“CENAL çıkmaza girdi!”

Karabiga`da geçtiğimiz günlerde çıkan bir karar, halkta sevinç yarattı. “CENAL Enerji Karabiga`da çıkmaza girdi” denilen habere göre, Mayıs ayında gerçekleşen olaylı ÇED toplantısı ile bilinen Atık Kül Depolama Sahası ile ilgili davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme heyeti, “Bir entegre tesis için ayrı ayrı ÇED işletilmez” diyerek yürütmeyi durdurdu.

1200
Karabiga Temiz Doğa Derneği Başkanı Asıl Badem, mücadelelerini sürdürmekte kararlı oldukları ifade ederek yaşanan süreç ile ilgili bilgiler verdi. “Karabiga`da kurulması düşünülen CENAL Termik Santrali Projesi kapsamındaki atık depolama sahası projesine ilişkin verilen ÇED Olumlu Kararının, Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 2013/920 E. sayılı dosyası kapsamında verilen 3 Mart 2014 tarihli kararı ile yürütmesi durdurulmuştur” diyen Badem, “Doğamız ve yaşam alanlarımız; madencilik faaliyetleri; ağır sanayi kuruluşları projeleri ile katledilmeye çalışılıyor. Evlerimizin dibinde, termik santral kurulmaya çalışılıyor. Deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foklarının doğal yaşam alanı olan denizimiz, dolgu alanına çevrildi. Termik santral projesi; kümülatif etkisinin değerlendirilmesi engellenmek amacıyla parçalara ayrılarak ayrı ayrı projeler için ÇED süreçleri işletildi. Resmi işlemlerde kullanılması yasaklanan raporlara dayanılarak, beldemize çok yakın mesafede atık depolama tesisi kurulmaya çalışılıyor. Bizler Karabigalı yurttaşlar olarak; irademizi hiçe sayarak; havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanlarımızı, denizimizi kirleten; temel geçim olanaklarımızı elimizden alacak ithal kömüre dayalı termik santrale karşı; `Herkesin dönebileceği bir köyü olsun` diyerek başlattığımız mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız” ifadelerini kullandı.
 
“Proje sekteye uğramıştır”
“Termik Santral Entegre Projesinin Parçalara Ayrılarak Ayrı ÇED Süreçlerine Tabi Tutulması Hukuka Aykırı Bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 9 Mayıs 2012 tarihinde aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararıyla beraber yaşamlarımıza giren Karabiga CENAL Enerji Santrali’ne ilişkin yargı sürecinde yeni bir aşamaya girildi” diyen Badem, “Kamuoyunun da bildiği üzere, 9 Mayıs 2012’de Bakanlık’tan çıkan ÇED Olumlu kararının yürütmesi 19 Temmuz 2013 tarihinde durdurulmuş, ilgili ÇED Olumlu kararı özellikle santralin kurulacağı arazinin Karabiga’daki yaşam alanlarına yakınlığından, bölgedeki Priapos Antik Kenti, zeytinlikler ve doğal varlıklar üzerinde zararlı etkiler bırakacağından ötürü Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından 31 Aralık 2013 tarihinde iptal edilmiştir. Mahkemeden önce yürütmeyi durdurma, sonrasında da iptal kararı çıkarken, CENAL Elektrik A.Ş. yetkilileri boş durmamış, ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması üzerine projeyi 4 parçaya bölüp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önüne götürmüştü. `CENAL Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı`, `CENAL Atık Depolama Sahası`, `CENAL Deniz yapıları` ve `CENAL Yeni Dolgu Alanı` isimleriyle ayrı ayrı 4 farklı ÇED süreci yürütülmüştür. `CENAL Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı` ve `CENAL Atık Depolama Sahası` projelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu, CENAL Yeni Dolgu Alanı projesi için ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiştir. Ancak, 19 Temmuz 2013 tarihindeki yürütmeyi durdurma kararının ardından 4’e bölünerek kamu denetiminden kaçırılma planı, Cenal Atık Depolama Sahası projesine ilişkin ÇED Olumlu kararı hakkında, 3 Mart 2014’te Çanakkale İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile sekteye uğramıştır” şeklinde konuştu.
 
