havadurum

“Çanakkale Türkiye’nin yüzünü güldürdü...”

Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, gazetemiz Çanakkale Olay`a önemli açıklamalarda bulundu. Çanakkale`de CHP zaferiyle sonuçlanan yerel seçimleri değerlendiren Soydan; Merkezde %54 gibi bir oy oranıyla Çanakkale, Türkiye`de gülen yüzümüz oldu” dedi.

730
Yerel seçimler başta olmak üzere, kentin gündeminde yer alan diğer konular ile ilgili de gazetemiz Çanakkale Olay`ın sorularını yanıtlayan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, yıllardır Kazdağları ile çevresini altın ve termik santrallere karşı korumak için devam eden mücadeleye de değindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nda Çanakkale`nin çevre planı ile ilgili düzenlenen toplantıda kent için termik santraller ile ilgili alınan önemli bir kararı da kamuoyuyla paylaşan Soydan, söz konusu toplantıda oy birliği ile alınan karar doğrultusunda artık Çanakkale bölgesinde termik santral yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Çanakkale Olay Gazetesi olarak değerli okuyucularımıza CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile yaptığımız röportajı paylaşıyoruz:
 
 
Olay: Çanakkale`deki seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Soydan: Çanakkale geneline baktığımızda il genel meclisinde oy oranımızda ciddi bir artış sağladık. AKP ile kıyasladığımızda ise aramızdaki puan farkı 2,5`e indi. Bu durum genel seçimde Çanakkale`de birinci parti olabileceğimizi gösteriyor. Çünkü, il genel meclisinde 7,5 puan gerideyken 2011 seçimlerinde bu fark 1,5`e indi. Şu an aramızdaki 2,5 puanlık farkı kapatırız. İl genelinde birinci parti oluruz. İl Genel Meclisi`nde dağılımdan dolayı oyumuz artsa da sayımız düştü. MHP 2 puan düşmesine rağmen dengesiz dağılımdan dolayı bir üye arttırdı. Merkezde %54 gibi bir oy artışıyla Türkiye`de Çanakkale yüzümüzü güldürdü. Bayramiç ve Ezine`yi kaybettik. Biga ilçesini alacağımız belliydi. Çünkü Biga ilçesinde iyi olduğumuzu biliyorduk. Çok sürpriz değil, yani kaybedersek çok az bir farkla kaybederiz diyorduk ama Biga`da seçime en yakın parti bizdik. Bozcaada ilçesinin almamız bizim için çok güzel oldu. Bozcaada ilçesinde sandık koyduk. Vatandaş kendi tercihini kendi yapsın istedik. Doğru bir tercih yapmışız. Bozcaada da kesinlikle başarılı olacağımızı biliyordum. CHP`nin Bozcaada ile ilgili de güzel planları var. İnanıyorum ki, Bozcaada Türkiye`ye örnek olur. Bozcaada`da ne yapsan görülür. Bozcaada örnek bir ada olacak. Bunu yapacağız. Geyikli`yi aldık. Geyikli bizim için önemli. Yerelde ilk defa Geyikli`yi alıyoruz. Umurbey, Ezine ve Bayramiç`i kaybettik. Bayramiç ve Ezine`de oy kaybımızı genel seçimlerde telafi ederiz. Bundan şüphemiz yok. Türkiye`de arzu ettiğimiz sonucu yakalayamadık. Bu kadar yolsuzluğun üzerine AKP`nin oy oranının biraz daha aşağıya düşmesi gerekiyordu. AKP yaklaşık 2-2,5 milyon civarında seçmen kaybetti. Daha bir yılı aşkın bir süre var. AKP bu sürede tek başına iktidar olabilecek sayıyı yakalayamayacaktır. Türkiye`de AKP`nin oylarında düşüş var. Yasadan dolayı bazı yerleri kaybettik. Bu yasa olmasaydı, biz Mersin ile Antalya`yı kaybetmezdik. Biz Ankara`yı alırdık. Mevcut illeri kaybetmeseydik ve bunların üzerine Ankara`yı ekleseydik, AKP`nin düşüşü daha da çabuklaşırdı. AKP bunları hesap ettiği için o yasayı çıkardı.
 
