu toplantılara çağırsalardı. Şimdi itiraz dönemi. Hepimizin bu kentte sahip çıkması lazım. Bu plana karşı durmamız lazım. Biz gerekli itiraz başvurularımızı yaptık. Herkesten destek bekliyoruz."
Paylaş