“Biz bu öfke dilini hak etmiyoruz”

CHP`li Muharrem Erkek, Kepez CHP Belde Başkanlığı`nın organize ettiği Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu`na destek toplantısında konuştu. Türkiye`de öfke dilinin hakim olduğunu ifade eden ve bu dilin kendisi gibi düşünmeyin herkesi ötekileştirdiğini söyleyen Erkek, “Bu öyle bir dil ki, öyle acı bir dil ki, gezide demokratik haklarını kullanan gençler, sokaklarda dövülerek öldürülüyor. Bu dil azmettirdiği için, bu dil tahrik ettiği için” dedi.

496
 
 
CHP Kepez Belde Başkanlığı`nın organize ettiği Ekmeleddin İhsanoğlu`na destek toplantısına Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, Kent Gönüllüleri, bazı mahalle muhtarları ve çok sayıda Kepezli katıldı. Toplantının konuşmacısı ise CHP`nin etkin isimlerinden, CHP Merkez İlçe Siyasal Üretim ve Propaganda Grubu üyesi Muharrem Erkek idi. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Kepez Belde Başkanı Birol Arslan, nasıl bir cumhurbaşkanı istediklerini söyledi ve herkesi pazar günü oy kullanmaya çağırdı. “Bu hafta sonu, yani 10 Ağustos Pazar günü 12`nci Cumhurbaşkanımızı seçmek üzere sandık başına gideceğiz” diyen Arslan, “Ülkemiz adına çok çok önemli bir seçim. Bu aksam da sizlerden partimizin desteklediği çatı adayımız sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu`na destek istemek için buradayız. Benim cumhurbaşkanım, `ananı da al git` demesin, vatandaşını tekmelemesin, yumruklamasın, halkına yalan söylemesin, malvarlığını açıklayabilsin. Benim cumhurbaşkanım, özgürlükçü olsun, eşitlikçi olsun, hiçbir ayrım yapmasın, insanları ayrım yapmadan sevsin, düşüncelere saygı göstersin. Benim cumhurbaşkanım yeşili, suyu sevsin, ağaçlara dokunmasın, dokundurtmasın, yurdumun kıymetli yerlerin satılmasına izin vermesin, suyumuzun, ormanımızın, denizimizin, kıyılarımızın, halkı tarafından eşit yararlanmasını sağlasın. Benim cumhurbaşkanım kimsenin inancına karışmasın, emeğe saygı duysun, kimsenin insanlık dışı işlerde çalışmasına müsaade etmesin. Tüm bunları irdelediğimizde 12 yıllık başbakanlığında barışa, insana, sanata, doğaya, gençliğe hiç olumlu yaklaşımı olmamış, toplumun yarısını ötekileştirmiş, dinin siyasallaşması için her şeyi yapmıştır. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu ise, tek adamlığı `hayır`, `herkesin cumhurbaşkanı` olacağım demektedir. `Demokratik hukuk devletini sağlayacağım, ülkenin saygınlığını geliştireceğim, parlamenter sistemden yanayım, kimseyi ötekileştirmeyeceğim, dışlamayacağım ve her türlü ayrımcılığa son vereceğim` demektedir. İhsanoğlu, `Mustafa Kemal Atatürk`ün yurtta sulh cihanda sulh politikasını öne çıkaracağım` demektedir. O halde 2014 dünyasında bir padişah mı istiyoruz? Pazar günü yapılacak seçimde çok yetkili despotik cumhurbaşkanına `hayır` diyoruz. Herkesin cumhurbaşkanı olacak sayın Ekmeleddin İhsanoğlu`na `evet` diyoruz. Sizleri 10 Ağustos`ta sandık başına gitmeye, ve kutsal oylarınızı sayın Ekmeleddin İhsanoğlu`na kullanmanızı diliyorum” dedi.
 
 
“Köy köy geziyoruz”
CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ise konuşmasında “Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu seçim siyasi bir seçim değil, cumhurbaşkanlığı makamı da siyaset makamı değildir. Ama şuanda gerek görsel gerekse yazılı bazından takip ettiğimiz gibi, başbakan cumhurbaşkanı adayı, ama devletin bütün olanakları ile mitinler yapıyor. Dolayısıyla eşitsizlik var. Biliyorsunuz dünyanın hiçbir yerinde böylesi ucube bir seçim yok. Parlamenter sistemin olduğu yerde maalesef cumhurbaşkanını bizler seçiyoruz. Ama bundan sonraki süreçte, kafalarının arkasındaki de başkanlık veya yarı başkanlıktır. Bizler Merkez İlçe örgütü olarak, başta Çanakkale Belediye Başkanı sayın Ülgür Gökhan olmak üzere, seçim startı verdiğimizden bu tarafa gündüzleri sivil toplum kuruluşları akşamları da köyleri dolaşıyoruz. Bu arada bizlere destek veren, Merkez İlçe olarak kurduğumuz Siyasi Üretim ve Propaganda Grubu üyelerimizin de görev aldıkları çalışmalar kapsamında ulaşmadığımız köy kalmadı” dedi.
 
