“Çan kömürü” tedirginliği

Daha önce satışı yasaklanan Çan linyit kömürünün, sessiz sedasız serbest bırakılması Çanakkalelileri tedirgin ediyor.

838
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Çan Linyit İşletmesi tarafından çıkarılan kömür, geçtiğimiz yıllarda kükürt oranın yüksek olması nedeniyle yasaklanmıştı. Kükürt oranın yüksek ve düşük kalorili olduğu iddia edilen ve yasaklanan Çan linyit kömürünün satışının serbest bırakılması tedirginliğe yol açtı. Çan Linyitleri İşletmeleri tarafından üretilen ve kalitesiz olduğu ifade edilen kömürün, geçtiğimiz yıllarda yasaklanarak satılmaması ile önlem alınmaya çalışılmıştı. Ancak, Çan kömürünün sessiz sedasız satışa sunulması tepki gördü.
 
Neden serbest kaldı?
Çan Linyit kömürünün daha önce sağlıksız olduğu gerekçesi ile yasaklanmasının ardından sessiz sedasız serbest bırakılması kafalarda soru işareti bıraktı. Çan kömürünün satışının serbest bırakılması kararını kimin verdiği, hangi gerekçe ile böylesi bir kararın verildiği merak edilirken konuyla ilgili olarak yapılana açıklamalarda, “Türkiye’nin bir çok yerinde yasak olan Çan linyit satışlarının Çanakkale`de serbest bırakılması ile Çanakkale zehirlenmek mi isteniyor? Daha evvel yasaklanan satışlar şimdi ne oldu da serbest bırakıldı?” deniyor.
 
Termik santralde yakılması da tepki çekmişti
Kükürt oranı yüksek olan, insan ve çevre sağlığına zararlı olduğu gerekçesi ile daha önce satışı yasaklanan kömürün, termik santralde yakılması da tepkilere neden olmuştu. İlçede çıkarılan kömür, sadece 18 Mart Termik Santrali’ne veriliyordu. Bu durum da tepkilerin yoğunlaşmasına, çevre sağlığı konusunda sert eleştiriler alınmasına neden olmuştu.
Paylaş