havadurum

“Bu bütçe AKP hükümetinin hazırladığı yeni bir savaş bütçesidir”

AKP hükümetinin 2015 yılı bütçe tasarısına tepki gösteren SES Çanakkale Şubesi Yürütme Kurulu`nun açıklamasında; “Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak böyle bir bütçeyi protesto ediyor ve diyoruz ki; bütçe yerli ve yabancı tekellere savaş bütçesi değil halkımızın ihtiyaçlarını gözeten bir bütçe olmalıdır” denildi.

702
TBMM’ne getirilen bütçe ile birlikte emekçilerin açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edileceğini belirten SES Çanakkale Şubesi Yürütme Kurulu`nun açıklamasında; “AKP hükümeti daha önceki yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da yalan ve talan bütçesini TBMM’ne getirmiş bulunmaktadır. TBMM’ne getirilen bu bütçe emekçi halkın lokmasını biraz daha küçültürken emekçilerin yoksulluk değil, açlık sınırı altında yaşamaya mahkum etmektedir. Yani yine “ Zengine han - hamam, yoksula din – iman “ demektedirler. AKP hükümeti özelleştirme uygulamalarıyla KİT’ leri tamamen tasfiye ederken, esnek ve kuralsız çalışmalarla da ülkemizi taşeron Cumhuriyetine çevirmiştir. İş kolumuzda da bize sunulan; çalışma koşullarının kötülüğü, fazla–angarya çalışma, düşük ücret, uzun–sık nöbetler, güvencesiz çalışmadır. Sorunlarımız çözmesi gereken 2013 yılı bütçe tasarısı, başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere kamu emekçilerinin yaşamlarını daha da ağırlaştıracağa benzemektedir. AKP hükümeti, “Sağlıkta dönüşüm aldatmacası ile Sağlık Bakanlığı Kurumu, Halk Sağlığı Kurumu, Kamu Hastaneler Birliği Kurumu olarak tıpkı PTT (Posta Telgraf Telefon) gibi üçe bölünüp bu ayrışmayla bir yandan personeli birbirine yabancılaştırırken diğer yandan da Kamu hastanelerini özelleştirmeyi cazip duruma getirmektedir. Toplumun hiçbir kesiminin görüşü alınmadan hazırlanan 2015 bütçesi işçileri, köylüleri, esnafı, öğrencileri ve tüm emekçileri rakam cambazlığı ile kandırmaya yönelik bir bütçedir. Örneğin Çalışma Bakanlığı bütçesi geçen yıla oranla 2 milyardan fazla düşürülmüştür. Bu şu anlama gelmektedir; 2015 yılında daha fazla iş cinayeti, daha az iş güvenliği, daha az işçi sağlığı, daha fazla taşeronlaşma… Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi 5 milyar 743 milyon TL lik bir bütçe ile turnayı gözünden vurmuştur. Bununda anlamı şu demek olsa gerekir, AKP hükümeti emekçilerin öbür dünyasına yatırım yaparken ulema sınıfının bu dünyalığın yapmalı ki emekçiler mezara giderken ruhlarına fatiha okuyabilsinler” denildi.
 
“Bütçeyi protesto ediyoruz”
“2015 bütçesi hesap cambazlığı ile hazırlanmış enflasyon bütçesidir” denilen açıklamada; “2015 bütçesi katliamları, açlık, yoksulluk, savaş, gaz, TOMA, ve polis copu bütçesidir. 2015 bütçesi kadının statüsü genel müdürlüğünün payından 1,5 milyon çalınarak kadınların yok sayıldığı bir bütçedir. 2015 bütçesi savunma ve güvenlik bütçesi rakamlarını yükselterek AKP hükümetinin hazırladığı yeni bir savaş bütçesidir. 2015 bütçesi Cumhurbaşkanlığı bütçesini eskiye oranla misli ile artırıldığı, duvarlarında, harcında ve çimentosunda işçinin kanı olan (kaç) AKSARAY bütçesidir. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak böyle bir bütçeyi protesto ediyor ve diyoruz ki; bütçe yerli ve yabancı tekellere savaş bütçesi değil halkımızın ihtiyaçlarını gözeten bir bütçe olmalıdır. Güvenceli istihdamın korunması, geliştirilmesi temel yaklaşım olmalı kamu harcamaları ve istihdamı artırmalıdır. Kamu emekçilerine gerçek enflasyon üzerinden “EK ZAM” ödenmelidir. Çalışanlara uygulanan vergi dilimi uygulamasına son verilmelidir. Ek ödemeler temel ücrete yansıtılmalıdır. Emekçilerin yoksulluğunu artıran dolaylı vergiler azaltılmalı, yüksek gelirliden “servet vergisi” alınmalıdır. Taşeron çalışma uygulamalarına son verilmeli ve taşeronda çalışan herkes kayıtsız şartsız kadroya alınmalıdır. Ağır borç yükü altında ki tüm emekçilerin borç faizleri silinmeli, yasal borç takipleri durdurulmalı, ücretlilere borçlarını ödeme kolaylığı getirilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Paylaş