 
“Demokrasiden ve hukuktan uzaklaşıyoruz”
CHP`li Muharrem Erkek konuşmasında isim vermeden başbakanın üslubunu eleştirdi ve Türkiye`de bir öfke dilinin hakim olduğunu söyledi. “Çok zor bir dönemden geçiyoruz” diyen Erkek, “Maalesef hiç kimse mutlu değil. Çünkü ülkemizde ve bölgemizde çok ciddi acılar yaşanıyor. Bölgemizde İslam coğrafyasında laik ve demokratik bir sistemle yönetilen tek ülke Türkiye Cumhuriyeti. Tabi AKP bunu çok çabuk unuttu. Türkiye monarşiden cumhuriyete geçerken İslam dünyasında da tek örnek oldu. Bunun için Ortadoğu’da yaşanan birçok şey bizim ülkemizde yaşanmıyor. Geldiğimiz noktada ne oluyor? Demokrasiden ve hukuktan uzaklaşıyor muyuz? Evet, maalesef uzaklaşıyoruz. Çünkü ülkemizde bir öfke dili hakim oldu. Bir sivil padişahlığa diktatörlüğe gidiş var. Her gün birileri ötekileştiriliyor. Bu öyle bir dil ki, öyle acı bir dil ki, gezide demokratik haklarını kullanan gençler, sokaklarda dövülerek öldürülüyor. Bu dil azmettirdiği için, bu dil tahrik ettiği için. Bu dil her gün birilerine hakaret ediyor. Alevileri ötekileştiriyor, gayri Müslimleri ötekileştiriyor, kendisi gibi düşünmeyenleri ötekileştiriyor ve maalesef ülkemizi kutuplaştırıyor” ifadelerini kullandı.
“Ihsanoğlunu anlatalım, tanıtalım”
“Biz aslında bunları hak etmiyoruz” diyen Erkek, “Çünkü anadolu kültüründe bu yok. Anadolu kültüründe sevgi dili var, barış dili var, hoşgörü var, Yunus Emre var, Mevlana var. Daha o yüzyıllarda hümanizm, insan sevgisi, barış ve hoşgörünün temelleri atılmış Anadolu’da. Ama biz nasıl bir dille, nasıl bir söylemle karşı karşıyayız? Biz yüzyıllardır, bir olduk, birlik olduk, iri dolduk, diri olduk hep. Ama bu söylem ve dil, demokrasiden hızla uzaklaşan yapılanma bizi bölünmeye götürüyor. 10 Ağustos`ta bir seçim var. bizim ve milletin önünde çok değerli bir aday var; sayın Ekmeleddin İhsanoğlu. Batı değerlerini de doğu değerlerini de çok iyi bilen, bir dönem çok moda olan medeniyetler uzlaşmasını gerçekten samimi bir şekilde gerçekleştirebilecek bir aday. Biz adayımızı tanıdıkça, onun kitaplarını okudukça sevdik ve saygı duyduk. Son iki gün de olsa onu çevremize tanıtalım, anlatalım” şeklinde konuştu.
“2015`te CHP iktidarı geliyor”
“10 Ağustos aynı zamanda Anafartalar Zaferi, Mustafa Kemal`in tarih sahnesine çıktığı gün” diyen Erkek, “Biz Anafartalar Zaferimizin 99`uncu yılını da kutlayacağız. Bildiğim kadarıyla 10 Ağustos aynı zamanda Sevr`in de yıldönümü. Enteresan bir seçim olacak. Umarım 10 Ağustos`ta Mustafa Kemal nasıl tarih sahnesine çıktıysa, biz de millet olarak, barışı, hoşgörüyü, sevgiyi ve saygıyı, birliği ve dirliği sahneye çıkarmak zorundayız. AKP`nin son seçimlerde Türkiye genelinde aldığı oy yüzde 43. İlk turda yüzde 50`nin geçilmesi gerekiyor. Biz Çanakkale`de 10 Ağustos akşamı yüzde 70`leri görmeliyiz. Bunu başaracak gücümüz var bizim. Sanki öyle bir tablo yaratılıyor ki karşımızda yıkılması güç bir kale varmış gibi. Ama hayır. Küçücük bir başarısızlıkta darmadağın olacaklar. Bu seçimde Türkiye başarılı olursa, 2015`te de zaten bizim iktidarımız gelecektir. Bunu yürekten söylüyorum” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.
Paylaş