“Bütün fatura eylemi yapana kesiliyor”

Çanakkale`de emek örgütleri geçtiğimiz hafta yaşanan olaylı eylemin ardından, kent idarecilerini ziyaret ediyor. Önceki gün Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile görüşen emek ve meslek örgütleri, dün de Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile görüştüler. “Barışın kenti imajını bozmamak için ne gerekiyorsa yapacağız” diyen heyete teşekkür eden Başkan Gökhan, “Bu konuda ilgililer de biraz daha düşünürlerse, ne yapmaları gerektiğini, tedbirleri alırken biraz daha dikkatli olurlarsa, iyi olur” dedi. Gökhan, herkesin bir başkasına zarar vermeden, eylem yapma, basın açıklaması yapma hakkının olduğunu da söyledi.

563
 
 
Çanakkale`de DİSK, KESK ve Ziraat Mühendisleri Odası`ndan oluşan bir heyet, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı makamında ziyaret etti. Geçtiğimiz hafta Kobane eylemlerinde yaşanan provokasyonun ardından, önceki gün Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`ı ziyaret eden heyet, dün de Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a yaptıkları ziyarette, Çanakkale`nin bir barış ve huzur kenti olduğunu ifade ederek, bu ortamın bozulmaması gerektiğini söylediler. Heyet adına açıklamada bulunan DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, “Biz geçtiğimiz hafta yaşanan olaylardan dolayı sizleri ziyaret etmek istedik. Çanakkale`mizin barışın egemen olduğu bir kent olduğunu tüm Türkiye biliyor. Çanakkale`mize yakışmadığını düşündüğümüz bu gelişmeler karşısında emek örgütleri olarak, iktidara karşı sokağa çıkmayı ve hakkını aramayı kendine yol çizmiş emek örgütleri olarak, bu kez olayın boyutunun çok farkı bir yere getirilmeye çalışıldığını ve bundan rahatsızlık duyduğumuzu dile getirmek istedik. Çanakkale`de yaşayan insanlar olarak, buradaki barış ve huzur ortamının bozulmayacağını, bozmaya çalışanlara karşı bizim de bir takım tepkilerimizin olacağını söylemek istiyoruz. Barışın kenti imajını bozmamak için de elimizden ne geliyorsa yapmak için sizlerle de birlikte olduğumuzu dile getirmek için sizi ziyaret ettik” dedi.
 
“Emniyetin görevi, eylem yapanı korumaktır”
“Bu konuda biz de rahatsız olduk” diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Aynı duyarlılığı biz de gösteriyoruz. Her zaman şunu söyledik; Burası özgürlüklerin kenti. Özgürlüklerimizi, demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Yasalar çerçevesinde, hukuka uygun, insan haklarına duyarlı ve hiç kimsenin malına ve canına zarar getirmeden her türlü özgürlüğümüzü kullanacağız bu kentte. Bugüne kadar da böyle yaptık. Gerek ülke içinde, gerekse ülke dışında sıkıntılar var. Buna paralel de tabiki çeşitli tepkiler de olabilir. Herkes farklı tepki göstermekte haklıdır. Bununla ilgili söz söylerler, düşüncelerini açıklarlar, eylem yaparlar. Bunun sağlıklı olmasının görevi de emniyet güçlerine aittir. Biz de yanlış bir algı var. eylem yapana karşı emniyet gücü tedbir alıyor. Yani, eylem yapana, basın açıklaması yapana, yürüyüş yapana karşı tedbir alıyor. Çağdaş anlayışlarda, demokrasi anlayışında, eylem yapan biraz önce saydığım unsurlara nasıl dikkat edecekse, emniyet güçlerinin görevi de aynı zamanda eylemi yapanı korumaktır. Kime karşı? O eylemciye karşı olanların saldırısına karşı. Batıda, bir eylem olduğu zaman, diğer eylemciler onların müdahale edemeyeceği mesafede tutulur. Bizde de tam tersine. İktidar yanlısı ya da farklı anlayıştaki insanlara hiçbir şey yapılmıyor, onların eylemcilere karşı tavır almasına engel olunmuyor, bütün fatura eylemi yapana kesiliyor. Bu yıllardan beri böyledir. Bunun değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.
 
“Bunu bir istisna olarak görmek istiyoruz”
“Olayın diğer boyutu da; tabi ki birbirimize karşı anlayışlı olacağız” diyen Gökhan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluşunda farklılıklarla kurulmuştur. Farklılarları da hazmedeceğiz, onları da dinleyeceğiz, ama sonuçta gerekli olan ortak aklı bulacağız. Çözüm buradan geçer. Çatışma, kavga çözüm getirmez. Yeni kavgalara sebebiyet verir. Her akan kan, yeni kanların akmasına vesile olur. Hepimiz insanız, canımız acıdığı zaman, canımızı acıtana karşı kin besleriz. Mühim olan kini oluşturmamak, insanları birbirine düşman kılmamak. Çanakkale, bunu yapa geldi, bundan sonra da böyle, barış içinde, kardeşçe yaşanan bir şehir olacaktır. Bu yaşananlar bir istisna olarak görmek istiyoruz, devamının gelmeyeceğini umuyorum ve bu süreçte de her şeyin polisiye tedbirlerle de çözülemeyeceğine inananlardanım” şeklinde konuştu.
 
“Üniversite olaylarına da değindi”
Üniversite yaşanan olayları da hatırlatan Başkan Gökhan, öğrencilerin üniversite hakkını araması ve basın açıklaması yapmasının doğal bir hak olduğunu söyleyerek, “En son üniversitedeki olaylara da tepkim oldu. Üniversite öğrencisi de yasalar çerçevesinde hakkını arayacaktır, aramalıdır. Orası üniversitedir, orası lise falan değildir. Kimseye zarar vermeyen, başkasının malına ve canına zarar vermeyen her eylem ve tepki, insanlığın gereğidir, insanın özgürlüğünün gereğidir. Böyle olacaktır Çanakkale`de, en çok fazla endişe duymuyorum. Bu konuda ilgililer de biraz daha düşünürlerse, ne yapmaları gerektiğini, tedbirleri alırken biraz daha dikkatli olurlarsa, iyi olur” dedi.
 
“Görüşmelerimiz sürecek”
TÜMBEL-Sen Şube Başkanı Zeki Önder ise, görüşmelerinin devam edeceğini ifade ederek, “Çanakkale`de her zaman, etnik, dinsel, mezhepsel, ne olursa olsun birçok yapı vardır ve bugüne kadar kardeşlik içinde yaşamışlardır. Biz son derece rahatsızız. Dün (önceki gün) Vali beyi ziyaret ettik, bugün (dün) belediye başkanımızı ziyaret ediyoruz, yarın da (bugün) emniyet müdürümüzü ziyaret edeceğiz. Önemli olan barışın korunmasıdır. Görüşmelerimiz devam edecek” dedi.
Paylaş