“Biz önce yapar sonra düşünürüz”

Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı bilgilendirme toplantısı hafta sonu yapıldı. Toplantıda konuşan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “Bizim bir hastalığımız var. Biz önce yapar sonra düşünürüz. Ya da önce yaparız, sonra planlar uygularız” dedi.

1318
 
İlk toplantısı Aralık 2012`de yapılan ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından eleştirilen Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili bilgilendirme toplantısı hafta sonu gerçekleştirildi. Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü mekansal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Mustafa Bülent Üncü, vali yardımcıları, ilçe ve belde belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar. Toplantıda ayrıca ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen de hazır bulundular. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihalesi yapılarak çalışmalarına başlanan ve 3 etap halinde yürütülen Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında 3.etap çalışmaları çerçevesinde yapılan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Bülent Yeğin yaptı. Yeğin, 1/100000 ölçekli çevre düzeni planının Çanakkale`nin gelişimi noktasında önemli olduğunu ifade etti.
 
 
“Yıl sonuna kadar tamamlanacak”
Yerel yönetimlerin, ilgili kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, meslek odalarının görüş, öneri ve değerlendirmelerinin alındığı toplantıda konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Mustafa Bülent Üncü, bilgilendirmede bulundu. Üncü, “Bugün daha detay katkılar için sizlerle beraberiz. Bir genel taslak, mekansal planlama vizyonunun burada tartışmak için getirdik. Bir sunuşumuz olacak, ardından da sizlerin görüşlerini, yazılı, sözlü olarak alacağız. Bu değerlendirmeyi tamamlayıp, bu katkıların ışığında yıl sonuna kadar bu çalışmayı sonlandırmayı planlıyoruz. Ardından da uygulama için bizi zorlu bir dönem bekliyor. Arazi kullanımını, kalkınma hamlesini devam ettiren, büyük orman varlığını, koruma alanlarını gözeten bir planlamayı hep birlikte yürüteceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir bakanlık ama çok önemli sorumlulukları var. Çevre gibi önemli bir alanı içinde barındırıp, yapayda bunu güzelce bir arada kararlar sunmak üzere yürüten ve onun içinde bir denge kuran, bir kurum olarak karşımızda duruyor. Yıl sonu itibariyle Türkiye`nin yüzde 97`sinde üst ölçek planlamaların tamamlanması planlanıyor. 10 sene önce sadece Türkiye`nin yüzde 5`inde planlama vardı. Şunda yüzde 97, önümüzdeki yılın planlaması ile ülkenin genelinde tamamlanması planlanıyor” dedi.
 
“Yaptıklarımıza planlar uygulamaya çalışıyoruz”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Mustafa Bülent Üncü`nün ardından konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, önemli açıklamalarda bulundu. “Önemli olan planı güzel yapmak” diyen Vali Çınar, “Yüzde 97`lere gelmişiz, bu güzel ve sevindirici bir şey. İnsanlarımızın yaşadığı yerlerde, şehirlerimizde, planı ne kadar güzel yaparsak, geleceği ne kadar iyi görerek yaparsak, o kadar rahat va sağlıklı yaşarız. Aslında şu bir hastalığımız, biraz da tam kalkınamamış ülkelerin genel bir hastalığı, önce yapıyoruz, sonra düşünüyoruz. Ya da önce yaptıklarımıza planlar uygulamaya çalışıyoruz. Bu bizim temel sıkıntılarımızdan biri, maalesef ülkemizin kaderi. Planın bu güne kadar yapılmamış olmasını bir şans olarak değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Bölgemizin çok bakir kalmış olması, şehir planlaması yapılmasına, çevre düzeni planlarının yapılmasına çok müsait oluşu da büyük bir avantaj olarak değerlendirilmeli” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı Mustafa Bülent Üncü ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı`nda görevli teknik ekip, katılımcılara bilgiler vererek, görüş ve önerilerini aldılar.
Paylaş