 
Olay: CHP neden Anadolu ve doğuda yok. Parti içerisinde bu konu tartışılıyor mu?
Soydan: Parti bununla ilgili araştırmalar yapıyor. Bunun nedenlerini mutlaka bulmak zorundayız. Hala Anadolu’nun birçok yerinde CHP`ye oy vermek günahtır diyen bir anlayış var. AKP`de din üstüne siyaset yapan, dini kullanan bir anlayışla vatandaşa yaklaşıyor. Dünya tarihinde görülmemiş yolsuzluklarla karşı karşıyayız. Ama bizim insanımız `Alnı secdeye gidiyor` diyebiliyor. Ama Müslüman insan hırsızlık yapar mı diye sorgulamıyor. Müslüman insan kul hakkı yer mi? Bunu sorgulamıyor. Yoksulluk var. İnsanlar şunu düşünüyor. Ben 200-300 lira para alıyorum bari onu kaybetmeyeyim diyor. Biz insanlara iş bulacağız kendi paranızla ekmek alacaksın diyoruz. Tamam diyor ama bu güveni sağlayamıyoruz. İşin doğrusu bu. Biz bu güveni sağlayamadık. Vatandaşları bilgilendirmek için daha çok çalışmalıyız. AKP din üzerine siyaset yapıyor. Biz din üzerine siyaset yapmıyoruz. Din inançtır kutsaldır diyoruz. Ama maalesef dini kullanarak her türlü yolsuzluğu yapıyorlar. Deniz Feneri`ni unutmayalım. Milletin zekat parasını çaldılar. Asrın yolsuzluğu diye geçti. Utanmadan dini kalkan olarak kullanıp her türlü yolsuzluğu yapıyorlar. Zaten Erdoğan Bayraktar adresi gösterdi. Bayraktar `Ben ne yaptıysam Başbakan emretti ben yaptım. O istifa etsin` dedi. Yani adresi gösterdi. CHP`yi sen dinletmedin mi? CHP Genel Başkanını ve Genel Merkezi`ni dinleten sen değil misin? Bu milleti dinleten sen değil misin? O zaman neredeydin? Şimdi de seni dinlemişler. Dinlenmemesi gerekir ama sen bu doğru mu yanlış mı onu söyle. 3 günde sıfırlayamadığın parayı nasıl kazandın? O paranın evinde ne işi var? Halk Bankası müdürünün evinde milyonlar çıktı. Camiye bağış yapacaksan, camiye bağış yapacak insan gider bağış parasını banka hesabına yatırır vergiden düşer. Niye caminin arkasına saklanıyorsun? Bu adam şimdi nerede? Ödüllendirildi. Bunun hesabını verebildiler mi? Hayır. Türkiye`deki yapı belli. CHP`nin birden iktidar olması zor. İşin doğrusunu söylemek lazım. Ama ben bunu bir boks maçına benzetiyorum. Yani bir maç yapıyorsun ve iki boksör birbirine vuruyor. Biz şu anda AKP`yi yıpratıyoruz. Ama mutlaka bir gün maçın sonuna doğru rakibimiz yorulacak. Ben böyle düşünüyorum. Hırsızlıkları ve yolsuzlukları anlatarak bir kısım vatandaşı etkiledik. Bir kısım vatandaş ise inanmadı ama acaba diyen de oldu. Mutlaka zaman içerisinde AKP`nin bu olumsuzlukları acaba diyen vatandaşı etkiletecek ve önümüzdeki süreçte AKP`nin oy kaybı daha da fazlaşacak.
 
