“Çanakkale Unutmasın” diyerek, Alzheimer’i konuştular

ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle `Çanakkale Unutmasın` başlığı altında Alzheimer hastalığı hakkında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Alzheimer hastalığının nasıl bir hastalık olduğu, beyinde ne gibi hasarlar oluşturduğu, hangi şikayetlerle ortaya çıktığı tanısının nasıl koyulduğu, hafızayı güçlendirmek için neler yapılabileceği hakkında bilgilendirme yapıldı.

699
 
 
Yaşam süresinin uzaması ile birlikte ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artmaya devam etmektedir, günümüzde tüm dünyada 44 milyon bunama hastası mevcut olduğu ifade ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023 yılında ülkemizin 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının %10’un üzerine çıkacağı ve bunama sıklığının artacağı tahmin ediliyor. Alzheimer hastalığına dikkat çekmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla, ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle, `Çanakkale Unutmasın` başlığı altında dün bir panel gerçekleştirildi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji bölümü Anabilim dalından, Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nöroloji bölümü Anabilim dalından Doç Dr. Sibel Canbaz Kabay`ın konuşmacı olarak katıldığı, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri, Belediye Nikah Salonu`nda gerçekleştirilen panelde, Alzheimer hastalığının nasıl bir hastalık olduğu, beyinde ne gibi hasarlar oluşturduğu, hangi şikayetlerle ortaya çıktığı tanısının nasıl koyulduğu, hafızayı güçlendirmek için neler yapılabileceği hakkında bilgilendirme yapıldı.
 
“Alzheimer hakkında halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalından Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman, Önümüzdeki 20 yıl içerisinde yaşlanan dünya nüfusuyla birlikte unutkanlık ve genetik geçişli bir hastalık olan Alzheimer hastalığının, önemli bir hastalık grubunu oluşturarak hasta, hasta yakınları ve yataklı sağlık kurumları için özürlülük ve bakım açısından ciddi sorunlar yaratacağını belirterek; Sorunları bugünden görmek ve gelecek planlarına çözümleri ekleyerek, uygun sağlık politikaları geliştirebilmek önemli. Halkımızın, özellikle erken tanı ve korunma yöntemleri konusunda bilinçlenmesini sağlamak gerekiyor” dedi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Nöroloji bölümü Anabilim dalından Doç Dr. Sibel Canbaz Kabay`ın slayt eşliğinde gerçekleştirdiği bilgilendirmenin ardından, panel soru-cevap şeklinde devam etti.
Paylaş