“Bu bir katliamdır”

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Manisa`nın Soma ilçesinde incelemelerde bulundu. Acılı aileleri ziyaret eden ve halk ile buluşan Sarıbaş, buradaki izlenimlerini önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde yapacağı konuşma ile kamuoyuna açıklayacak.

340
Yaşanan maden faciası nedeniyle Manisa`nın Soma ilçesine giden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, acı aileler ve vatandaşlarla yaptığı birebir görüşmelerin ardından Soma`daki izlenimlerini gazetemiz Çanakkale Olay ile paylaştı. Maden faciası nedeniyle Soma ilçesine giderek burada bazı inceleme ve tespitler gerçekleştirdiğini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bu tam bir katliamdır. Ölü sayısının daha da artacağını tahmin ediyorum. İncelemelerimiz sırasında yetkililer ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ölü sayısının 350-400 arasında olacağını düşünüyorum. Soma`ya gittiğimizde maden ocağındaki madencilere ulaşmak için yoğun bir çalışma vardı. Bu çalışmalar yapılırken çevrede bulunan hem yetkililer hem de madenciler ile çeşitli görüşmeler yaptım. Son durum ile ilgili yetkililerden bilgiler aldım. Türkiye için gerçekten çok büyük bir acı kayıp. Büyük bir faciadır” dedi.
 
“Kötü bir manzara ile karşılaştık”
Soma`da yaptığı inceleme ve izlenimlerini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağını kaydeden Sarıbaş, Soma`da kötü bir manzara ile karşılaştıklarını söyledi. Sarıbaş; “Maden ocağındaki işçiler ve kazadan yaralı çıkan işçilerle görüştüm. Kurtarma çalışması yapan ekiplerle görüştüm. Maden Ocağı yetkilileriyle görüştüm. Çok kötü bir manzara ile karşılaştık. Ziyaretim sırasında teknik olarak raporlarımı hazırladım. Ocak ile ilgili müfettişlerin raporlarını kendi raporlarımızla karşılaştıracağız. Büyük bir katliam olduğunu söyleyebilirim. Oradaki maskelerin bile 10 yıllık olduğu ve küflenip çalışmadığını da söyleyebilirim. Burada bir ihmal yok diyemem. Bunun için daha çok erken. Ama burada farklı bulgulara rastladık. Soma`da yaptığım inceleme ve izlenimlerimi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağım. Kınık ilçesine de gittik. Burada bazı görüşmeler gerçekleştirdik. Soma`daki izlenimlerimi CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu`na sunacağım ve daha sonra kamuoyuna detaylı bir şekilde bilgilendirme yapacağım” diye konuştu.
 
“Dünyanın en büyük facialarından birisidir”
Sarıbaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye`de genel anlamda bir denetimsizliğin hakim olduğunu söylüyorduk. Bu denetimsizlikler ile ilgili de TBMM`ye bir çok kez önerge vermiştik. Türkiye`de oy avcılığı ile denetim mekanizmasının paralel çalıştırıldığında kötü sonuçların çıkabileceğini söylemiştik. Türkiye`nin başı sağ olsun. Bu bir katliamdır diyebilirim. Yani çok kötü bir manzara var. Türkiye`de yaşanan bu olay, dünyanın en büyük facialarından birisidir. Çin ve Hindistan`ın dışında, dünyada maalesef bu kadar katliamın olduğu bir ocak yada kömür işletmesi yok. Bundan üzüntü duyuyorum. Maden ocağında hayatını kaybeden işçilere Allah`tan rahmet, kederli ailelerine ise bağ sağlığı diliyorum.”
Paylaş