 
Olay: Çanakkale`de çevre mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Soydan: Yıllardır Çanakkale`de Kazdağları`nın önemini anlatıyoruz. Her platformda bunu dile getiriyoruz. Yöre halkı bunun önemini anladı. Çanakkale`nin her bölgesindeki insanlar, altın işletmenin çevreye ne kadar büyük zarar verdiğini, suyuna, toprağına ve yaşamına ne kadar büyük etkisinin olacağını anladıktan sonra ciddi bir mücadele içerisine girdiler. Milletvekili olarak bende bu mücadeleye katkıda bulundum. Bu mücadele AKP`ye oy da kaybettirdi. Bunu hiç kimse inkar etmesin. İlk genel seçimlerde AKP`yi bu iş düşürecektir. Halkın mücadelesi ve bizlerin parlamentoda yapmış olduğu mücadeleler altın arayışını şimdilik durdurdu. Durdurdu ama bugüne kadar verilen zararlar var. Bundan sonra mücadelemiz devam eder ve bunlar altın aramasına başlayamazlarsa, bir şekilde doğa kendini yeniler. Ama kamuoyunun gündeme getirdiği ve benimde parlamentoda gündeme getirdiğim başka bir konu var. Bu gündem ise asit çukurları. Bununla ilgili gerekli girişimlerde bulundum. Bu konuyu parlamentoya taşıyarak bakana soru sordum. Bakan bu konuda ne yapacak diye bekliyoruz. Bunlarda bizim için büyük tehlike. Çanakkale`yi ve yaşamımızı korumak zorundayız. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale`de Çevre Bakanlığında Çanakkale`nin çevre planı vardı. Buna Çanakkale`nin dört milletvekili, belediye başkanımız ve valimizin davetiyle katıldık. Orada şöyle bir gelişme oldu. Bandırma`dan Lapseki`ye kadar sanayi bölgesi olarak işaretlenmişti. Biz onu Biga bölgesinde kestik. Biga-Lapseki arasına tarıma dayalı sanayi dedik. Başka sanayi istemiyoruz dedik. Artı yeni termik santral kurulmasına karşı çıktık. Vali beyde bu konuda taraftı. AKP`li arkadaşlarımızda bu konuda taraf oldu. Belediye Başkanımızda dahil, oy birliğiyle bundan sonra Çanakkale bölgesinde termik santral yapılması için izin verilmeyecek. Bu plan son haliyle Çanakkale`deki tüm belediye başkanlarının ve bizlerin önüne gelecek ve bu konuyu tekrar tartışacağız. Çevre planında inşallah AKP sözünden dönmez. Bundan sonra hiç olmazsa Çanakkale`de termik santral cennetine dönüşmez. Çevre planına bundan sonra termik santral kurulmayacak diye işlenecek. İnşallah bu karardan dönülmez ve Çanakkale`de rahat bir nefes alır. Burada mücadele eden hem çevreciler hem de halkımızın da bu kararın alınmasında çok büyük etkisi var. Onların bu mücadelesi olmasaydı, biz orada yalnız kalırdık.
 
Olay: Bozcaada`nın imara açılması ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
Soydan; Hepimiz Bozcaada`da oturmaya kalkarsak, hepimiz Bozcaada`da kendimize yer yapmaya kalkarsak o zaman Bozcaada güzelliğini ve özelliğini kaybeder. Onun için bu tip yerleri korumak zorundayız. Bozcaada`da her yerleşim mutlaka adaya bir yükümlülük ve sorumluluk getiriyor. Onun için Bozcaada`da imar konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bozcaada`yı kirletmemek için elimizden geleni yapacağız. Bozcaada`yı temiz tutmak zorundayız. Her anlamda temiz tutmak zorundayız. Bozcaada`yı Türkiye`nin mutlaka gözdesi yapacağız. Dünyanın başka ülkesinden gelen turistlere Bozcaada ne kadar güzelmiş dedirtmek zorundayız. Bu konuda da iddialıyız.
 
Olay: İstanbul`a uçak seferleri başlayacak mı?
Soydan: Havaalanı tam anlamıyla bitmedi. Şu anda Ankara seferleri de zaten tatmin etmiyor. Havaalanı tam anlamıyla bittiği zaman belki eski günlerine dönebilir diye düşünüyorum. Havaalanı var ise, İstanbul`a tabi ki seferler olması lazım. İstanbul`a sefer yapmayacaksanız, bu havaalanına gerek yok. Havaalanına aşağı yukarı 100 milyon lira para harcandı. O zaman bu parayı niye harcadınız? Bunu da sormak lazım. Eğer şehir büyürse bu havaalanı Çanakkale`nin gelişimini engeller bu havaalanını şehir dışına yapmak lazım diye söylemiştim. Geldiğimiz noktada benim söylediklerimin doğru olduğunu anladılar ki, havaalanı 10 yıl sonra şehir dışına taşınacak demeye başladılar. Bu vatandaşın parasını niye sokağa attınız?
 
Olay: Yeniden milletvekilliğine aday mısınız?
Serdar Soydan: Daha bir yıl var. Önce talebimiz ön seçim. Durumumuza bakarız ve milletvekilliği yaptığımız süreci değerlendiririz. Vatandaş ve parti üyelerimizle konuşurum. Bu süreçte eğer faydalı olabilmişsem, partim bana yine aday ol der ise aday adayı olurum. Ama sen bu işi iyi yapamadın başka arkadaşlar yapsın denirse, seve seve çıkacak arkadaşları desteklerim.
Paylaş