“Kararlar hukuka aykırıydı”
“Karabiga Temiz Doğa Derneği ve Karabigalı yurttaşlar olarak 4’e bölünen projenin farklı ayakları hakkında yargıya başvuruda bulunmuş ve ÇED Olumlu ile ÇED Gerekli değildir kararlarının yürütmelerinin durdurulmasını ve iptalini istemiştik” diyen Badem, “Yaptığımız başvurulardan CENAL Atık Depolama Sahası ile ilgili olanı hakkında 3 Mart 2014’te kararını açıklayan Çanakkale İdare Mahkemesi, bizlerin de dikkat çektiği hukuksuzluk ve usulsüzlükleri tescilledi. İlk ÇED başvurusu yapıldığı tarihte geçerli olan 17 Temmuz 2008 ÇED Yönetmeliği’ne tabi olan ve bu yönetmelik esaslarına göre parçalara bölünemeyecek olan projenin hukuksuzluğunu, Çanakkale İdare Mahkemesi aldığı yürütme durdurma kararıyla gösterdi. Mahkeme gerekçeli kararında; `Dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 25. maddesinde, birden fazla projeyi kapsayan entegre bir projenin planlanması halinde, entegre proje için davalı idare tarafından tek Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası veya Proje Tanıtım Dosyası hazırlanmasının istenilmesi gerektiği görülmektedir` ifadeleriyle 17 Temmuz 2008 tarihli ÇED Yönetmeliği’nin ilgili hükmünü anımsattı ve şu değerlendirmede bulundu: `Dava konusu CENAL Atık Depolama Sahası projesinin, yukarıda sayılan diğer projelerle birlikte entegre olarak tek proje seklinde hazırlanması gerekirken, termik santral entegre projesinin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesine imkan tanınmamasına sebebiyet verecek şekilde parçalara ayrılarak ayrı ayrı projeler öngörüldüğü görülmektedir` Yürütmeyi durdurma kararı, termik santral yapılmasına ilişkin entegre projenin kendisine ilişkindir. Kararda, CENAL Enerji Santrali projesi için tek ÇED süreci işletilmesi gerektiği söylenmektedir. 4 Ayrı ÇED Süreci işletilmesinin mülga ÇED Yönetmeliği’nin 25. Maddesine açıkça aykırı olduğu söylenmektedir. Verilen yürütmeyi durdurma kararı, CENAL termik santrali entegre projesi kapsamındaki diğer projeler için verilmiş olan ÇED Olumlu ve ÇED gerekli değildir kararlarının hukuka aykırı olduğunu anlamına gelmektedir. Çevre Mevzuatına dair resmi işlemlerde kullanılması yasaklanan rapor ile evlerimize yakın mesafede termik santral kurulmaya çalışıldı” yorumlarını yaptı.
 
“Kararın takipçisi olacağız”
Kararın uygulanmasının da takipçisi olacağını açıklayan Badem, “Yürütmeyi durdurma kararının diğer önemi; atık depolama tesisinin sınıflandırılması ile ilgilidir. Çanakkale İdare Mahkemesi, CENAL Atık Depolama Sahası için ÇED Olumlu kararının alınmasını sağlayan ÇED Raporu’nda `Çevre Mevzuatına dair resmi işlemlerde kullanılamaz` ibareli rapor kullanıldığını da tespit etmiştir. Çevre mevzuatına ilişkin resmi işlemlerde kullanılması yasak olan rapor dayanak gösterilerek, atık depolama tesisinin 2. Sınıf düzenli depolama tesisi olduğu iddia edilmiş ve bu kanal ile atık depolama alanının yerleşim alanlarına uzaklığına ilişkin yasal zorunluluklar aşılmaya çalışılmıştır. Yürütmeyi durdurma kararı, anılan alanda termik santral kurulmasının, yerleşim alanlarına yakınlığı nedeniyle hukuka aykırı olduğunu da ortaya koymaktadır. Mücadelemiz devam edecek Doğamızın, yaşam alanlarımızın yok edilmemesi, üzerimizdeki kömür belasını defetme adına; yasal ve meşru mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi, haklılığımızın hukuki dayanağı olan; Çanakkale İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın uygulanması için gerekli yasal yollara başvuracağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
Paylaş