“Biz hekimiz, kabadayı değil”

Sağlık sektöründe silahlanma sürecine hekimler tepki gösterdi.

1209
Son zamanlarda hastanelerde artan saldırılar ve şiddet olayları nedeniyle sağlık çalışanlarının silah ruhsatı alma konusunda yaptığı başvurularda artış olması yönündeki haberleri değerlendiren hekimler şiddete karşı şiddetle karşılık verilemeyeceğini belirterek, şiddeti yaratan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. SEÇKİNDER Başkanı Dr. Murat Çetin son zamanlarda sağlık çalışanlarına karşı tırmanan şiddetin nedeninin eğitimsizlik ve hoşgörü eksikliği olduğunu belirtirken, SES Çanakkale Şube Başkanı Dr. Eftal Yıldırım ise şiddete karşı şiddetle karşılık verilemeyeceğini, hekimlerin silahlanmasının toplumsal açıdan gerilimin tırmanmasına neden olacağını söyledi.
 
 
Çetin; “Hekimin silahla gezmesi tasvip edilemez”
Sağlık Eğitim Çevre Koruma Derneği (SEÇKİNDER) Başkanı Dr. Murat Çetin, sağlıkta şiddet ve iletişim konusunda tüm sağlık personelini ve vatandaşları kapsayan geniş katılımlı bir panel düzenleme çalışması içinde olduklarını belirterek basında çıkan “Doktorlar silahlanıyor” haberlerine de tepki gösterdi. Çetin; “Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı her türlü fiziki ve sözlü şiddet olayını kınıyoruz. Ben de acilde çalıştığım dönemde bir hekim olarak şiddete maruz kaldım. Alkollü olan bir hasta yakını ağır ve ağza alınmayacak küfürler sarf etti ve hemşire ile bana saldırdı. Kendimizi odaya kilitledik. Şiddet olayına iki taraflı bakmak gerekir. Hasta yakını hassasiyeti yüksek olan taraf. İçinde bulunduğu psikoloji nedeniyle en ufak bir problemde gerginlik yaşanıyor. Bu konu ile ilgili birkaç gün önce toplantı düzenledik. “Sağlıkta şiddet ve iletişim” konusunda Çanakkale’ye iletişim uzmanları getirmek ve sağlık çalışanları ile vatandaşlara bilgi vermek istiyoruz. Geçen gün 105’nci hastasına baktıktan sonra yeni gelen hastayı acile yönlendirdiği için 7 aylık hamile uzman bir hekimin hastası tarafından saldırıya uğraması çok vahim. Bu eğitim eksikliğinden kaynaklanan bir durum. Sağlık personelinden kaynaklanan bir sorun varsa o giderilmeli, hasta ve yakınından kaynaklanan bir durum varsa o giderilmeli. Son yıllarda hekim ve hasta, hekim ve hasta yakını arasında tırmanan gerginlik giderilmek zorunda. Bunun çözümü iletişim kalitesini artırmaktır. Hekimlerin ya da sağlık personelinin silahlanması hoş değil. Silah taşıyan kişinin kendi hayatını ve ailesinin hayatını da riske atması tasvip edilecek bir durum değildir. Biz hekimiz, kabadayı değiliz. Kişilere silah ruhsatı taşıma konusunda rapor veren zaten hekimdir. Kişi keçisini, koyununu, sürüsünü, hayvanını korumak için silahlanabilir. Ama bir hekimin silahla gezmesi tasvip edilecek bir şey değildir” dedi.
 
 
Yıldırım; “Şiddete şiddetle karşılık veremeyiz”
SES Çanakkale Şube Başkanı Dr.Eftal Yıldırım ise; “Biz de hekimlerin silahlanması ile ilgili haberleri basından takip ediyoruz. Prensip olarak şiddete karşı şiddetle karşılık veremeyiz. Şiddetin gerekçeleri ortadan kaldırılmalıdır. Sağlık sektöründe hasta, hasta yakını ve hekim arasında sıkıntılı bir süreç yaşanmaktadır. Bunun nedeni sağlık sektöründe oluşan sorunların ve aksaklıkların odağında sağlık personelinin kalmasıdır. Özellikle son 10 yılda, sağlıkta dönüşüm projesinin ardından yaşanan zorluklar karşısında çözüm bulunamaması ve önlem alınamaması sonucu hasta sağlık personeline yönlendirilmektedir. Bunun çözümü şiddette karşı, şiddet değildir. Kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık çalışanının güvenli bir ortamda hizmet verebilmesi için güvenlik önlemleri artırılmalıdır. Bu güvenlik zafiyetini çözecek profesyonel güvenlik uzmanları varken hekimlerin silahlanması toplumsal açıdan gerilimin tırmanması, silahlanma süreci demektir. Bu durum gerçekçi de değildir. Çanakkale ve bölgesinde sağlık personeli arasında silah ruhsatı alma konusunda bir artış olduğunu düşünmüyorum. Ama Türkiye’de istatiksel olarak bazı bölgelerde bu oranda artış olması da sağlık çalışanlarında oluşan güvensizlikten kaynaklanır. Kaygı duyan ve güvenliğinin mevcut koşullarda sağlanmadığını düşünen kişi silahlanır. Bu da yalnızlıktan ve yabancılaşmadan kaynaklanan bir sonuçtur. Tek çözümü şiddeti ortaya çıkaran nedenleri temizlemek ve ortadan kaldırmaktır” diye konuştu.
Paylaş