havadurum

“Bu davranışınız etik değil”

Çanakkale`de yerel seçimler öncesi, bazı oda ve STK başkanlarının AKP Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş`e destek verdiği yönünde videolar internette paylaşılmıştı. İnternette paylaşılan videoların ardından STK ve oda başkanlarının bir siyasi partinin belediye başkan adayına açık bir şekilde destek vermesi kentte tepkilere neden olurken, kentin önde gelen isimlerin Daniş`e destekleyici açıklamalar yapması etik bulunmadı.

1248
Yerel seçimler öncesi AKP`nin Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş`e destek verdiği iddia edilen STK ve oda başkanlarına yönelik tepkiler her geçen gün artıyor. Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin bir siyasi partinin belediye başkanı adayına destek vermesini etik bulmayan işadamları ve kent esnafları; “STK ve oda başkanları, temsil ettikleri odanın tüm üyelerinin iradesini almadan bir siyasi partinin belediye başkan adayını desteklemeleri etik değildir” dediler. Gazetemiz Olay`a açıklamalarda bulunan işadamları ve kent esnafının düşüncelerini sizlerle paylaşıyoruz:
 
 
 
Cem Belli; “Sivil toplum Kuruluşları temsilcilerinin bir siyasi partinin belediye başkanı adayına destek vermesini doğru bulmuyorum. Oda başkanları bireysel olarak istedikleri adayı özgür iradeleriyle destekleme hakkına sahiptirler. Buna elbette hiç kimsenin laf söyleme hakkı yoktur. Çıkarlar ben bireysel olarak şu ismi destekliyorum derler. Ancak temsil ettikleri odanın tüm üyelerinin iradesini almadan böyle bir şey söylemelerini etik bulmuyorum. Etik bulmadığım gibi doğru da bulmuyorum. Genel kurullarda kendilerine hangi konularda yönetim iradesi verildiği bellidir. Bunun dışında bu işi siyasete bulaştırmanın ne ahlaki ne de inandığımız değerlerle alakası vardır”
 

Salih Yıldız; “STK`ların bir siyasi partinin veya bir siyasi düşüncenin ideolojinin egemenliğinde olması düşünülemez. Her düşünceden çok farklı fikirlere sahip insanların bir araya geldiği örgütlerdir sivil toplum örgütleri özellikle de meslek örgütleri çok farklı fikirdeki insanların bir araya gelerek oluşturduğu örgütlerdir. Herkesin bir fikri, desteklediği insanlar olacaktır ama bunu kalkıp bir STK`nın düşüncesi ve takdiriymiş gibi sunmak kesinlikle mümkün değil. İktidar ve muhalefet için eksiklikler ve yanlışlıklar söylenmeli. Söylendiği zamanda bundan kimse alınmamalı veya taraf olarak görmemeli. Ama her şeyden önce birer manken gibi çıkıp desteklemek hiç hoş olmayan bir görüntü olur. Çünkü, bu kendi bünyesindeki üyelerine karşı da hoş olmayan bir davranış biçimi olur. O yüzden açıklama yaparken çok dikkatli olmak lazım. Eksiklikleri ve yanlışlıkları söylemek STK`ların görevidir. STK sözcüleri bunları çok rahatlıkla söylemeli. Bu ne bir yandaşlıkla birleştirilmeli ne de bir tarafı tutuyor ya da tutmuyor manasına getirilmeli. Ama hiç bir STK başkanı açık açık gazetelere çıkıp bir tarafı destekliyor gibi açıklama yapmamalı. Sivil Toplum Kuruluşları`nın liderleri ve yöneticileri bir çok partide faaliyet gösterebiliyor bu da en doğal haklarıdır. Ama bulundukları konumu siyasi olarak faydacılık temelinde kullanmamak kaydıyla.”
 
 
 
Aykut Somalı; “Bir STK başkanı veya oda başkanının çıkıp bir siyasi partinin belediye başkan adayını açık açık desteklemesini doğru bulmuyorum. Hatta sakıncalı buluyorum. Bu kesinlikle yanlış bir davranış biçimidir. Herkes kendi adına açıklama yapabilir ama bunu bir oda adına yapmamalı. Yüzlerce ÇTSO üyesi de bu konuda muzdariptir. ÇTSO dört bin üyesi olan bir yarı kamusal nitelikteki bir meslek örgütü. Hiç bir yöneticinin bu konuda üyelerinin iradesini yok sayma siyasal tercihler adına tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Bu meslek örgütlerinin demokratik işleyişine aykırıdır. Ayrıca AKP gazete reklamlarını kurgularken her zaman olduğu gibi yanıltıcı bir algının gelişmesi üzerine bir yöntemsellik geliştirmektedir. Bu da AKP`nin ruhu ile tamda örtüşmektedir. Bunca yolsuzluk  iddiaları ve son olarak başbakanın oğlu ile konuşması ortada iken artık bu kurgulara kimse inanmaz. Bilmem kim AKP adayını destekliyormuş hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Şimdi halkın kendilerini sıfırlama zamanı gelmiştir. Ne yapsalar, kimi konu mankeni olarak kullansalar da çabalar nafiledir. Çanakkale halkı AKP’ye gerekli dersi verecektir.”
 
 
 
İsmet Güneşhan; “Bir STK başkanı kendi şahsı adına demeç verebilir. Ama bir oda adına demeç vermeleri doğru değildir. Bu demeci vermeleri için odanın genel kurul üyelerini toplayıp onlarla görüş alışverişinde bulunup üyelerinde olurlarını aldıktan sonra oda başkanı sıfatıyla demeç verebilirler. Ama oda başkanı olarak açıklama yapmalarını doğru bulmadığım gibi şık da bulmuyorum.”
Paylaş