“Bu işin suyu çıkarılmamalı”
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, başkanlık ettiği İl Genel Meclisi toplantısında termik santraller ve Kazdağları konusunda açıklamalarda bulundu. Tuna, “Bu konulara olan hassasiyetimiz devam ediyor. Bu işin suyunun çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum. Biz de arzu etmiyoruz” dedi.
İl Genel Meclisi’nin faaliyet raporunu tamamlamasının ardından dünkü toplantısına başkanlık eden Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, önemli açıklamalarda bulundu. Tuna, MHP Grup Başkanvekili Halil Rüştü Akgün’ün sorusu üzerine yaptığı açıklamada termik santraller ve Kazdağları’ndaki altın madenciliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tuna, Çanakkale Valiliği olarak bu konulara ilişkin duyarlılıklarının devam ettiğini ifade ederek hem termik santrallerin hem de altın madenciliğinin bölge tarımına, havasına, suyuna zarar vermemesi için önlerinin kesilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Termik santraller buraya kadar gelmemeli”
Lapseki’ye kadar gelmesi düşünülen termik santraller konusunda AKP’li vekillerin girişiminin olduğunu dile getiren Tuna, “Termik santrallerin buraya kadar gelmemesi gerekir. Bildiğim kadarıyla Biga’da bir ruhsat alındı, bir tanesi ÇED sürecini tamamladı. Ancak bu konuda sayın milletvekillerimizin termik santrallerin önünün kesilmesi konusunda çalışmaları olduğunu biliyorum. Bu işin suyunun çıkarılmaması gerekiyor. Biz de arzu etmiyoruz” dedi.
Kazdağları’na da değindi
Tuna, burada yaptığı konuşmasında Kazdağları’nın önemine değinerek, altın madenciliği konusunda kendi üstüne düşüne yaptığını da ifade etti. Tuna, “Kazdağları konusunda da çok fazla bu işin önünün açılmaması gerektiğini düşünüyorum. GSM ruhsatları konusunda biz de elimizden geleni yapıyoruz zaten. Bu konuda bilimsel çalışmalar olmadığı sürece, bu çalışmaların zararsız olduğu ispatlanmadığı sürece ve tarıma, havaya, suya zararı olduğu sürece bu işin önü alınmalı diye düşünüyorum” dedi.
İl Genel Meclisi mart ayı son oturumunda tamamlanarak üyelerin onayına sunulan faaliyet raporunu oy birliği ile kabul etti. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ayhan Gider tarafından okunan faaliyet raporu kabul edildi. Vali Tuna, burada yaptığı konuşmasında bir yıllık çalışmaları nedeni ile İl Genel Meclisi üyelerine teşekkür ederek, 2015 çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Tuna, açıklamasında “2015’e yönelik çalışmalar daha da önem arz etmektedir. Alçıtepe’de bir prestij projesi yapmayı planlıyoruz. İl Özel İdaresi aracılığı ile yapmayı istiyoruz. Bütçe konusunda da Özel İdare’mize çok fazla yük getirmemeye çalışacağız. Alçıtepe’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakanlığı’mıza tahsisli 180 dönüm bir arazide üzerinde bir köy kurma çalışmamız olacak. Çanakkale Savaşları’nı temsil edecek, Türkiye’nin her bölgesinden ve ilinden bir parçanın olacağı bu yapı da konaklama imkanları da olacak. Tahmini bütçesinin ise 70-80 milyon lira civarında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Çanakkale İl Genel Meclisi, faaliyet raporunu oy birliği ile kabul edildi.
Öztürk’ten okullardaki kömür sitemi
İl Genel Meclisi’nde faaliyet raporundan önce 7 maddelik gündem toplantısını gerçekleştirdi. 6’ncı madde olan “Komisyon raporlarının görüşülmesi” maddesinde de 14 alt madde bulunuyordu. Bu görüşmeler sırasında Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonu ile merkez ilçe İl Genel Meclisi üyelerinin hazırladığı rapora CHP’li Hakkı Öztürk, sitem etti. “İlköğretim okullarında kullanılmak üzere 625 ton kömür alımı ile ilgili konunun tartışılması” ile ilgili bilgilendirme amaçlı raporun görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Hakkı Öztürk, “Okullar bitti, Mart ayı geldi biz Ekim ayındaki bir konuyu tamamlayamadık. Bu konuda çelişkili raporlar var. Biz bu konunun dava açılarak mahkeme tarafından araştırılmasını istiyoruz” dedi.