“Çanakkale Halkından Özür Dilenmelidir...”

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hamit Palabıyık’ın “Çanakkale’de değişim direncinin nedenleri” başlıklı yazısındaki Çanakkaleliler için yapmış olduğu değerlendirmelere ilk tepki Eğitim Sen Çanakkale Şubesinden geldi. Palabıyık yazısında Çanakkalelileri tembel, gelişmenin karşısında, sabahlara kadar içki içen, işlerini savsaklayan, aylak aylak dolaşan, gazetelerde barlarda, sokaklarda gürültü çıkaran kişiler olarak değerlendirmişti. Palabıyık’ın bu yazısı ulusal basında da yankılandı.

947
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hamit Palabıyık’ın yazısı üzerine bir değerlendirme yaparak kendisini özür dilemeye davet eden Eğitim- Sen Çanakkale Şubesi; Çanakkaleli olmak ve Çanakkale’de yaşamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek “ Çanakkale de yaşayanların; antiemperyalist duruşu, barışçıl tavrı, farklılıkları zenginlik olarak algılaması, bilimsel düşüncenin yol göstericiliğine inancı, emeğe saygısı evrensel değerlere sahip bireyler olduklarını” ifade etti.
 
Bu konuda düşünce açıklama ihtiyacı hissettiklerini belirten Eğitim Sen Çanakkale Şubesi; “öncelikle her yer ve kişinin eleştirilecek yönleri vardır. Çanakkale kenti ve burada yaşayan her birey de eleştirilebilir. Gözlemleyebildiğimiz kadarı ile eleştiri ve özeleştiri süreci Çanakkale’de işletilmeye çalışılan bir süreçtir” değerlendirmesi yaparak açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Bununla birlikte eleştiri ile hakaretin karıştırılmaması gerekir. Bilim insanlarının görüş ve önerilerini ifade ederken mahalle kabadayısı tarzında bir ifade kullanma hakları yoktur. Kaldı ki Prof. Dr. Palabıyık’ın köşe yazısı uzmanı olduğu bir konu ile ilgili de değildir ve herhangi bir bilimsel veriye de dayanmamaktadır. Ne yapılmak istendiği anlaşılamamıştır. Kendilerine saygılı davranan Çanakkalelilere bir bilim insanının bu şekilde karşılık vermesi anlaşılabilecek gibi değildir. Yalnızca biz (bu biz kim ise?) iyiyiz ve ötekilerin hepsi kötüdür mü denilmek istenmektedir? Bu yaklaşım tarzı üniversitenin üst yönetiminde bulunan Prof. Dr. Palabıyık tarafından görevi sırasında da kullanılan bir yöntem midir? Yoksa bu örnek üniversitenin yönetim anlayışı ile Çanakkale’ye bakış açısını mı yansıtmaktadır? Bu yaklaşımla mı Çanakkale üniversite ilişkisi gelişecek ve bilimsel veriler doğrultusunda Çanakkale’nin sorunlarına çözüm üretilecektir. Bu yaklaşım tarzı, üzerinde ayrıntılı düşünüldüğünde, düşünmek istemediğimiz olumsuz yaklaşım tarzlarını akla getirmektedir.”
 
Özür dilemeye davet
“Biz ve onlar yaklaşımı toplumsal barışı tehdit eden sorunlu bir yaklaşım tarzıdır. Bu nedenle konuyu uzatmak istemiyoruz. Konunun bir yanlış anlaşılma ya da yanlış ifade edilme durumu olduğunu düşünüyoruz ya da düşünmek istiyoruz. Bu nedenle Prof. Dr. Palabıyık’ı konu hakkında açıklama yapmaya ve devamında Çanakkale halkından özür dilemeye davet ediyoruz. Hepimizin hata yapabileceğini ve yapılan hatadan dönmenin erdem olduğunu hatırlatmak istiyoruz.”
Paylaş