havadurum

“Çanakkale Belediyesi’nin emekçisine ücret borcu bulunmamaktadır”

DİSK/Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, belediyede görev yapan işçiler ile ilgili bazı siyasi partilerin yerel seçimler öncesi dile getirdiği iddialara açıklık getirdi.

744
Bazı siyasi partilerin belediyede çalışan işçiler üzerinden siyaset yapmasını eleştiren DİSK/Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Yaklaşan Yerel Seçim sürecinde siyasi partilerin seçmenleri etkilemek ve yarışta bir oy daha fazla alabilmek için çeşitli projeler üretmeleri, kent için yapacaklarını ifade etmeleri ve zaman zaman birbirleri hakkında bazı eleştirilerde bulunmaları demokrasinin gereği olarak demokrasiye yakışır bir durumdur. Ancak son günlerde özellikle örgütlü bulunduğumuz Çanakkale Belediyesi’nde görev yapmakta olan işçi arkadaşlarımızın ikramiyelerinin ödenmediği, işçi arkadaşlarımızın uzun süre toplu iş sözleşmesi için beklediği şeklinde eksik bilgilere dayanan bazı ifadeler kullanılması ve bunun üzerinden siyaset yapılması Sendika Şube Yönetimimizde ve Sendika üyesi işçi arkadaşlarımızda rahatsızlık yaratmıştır” dedi.
 
“Toplu İş Sözleşmelerimiz belediye işçisine yakışır bir şekilde sonuçlanmıştır”
“2011 yılının Nisan ayında göreve geldiğimizden bugüne kadar Çanakkale Belediyesi ile 2 tane Toplu İş Sözleşmesi imzalamış bulunmaktayız” diyen Uslan; “Bu Toplu İş Sözleşmeleri süreçleri boyunca yasaların bize verdiği hakları kullanarak, emeğimizin karşılığını alma konusunda hassasiyet göstererek yine hukuktan ayrılmadan demokratik hak mücadelemizi sonuna kadar sürdürdük. Her zaman ifade ettiğimiz gibi sözleşme süreçlerinde zaman zaman tıkanıklar yaşansa da Sayın Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın emeğe ve emekçiye saygısının en güzel örneklerini gösterdiği yerinde müdahalelerle Toplu İş Sözleşmelerimiz Çanakkale Belediyesi işçisine yakışır bir şekilde sonuçlanmıştır. 2011 yılında imzaladığımız Toplu İş Sözleşmemiz de görüşmeler yaklaşık 6 ay sürmüştür. 2013 yılında imzaladığımız Toplu İş Sözleşme ise 3 ay gibi bir sürede bağıtlanmıştır. Süreçlerin bu kadar uzamasının sebebi, Çanakkale Belediyesinin tutumu değil tamamen Sendikal haklarımıza yeniden kavuşma mücadelesinde bize önerilenlerin daha iyisini almak ve kazanımlarımızı arttırmak amacıyla Sendikamızın takındığı tavırdır. Pek çok belediye de Hak-iş ve Türk-İş Sendikasının yaptığı gibi işçilerin haberi bile olmadan Belediye Başkanıyla pazarlık yaparak İş Kanunundaki verilen haklardan başka hak almadan düzmece sözleşme imzalamak olsaydı konu, o zaman bizim de süreçlerimiz o belediyelerde olduğu gibi bir iş gününde sonuçlanır ve sırf yapmış olmak için Toplu İş Sözleşmesi imzalardık. Oysa ki biz çalışan emekçimizin daha iyi şartlarda çalışabileceğini yine Çanakkale Belediyesinin mevcut bütçesini aşmadan daha iyi ücret alabileceğini birlikte ürettiğimiz formüllerle bürokratlarımızı ikna etme turları yapmayı tercih ettik. Göreve geldiğimizde 29 TL günlük yevmiye ile çalışan işçilerimizin bugün yevmiyeleri 58,50 TL ile 72,00 TL arasındadır. 2 yılda %100 hatta daha fazla artışı Çanakkale Belediyesi işçileri almıştır. Devletin bile memuruna, asgari ücretlisine yapamadığını Çanakkale Belediyesi’nin gerçekleştirmiş olması eleştirilecek değil aksine bu kent için övünülecek bir durumdur” şeklinde konuştu.
Uslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Denebilir ki bir belediye bunları siz yapmadan verebilir. Hayır…Türkiye’de ve dünyada hiçbir patron istemeden hiçbir şey vermez. Ben vereceğim diyen de açıkça yalan söyler. Bizler patron sendikacılığı yapmayan ama diplomasiyle, karşılıklı görüşmelerle, kavgacı bir tutum takınmadan hak mücadelemizi aile içi kavga eder gibi halletmek için elimizden gelen hassasiyetleri temsil ettiğimiz işçi arkadaşlarımız adına yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’in tarihsel rolünden aldığımız güçle siyasi rant malzemesi yapılmasına daima karşı çıktığımız işçi arkadaşlarımızın her türlü hakkını bugüne kadar savunduğumuz gibi demokratik mücadelemizi de sürdürmeye devam edeceğiz. Çanakkale Belediyesinin bugün itibariyle işçilerine bir tek ikramiye borcu yoktur. Yasal sürelerinde Başbakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan ilave tediyelerin ödeniyor oluşu, Sendikal ikramiyelerimizin tarihlerinin sözleşmemizde belirlenmiş olması ile işçi kardeşlerimizin bu sorununu da Sendika ile Çanakkale Belediyesi birlikte çözmüştür. Bu sebepledir ki sözleşme konusunun gündeme geldiği her ortamda Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan başta olmak üzere, her üç Başkan Yardımcısının yoğun mesailer harcayarak bizlerle uyumlu çalışmasını ve emekçisinin alacağı ücretlerin çağdaş seviyelere gelmesi konusunda gösterdikleri hassasiyetleri Türkiye’ye örnek vermekteyiz.”
 
“Belediye işçileri maaşlarını gecikmeden almaktadır”
Çanakkale Belediyesi`nde çalışan işçilerin maaşlarının her ayın 15’inde gecikmeden ödendiğini kaydeden Uslan; “Biz de bu kentin çocuğuyuz ve bu kentte doğup bu kente hizmet etmek için varımızı yoğumuzu ortaya koyuyoruz. Sendikacılık pazarlıktan uzak kendi doğrularının arkasında durarak yapılabilir. Kurumsal yapımızı korumanın temel yolu da ilkelerimizden ödün vermemektir. Bu sebepledir ki, ne sendikacılığımıza ne kurumsal yapımıza ne de yapılan doğru işlere söz ettirmeyiz. Çanakkale kamuoyu; gündeme taşınan bu konuda şunu çok iyi bilmelidir ki Çanakkale Belediyesi işçisi maaşlarını her ayın 15’inde gecikmeden almakta, gecikmiş ikramiye alacağı olmadan tüm kazanmış olduğu ikramiye haklarını tahakkuk ettiği tarihten itibaren almakta ve Çanakkale Belediyesi’nin emekçisine ücret borcu bulunmamaktadır. Bu ortamın oluşmasında emeği geçen Başkan Yardımcıları Handan Özyayla, Adnan Albayrak, Ali Sürücü ve tabii ki Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’a konfederasyonumuz DİSK ve Genel-İş Sendikası adına bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz” diye konuştu.
Paylaş