“Çanakkaleliler, rant ile hizmetin ayrımını yapmıştır”

Çanakkale Belediye Başkanlığı`nın resmi internet sitesinden yapılan açıklama önemli mesajlar içeriyor. Son dönemde yaşanan tartışmalara ve TSO üzerinden yapılan Çanakkale Belediyesi`ne yönelik eleştirilere isim vermeden değinilen açıklamada, “Çağdaş, katılımcı, izleyen ve değerlendiren, karar süreçlerine katılan Çanakkaleliler hizmete ya da ranta odaklanmanın ayrımını yapmıştır ve yapacaktır” denildi.

952
Çanakkale Belediyesi, son dönemde TSO üzerinden yapılan eleştirilere üstü kapalı cevap verdi. “Değerlendirme” başlığı altında yayınlanan mesajda kentin gelişimi için herkesin ve tüm kurumların hep birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapılırken, “Çanakkaleliler, rant ile hizmet ayrımını yapmıştır” cümlesi dikkat çekiciydi. “Bilim ve teknolojinin her an geliştiği, nitelikli kirlenmemiş bilginin giderek önem kazandığı günümüzde yönetim ve karar alma süreçleri kişi odaklı olmaktan çıkmış, `ben yaptım oldu` anlayışından da tamamen uzaklaşmıştır” denilen açıklamada, “Çok paydaşlı ve toplumsal ortaklara dayalı karar alma süreçlerini ifade eden yönetişim kavramı, bugün gerek kamunun, gerek özel sektörün, gerekse sivil toplumun, kendini gözden geçirmesini ve yeniden yapılanmasını sağlamıştır. Kentimizde bu süreçler uzun yıllardan beri yaşanmakta ve bugün tercih olarak önümüze çıkmaktadır. Zaten hak ve sorumluluklarını bilen, hesap soran, katılan, ortak olan, eleştiren, böylelikle kentini geliştiren Çanakkaleliler, kendisi için birlikte yönetim politikaları geliştiren bir yerel yönetimin varlığının da verdiği güç ve güvenle bir kent yaşamı sürmektedirler. Doğumdan ölüme insan hayatının her evresinde ihtiyaç duyduğu hizmetleri üreten, daha yaşanabilir kentler yaratmak için çalışan belediyeler kuşkusuz ki kent aktörleri içinde daha önceliklidirler. Çünkü; yerel yönetimler kente ait kaynakları kentliden aldıkları bir emanet olarak görmeli ve sürdürülebilir kentsel gelişme için hizmet, faaliyet ve proje üretmelidirler. Bu üretimleri de kentin geleceğinde, gelişmesinde söz sahibi olan tüm kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek, birlikte kente dair tüm bilgi ve verileri kullanarak, çeşitli disiplinlerin uzmanlıklarından faydalanarak, yani kentin ortak aklını oluşturarak yapar, kurum bünyesi dışında gelişen üretimlere de katkı ve kaynak sağlarlar. Belediyemiz bu anlamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sinden ciddi anlamda faydalanmakta, birlikte kent için pek çok ortak projeye imza atılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
 
“Kentlinin rahatı ve konforu başlıca görevimizdir”
“Öte yandan yerel yönetimler, kent halkının tamamının tasarruflarından oluşan kaynaklarla, yine kent halkının tamamının yararına hizmetler üretmekle yükümlüdürler” denilen açıklamada “Kentin engellisi, yaşlısı, çocuğu, genci hepsinin kendi durumuna özel ihtiyaçlara yönelik yatırımlar, hiçbir mazeret öne sürülmeden yapılır ve kentimizde de yapılmaktadır. Belediyemiz uzun zamandır tüm enerji ve motivasyonunu yaptığı ve yapacak olduğu yatırımlara yönlendirmiştir. Bu doğrultuda Çanakkale’nin var olan ve tercih edilen barışçıl, özgür, huzurlu yaşantısını, bu durumu daha da destekleyecek, kentsel konforunu arttıracak projelerle geliştirmek başlıca görevimizdir” şeklinde ifadeler yer aldı.
 
“Kazdağları`nı korumalı, termik santrallere engel olmalıyız”
Çanakkale Belediyesi`nden yapılan açıklamada çevre konusunda Kazdağları`nın korunmasının ve termik santrallere engel olunmasının önemli olduğunun da altı çizildi. Açıklamada, “Şüphesiz ki, bu süreçlerde çevre en önemli yatırım alanlarından biridir. Üniversite, turizm ve kültür kenti olmayı vizyon edinen belediyemiz; önce katı atık, yani yıllarca şehrin üzerinde tüten çöplük ve ardından uzun yıllardır çözüm arayışlarımızı sürdürüp bir güç birliği ile çözüme kavuşturduğumuz atık su sorunu gibi yüksek maliyetli iki çevre yatırımını da özkaynakları ile çözüme kavuşturmuştur. Çanakkale ve yakın çevresi için şu süreçte yapılacak en önemli yatırım Kaz Dağlarını korumak ve vahşice topraklarımıza yayılan termik santrallerin yapımına engel olmaktır. Doğamızı, suyumuzu kaybedip, toprağımız zehirlendiğinde, tarım ve hayvancılık yapılacak toprak kalmadığında, bugün öncelikli olarak sıraladığımız pek çok yatırımında maalesef bir önemi kalmayacaktır. Dünyanın en önemli suyollarından ev sahipliğini yaptığımız Çanakkale Boğazı’nın da, sırtımızı sapasağlam dayadığımız Kaz Dağlarının da farkında olup, değerini bilmeliyiz” denildi.
 
“Bu kentte önce insan vardır”
Çanakkale Belediyesi`nden yapılan açıklama şu ifadelerle son buldu; “Unutulmaması gereken bir gerçek vardır. Kentimizi tanıyan, kentlimizi tanıyan herkes, her siyasi, her bürokrat bu gerçeği bilir. Mahallede, sokakta, kahvede yüz yüze baktığımız her Çanakkaleli, hangi etnik kökene, hangi siyasi görüşe, hangi inanışa sahip olursa olsun bilir ki bu kentte önce insan vardır, samimiyet ve güven esastır. Çanakkale’de yaşayanlar tercihlerini ortaya koymuş, Çanakkale Belediyesi de çok uzun yıllardır karar alma süreçlerini, hizmetlerini bu şekilde biçimlendirmiş ve yapılan bazı uygulamalar da ulusal ve uluslararası alanlarda hazırlanan raporlarda örnek olarak gösterilmiştir. Çağdaş, katılımcı, izleyen ve değerlendiren, karar süreçlerine katılan Çanakkaleliler hizmete ya da ranta odaklanmanın ayrımını yapmıştır ve yapacaktır. Kentimizde bugün ve yarınlar için hep birlikte, enerjimizi ve güçlerimizi birleştirerek, daha yaşanabilir bir Çanakkale, daha mutlu Çanakkaleliler için ortak çaba göstermemiz kaçınılmazdır.”
Paylaş