havadurum

“Bu forma hangi grubun?”

İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, dün CHP Grubu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında son günlerdeki bir bisiklet grubunun madencilerden sponsorluk aldığı iddiaları üzerine yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Kazdağları`nda faaliyet gösteren madencileri “yeni kuşak işgalci” olarak nitelendiren Nalbant, “Yeni kuşak işgalcilerin formasını giyerek `şehitlere saygı` bisiklet turuna katılmak nasıl bir duygudur?” diye sordu.

Nalbant, gazetecilerin “Özür dışında bir beklen-tiniz var mı? Bisiklet grubu ve Vali Yardımcısı Dağ şenliğe bizzat davet edildi mi?” sorusu üzerine ise, “Benim buradan `istifa etmeli ya da etmemeli` diye bir isteğim olmaz. Ancak, vali yardımcılığından ve memuriyetten olmasa bile, çevre ve şehircilikten sorumlu bir Vali Yardımcısının böyle bir görevi yürütmesinin bundan sonra zor olacağını düşünüyorum. `Sayın vali gereğini yapar` diye de aklımdan geçiriyorum. Davet konusunda ben ilgili arkadaşlarla görüştüm, zaten organizasyon Kent Konseyi`ne ait, onların da hiç kimseye özel bir davetlerinin olmadığı, tüm kamuoyuna yönelik davet yapıldığını öğrendim” şeklinde konuştu.

1667
 
 
Çanakkale`de 4`üncü Atikhisar Kır Şenliği`nde meydana gelen ve bir bisiklet grubunun altın madencilerinden sponsorluk aldığı iddiaları üzerine yaşanan tartışma devam ediyor. Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ile İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant arasında yaşanan 18 Mart Bisiklet Grubu`nun maden firmalarından sponsorluk aldığı iddiaları üzerine devam eden tartışmalar ile ilgili Nalbant, dün bir değerlendirme toplantısı yaptı. İl Genel Meclisi CHP grubu üyelerinin de katıldığı açıklamada Nalbant, şenliklerde yaşanan gelişmeleri anlattı. Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`dan “sayın bisikletçi” diye bahseden Nalbant, “4 Mayıs 2014 pazar günü, Kayadere Köyü, Mesire alanında gerçekleştirilen, 4. Atikhisar kır şenliklerinde tertip komitesinin daveti üzerine, konuşma yapmak üzerine kürsüye çıktım. Konuşmam sırasında, su kaynaklarımız, ormanlarımız , tarım alanlarımız kısacası yaşam alanlarımız ile ilgili son gelişmelerden bahsettim. Bu arada, adını vermediğim, isim bildirmediğim bir bisiklet gurubunun maden şirketlerinin formasını giyip Bergama`ya kadar gittiklerini, hatta madencilerin düzenlediği mangal partilerine katıldıklarını, bunlar yetmiyormuş gibi şirketin adını taşıyan formalarla `şehitlere saygı` bisiklet turuna katılıp, altın tekelleri lehine kafa karıştıran beyanda bulunduklarını ifade ettim” dedi.
 
 
“Olayı büyütme gayretlerine rağmen tatsız bir durum yaşanmadı”
“Daha sözümü bitirmeden, bir bisikletçi kürsünün yanına gelip tehditvari el hareketi ile konuşmama müdahale etti ve aramızda kısa süreli bir tartışma yaşandı” diyen Nalbant, “Sonradan, Vali Yardımcısı olduğunu öğrendiğim bu kişinin, benim sözümü keserek tartışma yaratmak yerine tertip komitesinden söz isteyerek, düşüncelerini ifade etmesi uygun olurdu. Ancak Sayın bisikletçinin, orada bulunanlarla kıyafeti de uygun olmadığı halde `ben Vali Yardımcısı`yım deyip tartışmaya girmesi doğru değildir. Sayın `bisikletçi`nin olayı büyütme gayretlerine rağmen, 4. Atikhisar kır şenliğimiz normal programında devam etmiş, başka da tatsız bir olay yaşanmamıştır” şeklinde konuştu.
 
 
“Mangal partileri, forma sponsorlukları ve sıkı ilişkiler”
Nalbant açıklamasında “Sayın `bisikletçi`nin sıkı ilişki içerisinde olduğu, mangal partilerine katıldığı, formalarını giydiği altın tekelleri, 1915 yılındaki işgalcilerin `yeni kuşak temsilcileri`dirler. Bu yeni kuşak işgalciler kanalıyla Türkiye’nin, çoğunluğu Batı Anadolu’da olmak üzere yaklaşık yarısı maden şirketleri tarafından ruhsat ruhsat ipotek altına alınmıştır. 1915 işgalcileri ile yeni işgalcilerin amaçları aynı, yöntemleri farklıdır. `Yeni kuşak işgalciler` bugün eskisinden daha çok işbirlikçi kullanmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
 
 
Nalbant, “manidar” dedi
İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, “Çanakkale Valiliği’nin düzenlediği Ülkemizin dört bir yanından iki bine yakın bisikletçinin katıldığı, şehitlere saygı bisiklet turuna hiçbir itirazımız olmadığı halde; Sayın `bisikletçi`nin bizi şehitlere saygı bisiklet turuna karşıymış gibi gösterme çabaları manidardır. Ancak Çanakkale’de yaşayan, kendilerine `18 mart bisiklet grubu` adını veren bir grubun da, üzerlerine `yeni kuşak işgalciler`in reklamları yazan formaları giyerek, böyle bir tura katılmaları, dolayısı ile şehitlerimizin kemiklerini sızlatmalarına tabi ki gönlümüzde el vermemektedir. Bu konuyu eleştirmek de en doğal hakkımızdır” dedi.
 
“Teşhir etmeye devam edeceğiz”
Nalbant, “Sayın bisikletçi” diye hitap ettiği Vali Yardımcısı Dağ`a sorular sorarak doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini dile getirdi. Nalbant, “Şimdi Sayın bisikletçiye soruyoruz; Burada görülen maden şirketinin logosunun bulunduğu forma sizin gurubunuzun forması mıdır? `Yeni kuşak işgalciler`in formasını giyip şehitlere saygı bisiklet turuna katılmak nasıl bir duygudur, hangi düşüncenin ürünüdür Yıllardır, yaşam hakkı, çevre hakkı mücadelesi veren ve bu uğurda maddi manevi bedeller ödeyen Çanakkale ve yöresi halkından bir özür borcunuz yok mudur? Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada bu tür yanlışlıkları yapan kim olursa olsun teşhir etmeye , doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Mangal partisi de düzenlenmiş!
Öte yandan madenci sponsorluğu inkar edilen 18 Mart Bisiklet Grubu`nun “ana sponsorumuz” dediği Batı Anadolu Madencilik ile geleneksel mangal şölenleri düzenlediği ortaya çıktı. Sosyal medyada oluşturulan bisiklet grubuna ait sayfada 20 Nisan 2014 tarihinde yapılan mangal şöleni “18 Mart bisiklet grubu ana sponsoru Batı Anadolu Madencilik geleneksel mangal şöleni. Emeği geçen tüm Batı Anadolu madencilik çalışanlarına teşekkürler. Yine her zaman ki gibi süperdi. Yemeğin ardından Lapseki den Gelibolu`ya gemi ile geçiş. Mevlevihaneyi ziyaret, ardından pedallara kuvvet. Akbaş Şehitliğini ziyaret ve Eceabat`a varış. Oradan da gemi ile Çanakkale `ye varış. Güzel bir havada dostlarla gerçekleşen tatlı ve yorucu bir tur” ifadeleriyle duyuruldu.
Paylaş