“Bu iş daha bitmedi”

Çanakkale Belediye Meclisi`nden geçen ve hakkında yapılan itirazları da son toplantıda reddedilen AKFA dosyası ile ilgili yeni bir gelişme daha ortaya çıktı. 5393 sayılı Belediye Kanununun 23`üncü maddesi, “Bu iş o kadar kolay değil” diyor Çanakkale Belediye Meclisi tarafından Kasım ayı oturumunda kabul edilen, Aralık ayı oturumunda ise hakkında yapılan 300`e yakın itiraz ve çok daha fazla imza ile yapılan itirazları reddedilen AKFA dosyası kent gündeminden düşmüyor.

699
Kent halkının itirazları, Kent Konseyi`nin genel kurul kararlarına rağmen, itirazları reddederek büyük tepki toplayan Çanakkale Belediye Meclisi`nin bu tavrı; “Kişiye özel bir uygulama” olarak değerlendiriliyor. Şimdi soru “İki mecliste de oy çokluğu ile geçen AKFA dosyasında her şey bitti mi?” cevabı ise basit, hayır! 5393 sayılı Belediye Kanununun 23`üncü maddesi, Çanakkale Belediye Başkanı`na “hukuka aykırı” bulduğu kararları Belediye Meclisi`ne iade ve Meclisi olağan üstü toplama hakkı veriyor. Toplanan olağan üstü mecliste ise `salt` çoğunluk oyu gerekiyor. Hukuki sürecin ardından bir kanunla belirlenmiş bir hak daha var. Şimdi Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın bu hakkını kullanıp kullanmayacağı merak konusu.
 
İşte o madde;
5393 sayılı Belediye Kanununun “Meclis kararlarının kesinleşmesi” başlığı altında yer alan 23`üncü maddede “Belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını, gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere beş gün içinde meclise iade edebilir. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir. Belediye başkanı, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine on gün içinde idarî yargıya başvurabilir. Kararlar kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülkî idare amirine gönderilir. Mülkî idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez. Mülkî idare amiri hukuka aykırı gördüğü kararlar aleyhine idarî yargıya başvurabilir. Kesinleşen meclis kararlarının özetleri yedi gün içinde uygun araçlarla halka duyurulur” ifadelerine yer veriliyor. Söz konusu 23`üncü madde, “O iş o kadar kolay değil” şeklinde yorumlanıyor.
Paylaş